Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Компютри, ECU, диагностика
DIY EFI MegasquirtAVR управление на впръскването
elektros:
Усещам как някой ще прави стари бараки на EVRO 4 ....... Правете замервания на газ-анализатор, скоро ще влязат драстични мерки за изгорели газове и повече от половина ни парк ще остане на трупчета.... Успех, ако има нужда от съдействие, тук сме! ;)
valex:
elektros
Добра идея :)
Сега само ламбдата гледаме като иформация за горивовъздушната смес.
valex:
От две седмици работя върху една идея, която ни споходи в края на миналата година. Да се опрости управлението на оптимизирането:
Вкарва се в процесор информацията за импулсите към бобината и инжектора, и на базата на времената им се формират нови импулси към бобината и инжектора вече формирани с оптимизация. Така се спестяват доста неща за настройка, които си ги поема като сметки стандартния компютър на автомобила. Евентуално ще трябва да се добавят симулатори на Ламбдата, бобината или инжектора за да се 'лъже' оригиналния компютър.
Първоначално си мислех да използвам аванспроцесора на Румен, като му сменя само PIC процесора с ATMEGA88 примерно. Но след като му разгледах хардуера не ми хареса и се върнах на MеgasquirtAVR.
Добавих към платката ми допълнителен вход (оптроноизолиран) свързан с едно от външните прекъсвания. Драснах софтуер и за сега на стенда нещата работят. Проблем имам при анализа на времето на сигнала към нискоомна бобина на инжектор понеже там има формиран част от сигнала за инжектора с PWM. Друг проблем е, че на Pegeote сигнала към инжектора НЯМА никаква синхронизация с оборотите. Момчетата от BOSH пускат кагато се сетят еднакви порции с гориво, а количеството се определя с бройките впръсквания.
Остава само да се тества на живо как работи :)
Както съм направил системата може да се използва за:
1. като универсален компютър за управление на бензинов/газов двигател с едина бобина и един инжектор (един за сега)
2. като газов инжекцион
3. като TAP
4. като Lambda Control с вградения драйвер за стъпков мотор (като си има входове и от TPS, MAP и може да се вкарат и ускоренията)
5. като Оптимизатор (економайзер) на горивния процес на бензин/газ
6. като управление на газов котел
valex:
Днес правихме тестове с оптимизатора. Много добри резултати :) Като направим по-продължителни изпитания ще мога да съобщя и количествени оценки на икономията.
Естествено има още за дооправяне по софтуера.
mzk:
Здрасти Валекс, реално погледнато си направил газово ЕКУ с управление и на предварението и логика, честито! За съжаление 'проксирането' на стандартния комп според мен винаги ще доведе до грешка, в този смисъл просто бих го сменил с новия, но вероятно има причина да не го правиш.
Стискам палци и чакам резултати.
Поздрави!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия