Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Соларни системи за електричество за дома?
mzk:
Здравейте, според мен има два проблема:
1. Врътката със "заема", за която говори lazy според мен няма да стане. Все пак се ползват специализирани електромери, които отчитат консумираната и произведената енергия. В този смисъл (не съм запознат, само предполагам) електромерът мери големина на ток и напрежение и смята консумираната енергия. Конвенционален надали ще свърши работа за "заем".
2. Казаха ми, че според новия закон за ВЕИ има изискване за монтажа на фотоволтаичните панели. Май се води строителство - трябват разрешения и специализирана фирма, която да ги монтира. А пък мине ли по този ред трябва задължително да се изкупува от енергото. Т.е. да си сложим 2 панела да ни правят ток за лампа и хладилник може и да не мине номера.
Опитах се да прегледам набързо закона, но тези подробности май са описани в съпътстващите документи - правилници и прочее.
http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=877335&audio_id=105996
lazy:
Инвертора съм го взел от тук: (http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=grid+tie+inverter&_sacat=See-All-Categories)
За всички важи правилото - включва се към мрежата (контакта, като щепсела при нас трябва да е шуко, не както в UK), после захранване от панела. Изключването - по обратния ред. Изключва се първо панела и после контакта за да не прехвърли искра. панела съм го събирал от отделни модули, които при пряка слънчева светлина изкарват до 7.2 - 7.3V и ток на късо до 310mA. Целия панел е направен от 60 бр. клетки. Контролера зарежда акумулатор до 14.8V и изключва. Когато напрежението падне до 12.6V включва наново заряд за акумулатора. Консуматорите се изключват при 10.8 V. Праговите напрежения се регулират с потенциометри, така че това е моето виждане, но те могат да се променят. Контролера е елементарен - един таймер 555, компаратор с LM311 и два мосфета. Единия свързва панела с акумулатора, а другия акумулатора с товара. На моя инвертор пише, че неможе да работи с акумулатор, което значи, че инвертора ще се включи когато не се зарежда акумулатора на UPS-a. Самия панел е разделен на два масива за да може да дава 12 или 24 V. Във всеки масив има по 10 паралелно свързани модула, като всеки модул се състои от 3 последователно свързани клетки. Всичко това е в алуминиева рамка между две стъкла по 2мм дебелина. системата не е много удачна, защото температурата между стъклата явно е твърде висока. Ще съм благодарен за по-добри предложения :)
Радико:
Закона наскоро го промениха "слава богу най после"
За източници до 30 киловата режима е уведомителен. Не си спомням над 2 или над 5 киловата са длъжни да го изкупуват. единственият проблем:
Присъединителното оборудване и присъединяването от лицензирани доставчик и фирма за монтаж.
Не самата система за добив а само присъединяването. Все пак си е улеснение. А по отношение на даването на заем на енергия, отдавна няма електромери които да връщат назад, механичните имат контра а електронните изобщо не стават
oneman:
"Заем" не е удачно решение, защото енергото изкупува тока от фотоволтайците
по 0.60 лв/kWh (предстои намаляване на цената след 1 юли), а битовия
ток ни го продава за около 0,17 лв/kWh.
Ако се прави система от няколко kWp пo-добре е да се продава на енергото всичко добито от панелите, а отделно
да си абонат за собствената консумация. Тази схема законът я позволява.
Брадатия:
Енергото на мокро не ляга. Трудно ще регистрираш двама потребителя на един адрес, а и ще бъдеш под голям мониторинг, защото тогава и солари няма да ти трябват, само един кабел между двамата! ;)
Енерго дружествата са длъжни да ти изкупят и заплатят разликата между произведената и консумираната енергия, или да ти я приспаднат от задълженията, ако си произвел по-малко. Всичко си минава с проекти, узаконявания, връзване към електропреносната мрежа с отделно отчитащо устройство, тестове, протоколи и още други дреболии, които ти отнемат между 6 и 24 месеца. Накрая като си направиш баланса между ефективност, разходи на средства, личен труд и нерви излиза, че ползването на енергото като акумулатор е по-скъпо от закупуването на истински акумулаторен блок. Акумулаторите на излишната в момента на производство електроенергия не е задължително да са само в стандартния си вид. енергия може да се съхрани и в резервоар с вода, разположен на дадена височина (комбинирана помпа-генератор качва водата в него, а при нужда на електричество се пуска водата да тече от горния резервоар към долен и генератора ще преобразува потенциалната енергия на водата в електрическа). Има варианти и с инерционни акумулатори, въпрос на желание и средства до колко искаш да си развиеш самозадоволяването с енергия и независимостта от НЕК!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия