Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.
Ефективно охлаждане и намаляване на шума на компютъра
EDM electronics:
Мога ли да намаля оборотите на вентилатора на CPU-то от операционната система? - голям шум.........
С Уиндоус 7 съм. Вентилатора по принцип си променя оборотите сам но не е достатъчно, много е шумен.
miromad:
Виж тази програма SpeedFan 4.4 http://www.almico.com/speedfan.php
Не съм я пробвал, но може и да свърши работа.
vesod:
Меката на радиаторите и вентилаторите.
http://www.dekada.com/catalog/index.php?osCsid=8dab3f680183de4d02e4deff3497f32d
fade:
--- Цитат на: EDM electronics в Септември 30, 2011, 03:01:06 pm ---Мога ли да намаля оборотите на вентилатора на CPU-то от операционната система? - голям шум.........
С Уиндоус 7 съм. Вентилатора по принцип си променя оборотите сам но не е достатъчно, много е шумен.
--- Край на цитат ---
Няма вентилатор няма шум!
Две години на служебната си CAD станция с два много горещи Xeon-a бях с ето това решение:
Тогава си спомням, че го купихме точно от сайта на dekada.com също и безвентилаторно охлаждане на видеокартата някаква nVidia Quadro.
И настъпи тишина!
Обаче стана най-тъпо, когато преправяхме станцията на файлов сървар и открихме в BIOS-а, че вентилаторите са оставени на максимален перформънс, а не на икономичен режим с температурен контрол... т.е. изхарчените близо 200 кинта са били може би абсолютно излишни! 8)
EDM electronics:
--- Цитат на: altium в Септември 30, 2011, 09:46:27 pm ---Ако намалиш оборотите на вентилатора, най-много да накараш процесора да работи в лоши топлинни режими. Сложи си качествен охладител с 12 см перка де! :) Например аз ползвам този: Arctic Cooling Freezer 7 Pro http://www.arctic.ac/en/p/detail?sArticle=4.%3F - перфектно охлаждане и много тих.
Ако искаш да охладиш ефективно и тихо цялото дъно + хард диска, сложи 12 см вентилатор отпред на кутията, точно пред хард диска. Потокът от него минава през цялото дъно и се предава през вентилаторите на захранването, еднопосочно. При мен, понеже охладителят е прав спрямо дъното, перката му се оказва точно последователно на споменатия въздушен поток.
В крайна сметка, потокът минава еднопосочно през 3 броя, 12 см-ови тихи вентилатори: отпред на кутията, на процесора и на захранването. Или с други думи, се получава нещо като стандарта "BTX" (за който толкова много писаха, но така и не въведоха в употреба). Трябва да се изреже челна дупка в кутията и да се сложи филтър пред вентилатора, но ще спечелиш -10 градуса на всяка част от компютъра си, особено на хард диска, който масово се подценява като топлинен режим!
--- Край на цитат ---
altium, ще те послушам, решението ти е много добро.
Разглобих моя радиатор на CPU за да смажа перката на вентилатора. Видях, че е от най-йофтините, около 10-15 мм дебелина. Как няма бучи, то все едно че няма радиатор а само я кара на вентилатор.
Процесорът ми е Intel(R) Pentium(R) D CPU 3 GHz - от първите двуядрени. Въпросът ми е ще стане ли този охладител "Arctic Cooling Freezer 7 Pro" за моя процесор, имам предвид захвата?
Днес си обезшумих малко захранването, като намалих 2 пъти захранването на вентилатора с едно съпротивление. Има ефект. После сложих гумени крачета на кутията, така се прамахна резонирането по бюрото. Смятям да сложа и хард дисковете на гумени тампони, че и те бая аларма вдигат. Смятам да утихне тотално старата кошница. Ще сложа и отпред един тих 12 см вентилатор, пред хардовете.
Поздрави!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия