Колеги,
малко инфо за конкуренцията. Преди няколко дни се направих на клиент и се обадих по телефона във фирмата, разпространяваща в Б-я два вида магнетизатори за подобряване на горенето в ДВГ. Те са търговци в Сф., а продуктите са полски /има и украински, но те са по-слаби/. Единият е така наречените наколенки на д-р Ливайн
или Експандер - с ефект от 0 до 3%, а другия е Максор - по-сериозен продукт /5-7 %/, но със проблемно приложение. Обясниха ми, че по-добре да взема Експандера щото бил по-евтин /60-80 лв./, а Максора е 250-350 лв в зависимост кой от вариантите си купя - но всъщност не ми трябвал той, защото бил скъп и се правел за американския пазар
Както се казва, коментарът е излишен. Иначе устройствата работели прекрасно от 0 до 15% и при всякакви двигатели, особено Експандера - големи хвалби бяха от тоя консултант. За който не се сеща, това са няколко магнита със метални скоби, връзващи се със свински опашки за горивопровода, охладителната тръба и въздуховода. Всичко е открито и неизолирано.
Отначало само слушах, после реших да попитам и аз като прост потебител - как аджеба работят тия неодимови магнити при двигателя, като се има предвид, че губят сила при загряването там /особено при дизелите/ - опа, не е ясно... Ами не пречат ли магнитите на компютъра, сензорите и др. електроника - просто да не съм ги слагал в близост до такива елементи, че се повреждали. Няма ли опасност от изтичане на гориво и пожар, като се включва тоя Максор в горивната магистрала като филтър - по принцип нямало, но все пак да ми го монтира специалист. Ами като задължително се слага Максора /който е с мн. силни магнити/ максимално близо до двигателя и там дюзи и прочее ел. - какво правим? Тук съвсем не беше ясно. Ами как работи при дизели без ламбда - работел си прекрасно - а откъде ще дойде икономията, като помпата си пуска каквото и е заложено? Опа, първо трябвало да се натиска педала по-малко, но е добре да се направи реглаж при специалист и т.н. А при проста газова какво става? Абе забърка се леко момчето и се изпусна, че имало и коли дето не работят добре системките, но били малко - ами кажете предварително бе хора, за какви мотори не стават тия неща и да не се лъжем - да, ама не... Плюс това икономията им не е каквато казват - какви тестове са правили като не са производители, а търговци...
Така че - моя оптимизатор няма тия болести като на конкуренцията и е доста по-ефикасен и безопасен, но който реши да слага трябва да има предвид какъв му е мотора и тръбите - ако не му се чете темата, да пише ЛС или на пощата и ще му кажа предварително какво може да се очаква за съответната кола /вече посъбрах опит и данни/. Така рискът да не стане нищо е доста по-малък, а доволните ще са повече.Въпреки това напоследък забелязвам доста поръчки от дизели без ламбда, което е странно - явно хората си правят реглаж все пак, иначе няма много логика.
Поздрави