Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Компютри, ECU, диагностика
DIY EFI MegasquirtAVR управление на впръскването
avr:
--- Цитат на: valex в Декември 04, 2012, 01:31:16 pm ---Целта на цялото това занимание е да се направи евтин и достъпен универсален компютър управляващ ДВГ. Може да се използва ако е дефектирал оригиналния компютър, ако се добави газово устройство да го управлева със съответните корекции на впръсването и ъгъла на запалване в съответните режими. Може да се направи по-икономично управление на ДВГ. Може и други неща които ще измислим :)
--- Край на цитат ---
Съжалявям че ще дам отрицателно мнение, но може и да ти е полезно.
Хардуера е много стар и слаб, не си струва труда да се репликира. Още повече, че има готови и страшно евтини неща.
Например STM32F4DISCOVERY или дори STM32F0DISCOVERY са много по бързи, да не говорим за изчисления с плаваща запетая.STM32F4 е 32 битов, 168 МНц, 1М флаш, 192 кБт РАМ но е и много други предвимства - например аналоговите преобразеватели са 16, 12 битови,много по бързи, и с много екстри - четене чред ДМА, демек процесора няма грижа да ги чете, дирекно ги сваляш в накой масив. И т.н.
http://bg.farnell.com/jsp/search/browse.jsp;jsessionid=ZSTX143AJHIVWCQLCIPJNFQ?N=0&Ntk=gensearch&Ntt=stm32f4-discovery&Ntx=mode+matchallpartial&exposeLevel2Refinement=true&suggestions=false&ref=globalsearch&_requestid=60125
Та ако идеята е за порулярно цпу, нещо такова трябва според мен. На такива платки /тя STM32F0DISCOVERY даже има в комплекта/ си правиш и куплираш интерфейната /универсална/ и тогава бая народ ще може да го повтори и да се включи.
На тях има и втори чип, stm32f103, st-link-a, койта също е сериозен е може да помага - на 72 Мхц е.
--------------------
PP.
При мен твоя код се компилира ама съм с убунту ,
добавих в маке файла #C Compiler flags -D__AVR_LIBC_DEPRECATED_ENABLE__ щото новите 1.8 avr-libc ревът, а също после искаше 'const' за променливи във флаша , което ми се вижда резонно.
actuators.c линия 117 const uint8_t PROGMEM STEP_PINS[] =......
---
fuelcalc.c - 36 пак,/ ама и където са дефинирани трябва/
extern const uint8_t PROGMEM KPAFACTOR4250[];
extern const uint8_t PROGMEM KPAFACTOR4115[];
extern const uint8_t PROGMEM BAROFAC4250[];
extern const uint8_t PROGMEM BAROFAC4115[];
extern const uint8_t PROGMEM THERMFACTOR[];
extern const uint8_t PROGMEM AIRDENFACTOR[];
extern const uint8_t PROGMEM AFRFACTOR[];
------
gcc version 4.7.0 (GCC)
valex:
Има и още по-мощни неща :).
Тази платка я взех понеже има добър софт за PC и е удобна за експерименти, има някаква история проекта, а после на каква база ще се направи - друг въпрос. Доколкото съм виждал сериозни и сигурни неща се правят на Моторола и Атмел. И атмелите имат специализирани микро контролери за автомобилната промишленост. Не мисля, че въпроса е в бързината на сметките.
Софтуера явно е за Linux. Оказа се, че всяка версия под Windows се държи различно. Досега не ми се беше случвало такъв куцуз :(.
АVR става въпрос за друг софт kойто не мога да компилирам. Ако имаш желание мога да ти го пратя.
a_panov:
Hello на всички тука!
Много сме тия дето подслушваме като лалугери форума, аз съм един от тях. И да се похваля съм един от малкото хора в България с Megasquirt. Предисторията е такава: Исках Мерцедес, и се бях ориентирал към модел 190 защото е по прост по поддържане от 180. Обаче това е кола вече на 24 години и механичния инжекцион беше разбрицан и затова прежалих едни пари и ми сложиха мега. Мегата управлява впръскването на газ и на бензин, но не управлява запалването. Колата е с токово запалване и лошото е че е със 6 цилиндъра. Ако се прави управление на запалването от Мега може да се използва и дистрибутора, а може да се направи и отделно управление на запалването на всеки цилиндър.
Последното е желано, но е доста скъпо защото всичко трябва да се умножи по 6, 6 бобини, 6 комутатора. Но в този случай може да се експериментира в широки граници. Не че когато се използва дистрибутор не може да се експерементира, но се ограничаваме от възможностите на механичния комутатор.
Склонен съм да експериментирам с плазмено запалване, дистрибутор, бобина. Но в този случай таблиците с предварението трябва да са в Мегата, защото текущия комутатор съдържа заводските настройки на предварението. А като го елиминираме ще трябва да се направят нови таблици.
Отворен съм за мнения и предложения. Колата е в София на х-л Плиска.
valex:
Здрасти a_panov ,
В момента довършвам доработката на МegasquirtAVR да бачка с една бобина (самия хардуер не позволява да се сложат повече от един инжектор и една бобина ). Ако излезе успешно тогава ще мисля за повече бобини.
Срещал съм из българските форуми 2-3 ма, които разбират от Megasquirt и активно слагат и настройват. Не съм се свързвал с тях.
a_panov:
Май съм с Megasquirt II, не знам точно с коя съм но знам че искам и оптимизация на запалването. Когато са проектирали този модел кола е било 1979 - 1982, тогава още е нямало IGBT транзистори! Имало ги е като патент но в магазините ги е нямало. Бих искал нещо като CDI+TCI запалване. Най-вероятно сега запалването ми е TCI - един мощен транзистор управлява бобината. Чета из интернет схеми на CDI-та и там има много които изработват сигнал към бобината на 300-350 волта но има и схеми с 600 волта и добавяне на енергия при цикъла на разреждане на високоволтовия кондензатор - увеличават му продължителността на разряд което е минуса при CDI-тата.
До края на месеца имам смяна на ламбда сонда и комплект нови свещи. След това ще мога да погледна за оптимизация на запалването.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия