Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Mагнитен двигател, използващ точката на Кюри

<< < (8/30) > >>

Радико:
Ето това е видео от първия успешен опит.

@praktik:
На клипа се вижда че рамката от някаква тел, се поклаща, явно непрекъснато се намагнитва и размагнитва, това е топлинен двигател . От какъв метал или сплав е изработена рамката ?

Радико:
Рамката е от тънки медни телчета, най-долната хоризонтална част е от никелова сплав със сравнително ниска точка на Кюри - около 200 градуса. Това нещо трудно може да се нарече "топлинен двигател" защото не преобразува топлина в механична енергия.
тоест при изстиването си отдава точно толкова енергия колкото е получило при нагряването. Откъде се взима обаче допълнителната енергия за махането.
Ами "преточваме я" Както спомена пророк Mi68 

@praktik:
Радико, топлинен е този двигател, топлината размагнитва рамката и така я задвижва. Аз имам идея как може да се направи такова въртящо се колело което да задвижва динамо или генератор. Само материалът с ниска точка на кюри, не знам как се прави или откъде да си го намеря.

Радико:
Само за протокола:
Топлинни са тези двигатели, при които има разлика в енергията приета за загряване и енергията отдадена при охлаждане. Тази разлика е равна на механичната енергия произведена от двигателя. В турбината на теца влиза пара с температура 400 градуса, а излиза със 105-110 градуса като парата се охлажда за сметка на изработената енергия, докато тук пластинката се охлажда на самотек, изстиването й не се повлиява от това дали е извършена работа или не. Толкова за протокола.
Сега по същество:
@praktik
Определено имам нужда от съмишленици и съдействие. За материала почти няма проблеми, Особено ако си от София. Добре би било да се организират нещата така, че да се направят няколко различни смислени експеримента, за да има някакъв съществен прогрес по въпроса. Аз също имам няколко идеи за по-нататък. Надявам се да не си единственият който ще прояви интерес по въпроса.     

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия