Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Bedini

<< < (74/202) > >>

Yoro:
Снимката на импулсите която е показана е правена когато генератора ми беше с три бобини.Сега импулсите са много по големи.Като гледам какво ми показва осцилоскопа те са до 1002V а имаше моменти в които стигат до 8000V, но това са пикове.Това което се вижда на екрана е 60-70V като постоянна стойност.
Не проумявам как не са изпраскали транзисторите и диодите от такива пикове.
Транзисторите са TIP 31C- 100V и диодите са 1N4007-1000V.
Импулсите станаха 8000V като батерията която възстановявах изведнъж се промени и се чу силен пукот от нея.Това преди не се е случвало.
Винаги трябва да се очакват изненади от стари и не работещи батерии.

Yoro:
От опита който имам вече с това устройство ви пиша, че не е толкова важно с какви транзистори е направено.Трябва да са подобни на 2N3055 и не е нужно да са толкова мощни.Правил съм го и с транзистори които са 40V- 1A и работеше пак така.
Това дали ще има ефект зависи от направата на бобината.От нея зависи всичко.Само, че с познатите ни формули нищо не се получава.
Като генератора ми беше с една бобина имаше някакъв ефект.След като поставих втора този ефект стана много по голям.Не се умножи по две...
Значи 2 Х 2 не е 4 а 100 или повече...

Ще ви покажа клип като снимам осцилоскопа за да видите какво показва и да умувате защо е така.

Velektra:
И аз мисля че бобината е ключовия елемент тук!
Но както казваш, чудно е как този транзистор издържа. И то не само на напрежението, а и на тока.
Разбрах че дължината на проводника е около 72 метра. Той е фи 0,75мм. По таблица му дават 0,04 ома на метър. Това прави 2,88 ома по постоянен ток. Ако захранваш с 40V то тока е около 13А, а транзистора е за 3А. Вярно че това е по постоянен ток, но и честотата при теб не е висока.
Казваш че транзисторите не греят и на снимката се вижда че не са на радиатор, значи минава през тях ток < 3А.

az_skeleta:
Нали има и индуктивно съпротивление. Плюс това тока през бобината се покачва плавно и зависи в кой момент ще изключиш транзистора.

Yoro:
За това ви писах, че това не може да се измерва с познатите ни уреди.
Те показват нещо но не е вярно.Например с токови клещи за измерване на променлив ток аз измервам 9А на кабела който е включен към зареждащата се батерия а като меря с уреда какъв е постоянния ток той показва 6А....
Магнит доближен до кабела който зарежда батерията вибрира силно и същото се наблюдава и като го поставя до батерията.Това се наблюдава и усеща и на батерия поставена до зареждащата се батерия.Даже има случаи в които батерия не свързана а поставена до тази която се зарежда да покачва напрежението си.Шантава работа, но факт...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия