Atos, аз лично не споря дали това работи или не. Споря заради опитите това работене да се обясни. Ако Кадуцея само си беше пуснал обявата за продажба без да навлиза в подробности, може би нямаше да има такива яростни спорове.
Но от обясненията му поне за мен ми става ясно, че не е съвсем в час с процесите на горене. Не е съвсем в час и относно това как работи компютъра, управляващ подаването на гориво в двигателя. Достаъчно е един "средна ръка" диагностик да се включи към компа на колата и да проследи времената на бензиновите инжектори и ще стане ясно реално колко гориво влиза в цилиндрите. Палиш "свежа" кола с току-що поставен оптимизатор и следиш времената на инжекторите и показанията на ламбда сондата. По нговите думи след известно време компютъра на колата сам ще почне да сваля времената на инжекторите, реализирайки икономия. Мен ми е пределно (айде не пределно, но до голяма степен) ясно как компютъра смята тези времена, от какво зависят те. Единственото меродавно нещо при спокоен двигател е ламбда сондата. Ако тя каже, че в изгорелите газове няма кислород, времената се намаляват. Ако каже че има - времената се увеличават. Има камара други параметри, но от тях не зависи пряко смесообразуването. От тях зависи точното време на подаването на искрата, зависи колко ще бъде обогатена сместа когато двигателя е студен, има една камара логика която следи дали всички системи са в изправност... но самото съотношение въздух/гориво се коригира само и единствено от ламбда сондата. Да, при рязка промяна на натоварването и оборотите компютъра почва да работи по предварително изчислени (да натвърдя - не ЗАДАДЕНИ от завода, а ИЗЧИСЛЕНИ въз основа на данните в последните 20 секунди, или в последните 50 километра) стойности.
И сега ми се пробутват обясненията, че ако сложиш нещо-си, дадено количество въглеводороди (гориво) ще почне да се съединява с повече кислород отколкото би се съединявало ако го нямаше това нещо-си. Или казано по друг начин - в едно и също количество въздух ще почне да гори по-малко гориво, като при това няма да остава свободен кислород. На мен, а и на теб ти е ясно, че за да се случи това трябва да се промени валентността на въглеродните и водородните атоми, да не се получава СО2 и Н2О, а нещо от рода на СО3 и Н3О.
Говори се за оптимизиране на процеса на горене. Колко неоптимизиран трябва да е бил този процес преди интервенцията? Вижте какви са максимално допустимите стойности за СО при автомобил с Евро 3 или 4 и си направете сметката с колко ще се качи ефективността, ако горивото би изгоряло на 100% ефективно, с 0% СО... Ще имате под процент икономия.
И най-вече - кое ще накара компютъра да намали подаването на гориво? Единственото което може да го накара е липсата на кислород в газовете, което ще означава че този кислород се е съединил с нещо. Както казах дори и автомобили с Евро 3 или 4 имат много ниски показатели за СО, така че оттам няма как да намериш нещо което да "изяде" кислорода. Другото с което може да се съедини... остава азота от въздуха. Ма с това точно се борят производителите на двигатели - да не позволяват наличието на азотни окиси в газовете.
Та така ... ако изобщо не беше обяснил как работи тоя оптимизатор, би имало малко по-голям шанс да повярвам че прави нещо. Но след обясненията ... остават повече въпроси отколкото яснота.