Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства
Още една идея за гравитационен двигател ...
emilvtc:
Та четейки темите от форума и ровейки из нет-а ми дойде идеята за "гравитационен" двигател, който обаче използва и архимедовата сила.
Замислянето по темата ми беше провокирано от темата на Г-н Михов http://mazeto.net/index.php/topic,5997.0.html.
Там зададох въпрос, но веднага след него темата "замря" ...
Та ето каква е идеята ми:
Имаме затворен съд напълнен частично с течност -примерно вода (на картинката оцветена в синьо) . В него има поплавък, който е закрепен за буталото на хидравличен цилиндър. Хидравличния цилиндър е пълен с течност с голямаа плътност - хидравлично масло или др. (на картинката оцветена в кафяво).
Имаме верига зацепена в два зъбни венеца, като те са един над друг, така че веригата да има два вертикални участъка. На веригата има закрепени много на брой двойки от гореописаните съдове, които са разположени диаметрално по веригата и са свързани един с друг с маркучи.
Каква е идеята:
Използваме Архимедовата сила (подемна сила на плаваемост), така че тя като премества поплавъците да избутва или засмуква течността в хидравличните цилиндри. Идеята е да се създаде дисбаланс на масите от двете страни на вертикалната верига, който гравитационно да задвижи механизма.
Надявам се да съм обяснил добре идеята си.
Е, мислите ли, че идеята е работеща?
Какви са недостатъците и и причините, поради които може да не сработи?
vitan:
Ако системата е уплътнена, ще има доста триене. Според мен ще спре, когато едната е най-горе, другата е най-долу :)
emilvtc:
В случая съм нарисувал само 2 двойки от свързани с маркучи съдове, но на веригата ще има доста повече от 2 двойки (примерно 10).
vitan:
Все тая. Пак така ще застане. Повече секции, повече маркучи за оплитане и триене. Гравитацията и СЕ по принцип се лъжат само, ако има екстремни стойности на въртене/промяна:
- на тоци/напрежения
- на маси :)
emilvtc:
Възможно е да е както казваш. Не мога да преценя ...
Но ако подемните сили издигащи поплавъците са по-големи от силите на триене в цилиндрите и маркучите - остава единствено действието на гравитацията да завърти механизма при създадения вече дисбаланс на масите.
Понеже до момента опитите за гравитационни двигатели използващи само гравитацията не са работещи, се опитах да впрегна и друга сила действаща в обратна на гравитацията посока ...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия