Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
Bedini
dymelsoft:
Здравейте, след малко размисли по прецизиране и възможност за настройки качвам и втори вариант на генератор с една бобина, датчик на хол и чакащ мултивибратор (генератор на единичен импулс). Така с помощта на датчика (неговото позициониране до магнитите) се задава само пусковия момент, а с помощта на чакащия мултивибратор се задава продължителността на импулса. Регулиране на широчината на импулса се прави от RP1.
Поздрави.
EDM electronics:
dymelsoft схемата ти е добра. Така най-лесно и бързо ще стане настройката, а и ключовете са къде по-нискоомни от биполярните ретро транзистори. Да не говорим, че за по-голямо обратно ЕДН е необходимо възможно по-ниско съпротивление на ключа /справка Исмаел Авизо/.
Ако се добави още един чакащ мултивибратор на входа - последователно, тогава ще може датчика на Хол да се фиксира с предварение /да не се регулира/, а с първия чакащ мултивибратор да се регулира момента на стартовия импулс, т.е. ще замени механичната регулировка на датчика на Хол с електронна такава. Аз бих ползвал прецизни чакащи мултивибратори 4538.
По-късно мога да пусна елементарна и ефективна схемичка на DC-DC инвертор с SG3525 /с вграден драйвер/, който съм правил и работи безотказно и сигурно - двутактен /с платка/. Има възможност и за стабилизация.
Dedo pop:
Момци,някой преди няколко месеца беше обяснил ИЗКЛЮЧИТЕЛНО точно и пълно процесите при акумулаторите. Прочете ги отново за да не пишете глупости.Напрежението на акумулатора е величина която зависи от степента на зареждане и гъстотата на електролита. Напрежението на акумулатора се мери само под товар.Най-точния критерий за зарядката на един акумулатор е гъстотата на електролита.Чукнете в чичко Гугъл акумулятор 12-сам-28 и се запознайте със сериозни изследвания и правила за експлоатация на самолетни оловни акумулатори.Ще научите много, ама много интересни неща.И последно-това което го пише в тия книги расте и по нивите.
dymelsoft:
EDM electronics, наистина не пречи да се използва и втори ЧМ, но мисля че си е друго да си монтираш датчика на една рейчица до магнитите и да си местиш прецизно датчика до намиране на точния момент. 4538 е идеален ЧМ, но и ЧМ с тригери на Шмит каквито са в 4093 също е доста прецизно и в същото време просто решение. Направата на DC/DC конвертора изисква намирането или навиването на трансформатор, което не е лесна работа за всеки. Иначе не е проблем да се ползва предложената от теб ИС SG3525 но е задължително стабилизацията да се прави с оптрон, за да се гарантира галваничното разделяне. Поздрави.
valex:
Доколкото съм запознат с темата : не можело да се използва директно зареждания акумулатор за самозахранване. Не знам по какви причини (зареждането ставало със студено електричество, оргон или друга енергия ). Но акумулатора после може да се сложи за захранващ на системата и да работи. Това означава, че може да се черпи енергия след и по време на зареждане на акумулатора.
Предлагам докато се зарежда акумулатора да се включи някакъв товар и да се измери енергията към товара. Ако се измери повече енергия към товара (освен зареждането ) от консумираната енергия значи имаме далавера :) .
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия