Ползвам irf1404 mosfet и ги клатя с bc550 (работи до 3 мегахерца), като след дрейна на bc550 слагам съпротивление към плюса и взимам минусов потенциал с друг резистор преди първото съпротивление. Вместо светлодиода реално е свързан генератора. Така направената схема е с отпушен дрейн на irf1404, когато няма сигнал, това може да се промени като вместо bc550 се сложи някакъв малък PNP транзистор. Просто не съм седнал да го направя и вместо това инвервам схемата софтуерно. Но като се замисля трябва да го преправя, защото, ако изпуши пика irf1404 ще е постоянно отпушен, а това не е желателно. Относно драйвър потърсих, но не съм се спрял на определен. Нямакви предложения за драйвър? В чертежа на платката липсват кондензатора на пика 16F684, който е 100нф и резисторите на тримерите, които са по един кило-ОМ са означени като двата по-големи моста. Кондензатора лесно се добавят само с разпробиване на допълнителните дупчици до пистите на входящото захранване на микроконтролера.
Прилагам и хекс файла за тези, които искат да ползват моята схема. Честотата на PWM-a e от 250Hz до 6,25KHz
Тепърва мисля да добавя топлинни сензори, сензор за следене на тока и схема за прочитане на напрежението от алтернатора. Модула няма да "пали" клетката, ако напрежението е под 13 волата да речем, или ще намаля коефициена на запълване. Практически защитата от късо съединение ще сработва мигновенно и преди да изгори предпазителя на системата! Схемата ще бъде реализирана с PIC18F2550, който е с два хардуерни шима (не е проблем да бъдат и 10, но софтуерно разработени... вече са готови) и има USB интерфейс за лесно конфигуриране на фирмуера. Та... ако има програмист, който може и иска да реализира софтуера за РС... моля нека се свърже с мен
За разпечатка на платката ползвайте PDF файла.
Каквото постигна ще го споделям, то имаче свободната енергия не е свободна
Ако някой пробва схемата ще го помоля да драсне два реда в темата тук.
Пропуснал съм в схемата едно 200 килоомово съпротивление паралелно на гейта е сорса. С него IRF1404 ще може да затваря дрейна.
П.П Точна в тази версия на софтуера шима не работи!!! Ще го оправя възможно най-бързо и ще кача файла отново. Сега тествам с IRF540n
Готов е хекса и грешката е отстранена. Извинявам се на тези, които са го изтеглили вече, но не се тревожете няма начин да скапе чипът ви тази грешка!