Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Идея за домашна слънчева система за отопление и топла вода
oneman:
Предлагам ти по-лесен и по-ефтин начин за рефлектори.
Според мен трябва да се откажеш от активно следене на
Слънцето за сметка на количеството рефлектори.
--- Цитат ---На рис.1 приведён пример того, как индийские изобретатели сооружают из сподручных материалов форму близкую к параболе. Затем поливают эту форму жидкой глиной и доводят её до параболической формы при помощи шаблона. После высыхания глины, поверхность оклеивают пищевой фольгой и бесплатный солнечный концентратор готов! Помещённая в фокус закопчённая медная трубка позволяет нагревать теплоноситель до 300 град.
--- Край на цитат ---
На рисунката е показан пример за това как индийските изобретатели правят от подръчни материали скелет, близък по форма до парабола. След което го заливат с течна глина и и придават параболична форма чрез шаблон. След изсъхването на глината облепват формата с домакинско фолио и безплатния слъчнев концентратор е готов! Поставената във фокуса медна тръба позволява да се нагрява топлоносителя до 300 градуса.
caduceus:
Имам у нас един южен балкон с около 5 кв м. вертикална стена, която се напича страшно през лятото. Та мислех да слагам нещо такова каквото се бистри в темата, за да топля бойлера. Мъдрувайки, стигнах до следните изводи относно колектора:
1. Системката трябва да е максимално проста и евтина, с подръчни м-ли.
2. Нищо не трябва да се движи, следи слънце и т.н. - това само създава проблеми и лапа средства.
3. Отражателните елементи трябва да са близо до напичаната тръба с водата.
4. Най-удобно е да се ползва алуминиева огледално полирана ламарина 0.25 мм от използвани печатарски листове. Има ги във всяка печатница, след употреба ги дават за скрап по 1 лв/бр., а са с площ горе-долу 0.8/0.5 м. Просто прекрасен, здрав отражател, особено като го измиеш с малко спирт.
5. Ламарината се реже и огъва на параболични ребра - част от цилиндър, разположени вертикално. Примерно 1м. дълги и 15 см широки. Както и откъдето и да грее слънцето, все ще концентрира чат-пат върху тръбата във фокуса на елемента. Напълно достатъчно мисля, а нещата стават компактни
Дано тия ми изводи да са полезни - айде сега правете и снимайте после да видим резултата :)
Поздрави
emilvtc:
Идеята с хоризонталната тръба и параболичните огледала в чийто фокус е тя е добра и лесна за изпълнение. Нещо повече - за да се повиши максимално ефективността й - огледалата все пак може да се направят да се въртят около нея с ос на въртене съвпадаща с оста на тръбата. Така винаги би се улавяла максималната слънчева светлина от площта на рефлектора (разбира се без малка част от източния и западния край на тръбата сутрин и вечер както вече Радико коментира).
Така площта (повърхнината) на тръбата е минимална и загубите й от топлообмен с околното пространство биха се минимизирали.
Идеята ми беше малко по-различна. Опитвам се да използвам някак си площта на "празния" двор зимно време, за да "уловя" и концентрирам повече енергия към топлообменника, която евентуално да мога да използвам и за подпомагане на отоплението през слънчевите зимни дни.
Някой може ли да ми даде някакво инфо относно слънчевата енергия падаща на кв.м. през различните месеци на годината за региона на Пловдив?
Радико:
Да разбира се максималната енергия "ако все още е актуална" е 5 киловата на квадратен метър.
типичната е от 1 до 2 киловата.
вследствие глобалното затопляне може и да са променени цифрите към завишаване
Bat_Vanko:
За слънчевата енергия: виж тук http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php.
Успех!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия