Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Изграждане на автономна система до 1 KW
SkaS:
Здравейте. Идеята ми е изгрдаждане на система до 1 KW. За достигане на крайната цел си мислх системата да се изгради на части, но това може да се окаже проблем - не съм сигурен още. За целта разглеждам панели : Sharp NA-F135 (G5) - аморфен и един микро-кристален силициев слой - мощност 135 Wp, номинално напрежение 49,7 V, номинален ток 3,2 А. Другия вариант е панели Schott MONO 195 - монокристален соларен панел. Системата най-вероятно ще работи на 24 V, но се чудя как да си направя голям акумулаторен блок, като искам да постигна около 1200 Аh капацитет на първо време, а след това да го увелича още ? Притеснява ме това ,че трябва да наредя акумулатори в паралел и те да взимат заряд от соларен контролер - четох, че не можа контролерите да се връзват в паралел към един и същи акумулаторен блок и към един и същи панел - вярно ли е ? Иначе казано - как да постигна система от порядъка на 400-500 W, като в последствие да я доразвия до 1 KW ? Когато контролера примерно е ограничен до 20-30 А, а ми трябва повече ток ? Mоля, ако може някой по-запознат с техническите въпроси, да ми разясни начина на компановка на големи акумулаторни блокове при напрежениe 24 V. Инвертора е ясен, но контролерите не са.
Seeker:
Ако консуматорите са на 220В, по-добре си направи акумулаторна батерия на 220В (20х12В) и след нея сложи DC-AC инвертор (4 транзистора). Липсата на инвертор 24/220 е голямо предимство, защото не комутираш големи токове и нямаш трансформатор.
Така печелиш 25% от КПД на системата. Слънчевия панел (без значение какъв е) ще ти зарежда акумулаторите през DC-DC с значително по-малък ток и няма да ти се налага да връзваш акумулатори в паралел.
SkaS:
Благодаря за идеята, но това означава, че трябва да наредя доста панели наведнъж. Идеята ми беше да взема 3 панела сега, а в последтствие останалите - всичко е въпрос на финанси. Приемам и други препоръки и идеи. :) А в крайна сметка и така да наредя акумулаторите и панелите, мога да мина само с един контролер ли ?
Seeker:
Ръководещото в случая са акумулаторите. Панелите са следствие. Ако искаш 1кВт слънчева енергия - това вече е друго. Поясни си задачата - какво целиш да постигнеш, а не какво ще включиш.
С помоща на 1бр. панел можеш само да подзареждаш акумулаторите, без сериозно да потребяваш от тях енергия. Тоест трябва да се направи енергиен баланс на системата ти. С три панела последователно вързани ще получиш около 150В на 3 А, мощност =450Вт , тази мощност ще я потребяваш ли веднага или ще храни акумулаторите, които после ще я отдават?
SkaS:
Разбрах те. Постоянната консумация на 220 V е около 300-400 W. Искам да направя система, която да ми гарантира 1 KW, но идеята ми беше да я изграждам постепенно. Въпроса е кой подход да взема, като най-оптимален ? В момента съм с агрегат и когато работи зареждам 2 батерии по 150 Ah вързани паралелно, докато си върша останалата работа. Като спре агрегата автоматично чрез контактор прехвърлям консумацията през инвертор, който смуче от батерията. Системата има 1000 недостатъка и искам да си направя нещо по-надеждно, но не мога да си позволя лукса да изградя "голямо" нещо наведнъж. Всички консуматори са на 220 V. Мястото е слънчево и открито - (полето край София). Разполагам с покрив около 200 кв.м. и мога на него да разположа панелите. Среща се и вятър, но рядко и не е постоянен.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия