Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства

Модел на магнито-гравитационен хибриден двигател

(1/7) > >>

Maistora52:
Дотук, добре! Като това, което е репликирал ей тоя хубавец от ей този линк: http://www.youtube.com/watch?v=RkLfpXpO5sQ&feature=related
Снимката е от същия клип.
Според нещастният ми английски, първата конструкция е на Gardner D. Hiscox, от 1927 год.
В момента съм подготвил всички чаркове, включително и две гюлета - едното е 2 кила, а другото 5!!!
Ами писна ми да си играя на моделчета и разни сачмички.... Сглобявам направо "чудовището". И ще стане хибрид, та знае ли се!!!
Обръчите (шейни) за гюлето са с фи 70см. Магнита ми е 80 кг... (държи ме залепен за тръбата на простора!!!)...
Като стане, продължавам нататък!

to6o-2101:
Колега, опитай преди големия мащаб няколко по-малки, точно в тая установка си мисля, че сачмата и колелото са със специално подбрани размери, както и разположението на магнита. Ако имаш възможност опитай с едно и също топче но с различни диаметри колела и виж кое ще е най-удачно за големия "дзвер"  ;D

Радико:
Това което забелязвам е, че сачмата се установява в някакво неуравновесено състояние и се получава нещо като резонанс. Струва ми се, че точно това състояние е тайната на постановката.
Иначе Маисторе и аз съм на мнението на Тошо: Полека с гюлетата 

merlinbg:
Аз съм малко скептично настроен, че ще се завърти, защото топчето натиска окръжността настрани, по посока на магнита. Но възможно е и да греша, даже много ще се радвам ако греша. Ще чакам с нетърпение резултата от опита.

Maistora52:
Междувременно пробвах точно с гюлетата, направо върху наличните обръчи (фи 70см) от разкошна неръждавейка - дето магнит не я лови въобще. Ситуацията е следната:
Конструкцията ми става почти два пъти по-голяма от показаната. Принципът, който задейства завъртането на колелото е, че тежестта на сачмата (гюлето) има вектор надолу (гравитация), като в същия момент магнитът тегли (привлича) сачмата встрани - колкото е по-нависоко топчето, толкова по перпендикулярен на гравитационния е векторът на привличането от магнита. Топчето обаче е със свободно въртене и му трябва само незначителен импулс за да се завърти - побутваме колелото в съответната посока, и така - в същото време леко изтегляме магнита нагоре по окръжността - и топчето (гюлето) тръгва след него вече въртейки се. Сборният вектор е този, който върти колелото, понеже то е на ос и не може да тръгне по посока на магнита. Сборният вектор зависи от позицията (височината по дъгата на окръжността) на топчето, теглото му и силата на привличане на магнита.
От двете гюлета, по-добре се държи по-малкото (от 2 кг) - според силата на магнита, който имам. Изкачва се почти на една педя височина от земята. По-голямото гюле не може да се изкачи нагоре по дъгата на колелото, и тягата му е в пъти по-слаба от това на по-малкото гюле, защото магнита го изпуска ако го издигна по-нависоко. За 5 кг гюле трябва магнит с коерцитивна сила на отлепване поне 120-150 кг. А в наличност имам 80 кг. магнитна сила.
Магнита го монтирах на едно колесарче с 4 лагерчета - така мога да регулирам приближаването и отдалечаването му до/от гюлето, и в същото време да го изтеглям нагоре по дъгата на колелото и така да ускорявам въртенето. Всичко това стана ясно при грубата сглобка. Сега натъкмявам всички детайли и след 3-4 дни чакайте резултати, снимки и клип.
И Нека Силата бъде с Нас!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия