Offf! juliang, така го обясни че и аз се обърках! Че има неразбиране, е факт! И аз ще се пробвам белким нещо се получи!
Първо, ако към ПРОМЕНЛИВО ТОКОВА мрежа включим активен товар (това са реотани на печки, крушки с нажежаема нишка и подобни) не получаваме дефазиране (изместване през нулевото преминаване на напрежение и ток). Т.е. казваме че напрежение и ток са във фаза. Тогава казваме че имаме PF=1 или cos fi=1. Всъщност, товара създава реактивната енергия. Товари различни от горе описаните причиняват влошаване на PF. Това са, вече всички домашни уреди, като TV, PC, перални, микровълнови, хладилници, GSM зарядни, вентилатори, уредби, климатици, ииии. Всички те се захранват от импулсни устройства. Т.е безтрансформаторни.
С една дума в къщи е фрашкано с устройства влошаващи PF. Забележете, не cos fi. Защото cos fi се отнася само до синусоидално изменящи се форми на тока и напрежението. А импулсните захранвания деформират твърде тези форми.
Тогава се измислиха съвременните електромери. И всички ревнаха че сметките им са високи. Ами те мерят и изчисляват всякакви форми.
Та, тези дето си мислят че не плащат, като създават реактивна енергия ще имат да вземат. Това не се съобщава официално по една проста причина. Производителите на всякакъв вид електро оборудване, се притискат с директиви да влагат коректори на PF в изделията си. Естествено това повишава цената им, но от друга страна те стават по икономични, и към буквата А се прибавят плюсове.
Направих си труда да направя измерване на нещо просто и разбираемо.
Захранен трансформатор от мрежата, вторична е към 180в. изход, тези 180в. подавам на входа на грец, на изхода +- е вкл. реотан 800W.
На изхода на трафа меря ток и напрежение с осцилоскоп. Вижте формите.
https://1drv.ms/i/s!ArVpX6buCswUhBLZQvKuyHGrzZOfСинята графика напрежението, е с размах ок. 180в., жълтата е с размах ок. 25 миливолта защото е снета в/у шунт, 10мв.=1А т.е. жълтата графика отчита ок. 2.5А ток, честота 50hz.
Забележете съвпаденията при преминаване на тока и напрежението през нула. Следователно PF=1/ cosfi=1
Сега вижте тези графики. Единствена промяна е че съм вързал кондензатор 820мкф. на +- паралелно на реотана.
https://1drv.ms/i/s!ArVpX6buCswUhBGOZ9-sAOGE0bWyСинусоидите вече ги няма. Има някакви форми които кой знае как се изчисляват. Вижте и тока къде е отишъл ок. 9.5А достига върха.
Вижте разминаването на осовата линия, вижте колко нараства напрежението а ток не тече, после тока рязко пада но пак имаме напрежение. Само един кондензатор разлика. Иска ми се да съм бил разбран.
Каква е целта на корекцията на PF? Жълтата графика да се разкрачи, върха да падне, а на осовата линия нулевите точки да се сближат.