Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.
Ефективно охлаждане и намаляване на шума на компютъра
EDM electronics:
Колеги, благодаря на всички ВИ за идеите! Нека си говорим на "ти" :).
Току що отворих капака на служебния си комп, а той е супер тих, чува се само харда и е много бърз компютър. Захранването е от най-скъпите с PMW вентилатор и гледам върти едва-едва. Процесорът обаче е Intel Core I5 - 3 GHz със същия мижав радиатор, като на домашния ми комп, но с много по-малко вентилаторче, около 5 см в диаметър, което също върти едва-едва. Този процесор вероятно има поне 2 пъти по-малка консумация от другия вкъщи, също двуядрен. Мисля, че технологията им е друга и работят на по-ниско напрежение. Видях, че точно срещу ЦПУ-микро вентилаторчето е поставена пластмасова втулка/тръба, която е закрепена директно на страничния капак, това вероятно допринася за вкарването директно на по-студен въздух. Няма нищо специално и допълнително оскъпяващо, а не се разбира, че има включен компютър в стаята.
Колега eclipse, сигурен ли си, че този радиатор е по-добър от Arctic Cooling Freezer 7 Pro, щото гледам цената е наполовина, ама не винаги тя е от значение щом опита показва друго...........
Между другото, след като намалих оборотите на вентилатора на захранването, значително утихнаха нещата а и 3-ти ден нищо не се случи - работи нармално и тихо, дори мисля вариант да увелича размера на радиатора на захранването и тотално да изкормя тоя вентилатор.
Абе чудя се що за боклуци са тия компютърни захранвания, всички с вентилатори и то при мощности около 100 W /тия надписи 350-500 W са ала-бала/. Правил съм много и различни импулсни захранвания но винаги с мосфети и до 300 вата освен едно миниатюрно радиаторче не съм слагал и то предимно грее изходния изправител, там са големите загуби в шотки диодите, затова винаги се стремим ако не ни трябва двуполярно захранване да поставяме само 2 диода, така загубите са наполовина.
Ще го модна тая седмица тоя дразнещ ме от години комп и ще докладвам.
Поздрави!
eclipse:
Този охладител Arctic Cooling Alpine 11 Pro (Up to 95Watts) няма как да е по-добър от heat pipe - Arctic Cooling Freezer 7 Pro (Up to 130Watts - имат и PWM версия). Като се поогледах видях, че си с Pentium D 3.0GHz, а за него дават, че го има в два варианта 95W TDP и 130W TDP, според това трябва да си избереш и охладителя, би трябвало да си познаваш процесора, пък и казваш е от първите най-вероятно е от по-енергоемките и ще да е 130W, ако е така Freezer 7 Pro е точно за теб, а Alpine 11 Pro няма да се справи, но ако си с 95W TDP процесор тогава може би ще е удачен избор, ако гледаме парите.
Тези мощности които се посочват за процесорите обаче са върхови за дадена серия, но все пак е добре да се вземат в предвид. При нормална употреба обикновено натоварването е по-малко и реалните мощности и топлоотделянето са 2 до 3 пъти по-малки по мои наблюдения.
В службата на 4 - 5 захранвания им сложих по 100 ома резисторчета на вентилаторите, а някъде по 50 ома и даже на единия на процесорния вентилатор, че беше много шумен и вече 2-ра година всичко е ОК и притесненията ми, че лятото няма да издържат се оказаха напразни, като се има в предвид, че това се явява единствения вентилатор който създава циркулация на въздуха. Температурата разбира се се е покачила малко, но за сметка на това шумът е намален значително.
EDM electronics:
Не съм много вещ в компютрите, но евентуална проба с вентилатора на ЦПУ не крие риск, защото процесора си има термозащита, дори останал и без радиатор компютъра се самоизключва.
Да Pentium D е енергоемък процесор. Той е от първите двуядрени и е най-дървен от всички тях. Но ще видя каква е температурата му. Обаче на пипане с ръка едва е загрял. Кво ще му стане, ако работи на малко по-висока температура, няма да му се сварят яйцата я?
Ще поръчам фризера тогава. А видях, че има големи радиатори, на които не е нужен въобще вентилатор, това не е ли най-добре?
eclipse:
--- Цитат на: EDM electronics в Октомври 18, 2011, 12:54:42 pm ---... А видях, че има големи радиатори, на които не е нужен въобще вентилатор, това не е ли най-добре?
--- Край на цитат ---
Може, ако имаш добра вентилация на кутията. Такива съм виждал по SFF (най-малките десктоп кутии) на Dell примерно и други, но са направени хитро, отпред един вентилатор засмуква въздух и го насочва към процесора, а зад него го поема на захранването и го извежда. Fujitsu-Siemens имат интересно решение при Scenic там процесора няма вентилатор само голям радиатор на който е надянат пластмасов кожух до средата на ребрата и работи на засмукване (обратно на всички други охладители) засмукването е от вентилатора на захранването което е разположено по- към средата на кутията над процесора, много хитро и тихо.
П.П. Мислълта ми беше, че щом сериозните производители се справят с по един вентилатор на компютър значи не е страшно, но пък трябва да е добре обмислено.
moco:
Здравейте,
монтирах на процесора допълнителен голям радиатор. Леко е топъл и вентилатора върти съвсем слабо, но все пак се чува. Като му махна куплунга спира и всичко е ОК, но при опит за ново стартиране на компютъра, не пали. Въстановявам куплунга на вентилатора и си тръгва нормално.
Въпроса ми е, има ли възможност да го спра софтуерно или както аз си знам ;)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия