Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Запалителни системи

Запалителни системи с управление на предварението

<< < (15/17) > >>

valex:
koko5
Аз също изведох тази формула, но нещо не бях доволен от резултата на предсказането.
Не знам дали си прочел направих двуканален авансатор с регулатор на горивото. За да си спестя предсказанията и по-важното - за да вкарам при изчисленията и сметките на текущия автомобилен компютър в аванса правя следната простотия:
 Измервам предната дължина на времето на зареждане на бобината и когато дойде следващото зареждане на бобината 'изрязвам' от зареждането толкова градуса колкото искам да изместя напред аванса. Това е грубо принципа (най-стария принцип :) ) 
Вярно е, че се съкращава заряда на бобината ( т.е. енергията и), но това не е чак толкова много и не влияе съществено на изскрата. Макар, че някъде из документите на BOSH четох, че за газ трябва увеличение на енергията на изкрата.
Имам и таблица в която се попълва автоматично за съответните обороти и съответния % TPS стойността на оптималния ъгъл на аванса.
Скоро ще имам резултати от тестовете.

п.п. Имай в предвид, че алгоритъма ще работи на стойностите на таймера ти, а не на стойности в обороти/мин. И като се вдигат оборотите се намалят стойностите на таймера.

piton2012:
    За да увеличиш енергията на искрата /което наистина е препоръчително за газ/ може да намалиш разстоянието между електродите на свещите.

valex:
За енергията има и друг вариант. Паралелно на транзисторния ключ се слага 150nF 275V кондензатор. Така както беше едно време паралелно на чукчето. Визуално на осцилоскоп се увеличава доста ( 20-30% ) колебателните процеси в бобината при изкренето.  И според мен и времето на искрата.

koko5:
Здравей,

Това със изрязването можеш да го компенсираш с увеличаване на тока(не се знае дали ще го понесе бобината) или смяна на бобината с по голяма индуктивност. Енергията е L*I*I*t/2.
Ако модификацията е на стар автомобил е твърде вероятно управляващия транзистор да е някакъв дарлингтън и замяната му с мосфет да вдигне макар и малко тока, но за сметка на това той участва със втората си степен :)

Сега по формулата... работя по вкарването на още един оборот назад, за да знам посоката ускорението и да направя корекция.
А това дали работиш с време или обороти е едно и също - зависимостта им е точно обратнопропорционална, трябва само да се съобрази.

Има и друго за което се сетих, което не бях предвидил. Тъй като засичам времето на 1 оборот между два ръба не е ясно дали компютъра не е променил аванса по време на оборота в резултат ще има грешно измерени обороти. Разбира се грешката е 1-2 градуса но я има.

valex:
Бобините са стандартни и за да се увеличи тока им трябва да се вдигне напрежението. Което е допълнително усложняване. А транзистора си е мой :). Засега ще тестваме така както е.
Наистина ако взимаш началото от импулса за бобината компютъра го променя непрекъснато. Това за мен е плюс. А ако искаш да не зависиш вземи импулса директно от датчика на коляновия вал. Не знам с какъв датчик си ? Не мисля че това е проблем.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия