Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Компютри, ECU, диагностика

DIY EFI MegasquirtAVR управление на впръскването

<< < (5/19) > >>

valex:
Написах  към 80% от софтуера за управление на запалването. Но не съм слагал системата на автомобила. Имам проблем който ще споделя.
С megatune  се  управляват и настройват таблиците на  инжектора и запалването както си искаш в зависимост от оборотите и налягането на датчика, корекция спрямо напрежението на акумулатора, температурата на двигателя и въздуха.
Още не съм написъл  новите алгоритми за управление понеже има следния кофти ефект: при ускорение и спиране се получава така, че всеки следващ импулс за обороти има голяма разлика от предходния. От там се получава разлика в сметките за следващия ъгъл на запалване и пускане на инжектора. Това за избягва при Megasquirt i Vems чрез слагане на зъбчато колело с по-вече зъби (4-1, 32-1, 62-1). А аз се опитвам да го избегна. Използвам Alpha-Beta-Gamma алгоритъм, който да предскава с голяма точност следващия импулс. За сега нещо не ми излизат сметките :(
Ако някой има идеи за решаване на проблема моля да сподели!

valex:
Напредвам по малко ! :)
Ще пусна софтуера за управлението на контролера. Ако някой иска да разгледа какви са възможностите на системата. Това е орязана версия само за моите цели. Има оставени някои неща, които са в повече  при настройките на инжекторите.
Инсталира се с mt25_setup.exe. И се стартира като се кликне на "last8" запис.

valex:
Преди два дена пуснах най-после компютъра да управлява впръскването и запалването. Добре работи, но трябват доста настройки в MEGATUNE за да се настрои към конкретния двигател. MEGATUNE е страшно удобен за настройки. Трябва да се знаят параметрите на дюзата и бобината на запалването. Другия вариянт е да се настройва на слух :)
Имах проблеми първоначално с определянето на фронта на работа на датчика на Хол. Проблем ми създаде и този комутатор http://www.t.ua/auto/761g.htm , който смятах да ползвам. Наложи се да си направя сам комутатор и той излезе доста добър. Само му трябва свястна алуминиево кутия  за добро охлаждане. Ползвах само едим специален транзистор за управление на бобина.
Действам нататък с подобренията.

valex:
Следващата стъпка : управлението вече си има и подходяща алуминиева кутия.
Работя по оптимизацията. За сега едната платка съм я дал да се изпитва в реални условия, но с оптимизация само по гориво.
Тия дни ще добавя и оптимизациата по ъгъл на запалване.

valex:
Направих преди 2 месеца нацяло оптимизацията. РАБОТИ !!! :)
Но не можахме да изтестваме изцяло понеже колегата катастрофира с колата :( За радост на него нищо му няма! А от колата нищо не става. Прехвърлихме се на една бричка , която и беше полускапан двигателя и не 'издържа' много време да работи.
Сега ще преработвам малко нещата понеже имам на разположение едно Pegeot, който е с две сдвоени бобини и по-различен датчик на оборотите.
Пускам малко снимки от MEGATUNE за груба ориентация какво съм написал. Някои от таблиците са нулирани понеже ресетнах наново процесора и ги затрих. Просто трябва да ги кача от отхивите :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия