Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори

Роторен Униполярен Магнитен Двигател (РУМД) на Юрий Калашников

<< < (2/3) > >>

to6o-2101:
Взех си тези квадратни магнити за ротора и тези плоски за статора. Лошо е, че според теорията и това както си го представям аз най-малкия луфт ще мърда статора спрямо ротора което може да окаже голямо влиание, но на мен ми трябва да видя и най-малкото засилване и ще го направя в по-голям мащаб и по-прецизен. Утре смятам да направя каквото мога и ще споделя резултата и ще пусна някоя снимка или клип.

to6o-2101:
Така днес си поиграх малко и още от първите опити се обнадеждих. Поставих 2 магнита на ротора и 2 на статора както е по схемата и какво се получи? От едната страна полето е наистина по-слабо от колкото от другата страна което ясно се вижда на клипа, но пак има едно положение в което полето е много силно и се чудя дали изходната енергия няма да е равна или по-малка от тази която се влага за да се преодолее точно тази точка. Другия въпрос на който не съм си отговорил още е дали тази точка ще я има ако магнитите (на статора) са плътно един до друг но е ясно, че ако има разстояние тази точка ще я има. Понеже счупих няколко от магнитите си за статора в момента не мога да отговоря на тоя въпрос.
Можете да гледате клипа от линка по-долу и да прецените сами. За мен в тая теория има хляб остава само да си поръчам още плоски магнити.

http://dox.bg/files/dw?a=6eb520c256

ПП. Ще пробвам с кръгли магнити понеже имам под ръка но едва ли ще се получи нещо.

CPU:
Магнитната система  на униполярната машина може да взаимства от конструкцията на високоговорителя.
Може да се вземе магнит от говорител, и да му се направят нови полюсни надставки с по-голяма въздушна междина, в която да можеш да вкараш пръчковидните магнити

За ротора мисля че са подходящи и тези с кат.№ 06.033 , A10 x B3 x C2 mm. В този случай въздушната междина ще трябва да е по-голяма от 3 мм

varvarin:
Тази идея е загубена кауза според мен. Навремето опитвах да намагнитя пръстеновидни магнити за да имат поле сходно с това около проводника. Истината е че успях да ги намагнитя макар че имаше лека несиметрия, но така или иначе мотора не тръгна. Статорните магнити бяха от високоговорители. Със проводникова рамка (тип колело със спици) мотора си се завърташе, въпреки че на някои места около спиците от силния ток полето на статорните магнити беше леко деформирано.  Работата на униполярната машина (режим двигател) се базира на лоренцовата сила която действа на заряд движещ се в магнитно поле F=q(VxB). Ако няма движещи се заряди лоренцовата сила е нула, така че няма как полето на проводника да се замени с магнит. Полето на проводника е електромагнитно а на магнита магнитно. Колкото и да му се виждат еднакви на Калашников между двете полета има голяма разлика.

Поздрави!

to6o-2101:
Здравейте колеги, ето изводите до които достигнах.
С кръгли магнити не става. Магнитите трябва да са правоъгълни на статора и по възможност като пръчки така, че единия им полюс да е възможно по-далеч от другия за да не влиае много на магнитите на ротора. Магнитите на ротора трябва да са квадратни или правоъгълни с подходящо намагнитване. Магнитите на статора трябва да са с по-голяма площ от тези на ротора. Кръглите магнити остават пролуки през които минават магнитни силови линии от полюса който е от другата страна и се усеща едно леко съпротивление на ротора когато преминава през тази пролука. Магнитите на статора трябва да са плътно наредени и си мисля за някоя метална пластина от края, който не се използва за да се намали влианието на ненужните полюси от статора в-у ротора. Наредих (на тая пробна сглобка от клипа по-горе) по 24 магнита от страна и се усеща как на едната страна движението на ротора е много по-лесно от колкото на другата, само тия пролуки м-у магнитите и площта им не позволяват да се завърти ротора свободно.

В момента ме е хванала кризата но съм убеден на 90% че с правилните магнити тоя двигател ще заработи.

До altium. Вече за 3-ти път си поправям поста и почнах да се нервя. Оправете си сайта и спрете със смотаните забележки, изкара ме неграмотен. Знам кога какво се слага и това, че съм натиснал друг бутон не ме прави неграмотен. Следващия път когато сметнеш да ми натякваш така, по-добре ми изтрий поста, поне ще знам да не пиша повече и всеки да се спасява!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия