Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
Mагнитен двигател, използващ точката на Кюри
Радико:
--- Цитат ---Някога в САЩ се е произвеждал хладилник, който работел и след изключване от контакта, възможно е дори производителят да не е знаел за този факт, преди да бъде забелязан от потребителите. Цялата информация е изгубена, а произведените бройки -иззети и заменени
--- Край на цитат ---
Честно да си кажа отначало това ми се видя като американска градска легенда, но тези дни не знам защо мисълта все ми се връщаше към това без да го искам. Накрая седнах и се замислих и сега съм на друго мнение 50/50 вероятност да е истина. Ако искаш отвори нова тема и това тук да се изтрие или премести там и да го коментираме по сериозно. Аз лично съм заинтригуван, особено като се вземе в предвид и съдбата на Дизел.
tobo1:
Дончо Папазов (онзи дето се правеше на яхтсмен) в една от книгите си беше написал цяло есе, когато по радиото в прогнозата за времето казали, че вероятността да вали дъжд е 50%. С други думи - перфектната прогноза: или ще вали или няма да вали.
Та в този ред на мисли, абсолютно точно си изчислил вероятността да е истина.
Точно 50% е.
Иначе не знам какво повече да напиша по въпроса - то май друга информация няма, само легендата. Но ще потърся, поне да намеря къде съм го чел. А покрай твоята идея и на мен тази историйка ми стои закотвена в главата. Напълно възможно е този ефект да се е проявявал (само) при достигане на определена разлика между външна и вътрешна (за хладилника) температура.
valex:
Двигател с никел:
https://www.youtube.com/watch?v=e6eO69Rd1ng
svetlio760:
И когато човек изгледа клипа започват да го глождят два въпроса- какво е R на никела и колко градуса е точката на Кюри на никела. Първият въпрос е по- скоро дали ще се загрее като реотан ако се включи като консуматор. На единия чичко гуугъл каза 354 градуса, но на другия ще трябва ровене!
Радико:
Ами никела не е много подходящ за друго освен за демонстрации на принципа защото температурата му на Кюри не е достатъчно ниска поради което не може да се доближи на достатъчно малко разстояние до магнит и да бъде безопасно за магнита.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия