Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.
Linux
velstar:
Аз, от година съм с Linux Kubuntu. Имам инсталиран и уиндоус XP, който използвам само заради някои програми. Много съм доволен! Линукса е много стабилна, сигурна и бърза операционна система. С графичната среда KDE е супер красива и десктоп ефектите са уникални. Отворения код ти позволява да видиш как са написани драивърите за целия хардуер. Ако сте програмист, може да правите всевъзможни промени и подобрения. Новите десктоп версии на линукс са направени така, че лесно се изучават и са подходящи за всеки начинаещ. За напредналите има конзолно управление, което дава голямо удобство и бързина в изпълнението на много задачи едновременно. Ще сравним линукс със уиндоус, с конкретен пример: Ако трябва да разархивирате пет архивирани в зип файла, във всеки от който има по още десет архивирани зип файлове, със уиндоус ще трябва да си играете половин час за да ги разархивирате един по един. При линукс, може да го направите както при ундоуса, но може и да използвате конзолата, като напишете проста команда на един ред и всички зип файлове ще бъдат разархивирани едновременно за секунди. Като недостатък мога да кажа че програмите за линукс, не са на нивото на тези за уиндоус. Причината е че на програмистите никой не им плаща, за да пишат достатъно богати програми за линукс, те го правят на доброволни начала. Има и платени програми за линукс, които са доста добри. До колкото ми е извстно, в момента се работи върху линукс ядро, което ще може да работи с уиндоуски програми, без да са необходими програми посредници като wine и virtual box. Когато това ядро излезне, като стабилна версия, уиндоуса ще е силно застрашен от изчезване. :)
getca:
Да, колеги...ОС е чудесна, аз работя вече 3год. и повече с Ubuntu. Като основни плюсове мога да отбележа бързина, стабилност, редовно обновяване, приятелски интерфейс с пълна свобода за промяна, лесна централизирана инсталация и премахване на програми и...ВГРАДЕНИ ДРАЙВЕРИ за повечето хардуер, което е страхотно удобство. Рядко се налага инсталиране на затворени драйвери, основно за видеокарти, като има вграден съветник за такива, ако са достъпни. Файловият менажер е много добър, работи без проблем с Windows файловата система и има куп екстри без аналог. Дефрагментиране на системен дял, регистър...няма такова животно, просто забравяш, системата сама се грижи. Може да се инсталира на флашка или друга преносима памет, може да се инсталира вътре в Windows и т.н. Е, има си и минуси...пълно щастие няма по света. Затова имам две ОС, тази на чичко Бил я стартирам само за програми като Multisim, Proteus, Altium Designer и др. подобни. Машината ми е слабичка, но ако имам по-сериозно CPU бих си инсталирал Windows през Virtual Box в Linux и проблемът е решен. Система в системата, дето се вика...като руските Матрьошки... :)
За хората без англииски език е добре да погледнат българската дистрибуция УСУ, която идва с пълен пакет програми и настроена, преведена БГ среда за работа. Теглиш, печеш на диск и пускаш, пробваш без да пипаш нищо по машината и ако ти хареса инсталираш на харда, като си внимава какво точно се прави с дяловете. Специално при Ubuntu не е добре за начинаещи да се мятат на най-новата версия, защото има доста неизчистени проблеми. Аз лично работя с версия 10.04(УСУ 5.2), която е и LTS (3г. поддръжка) при налична вече 11.10.
Та, колега ЕДМ...проблем няма да има, особено за децата. Ще им бъде доста интересно мисля да ръчкат по настройките на средата и да си правят разни шарениики, прозрачности и др. подобни. Погледни прикачените картинки в предишните ми постове.
PyroVeso:
Колега getca, УСУ-то не съм го ползвал, но ако например при качването на Ubuntu 10.10 му кажеш, че си в България, то целия ОС ти се инсталира на български - включително менюта, имена на папки, помощна информация, ъпдейти, допълнителен софтуер. При това - всички преводи са направени от българи - специалисти в областта, а не от някой афроамериакнец, въоръжен с електронен преводач някъде из офисите на чичо Бил...
Дори и да сгафиш нещо при инсталацията (например да пуснеш "тиха" автоматична такава) и интерфейса да ти излезе на ингилизки, после винаги в настройките на системата можеш да превключиш на BG.
И не на последно място - с допълнително инсталиране на системата Wine, върху Ubuntu-то можеш директно да инсталираш и стартираш Windows-приложения и игри (дори и тези с DirectX и OpenGL). Wine-то се води "емулатор" на Windows, но не е точно такова - повечето библиотеки са буквално пренаписани за Linux, и ако машинката ти е с x86-процесор няма никакво забавяне при изпълнението на програмите. Редовно разработваме софтуер под Windows с хубав визуален интерфейс на Borland C++ Builder 6.0, примерно и после на клиента му го доставяме инсталиран на компютър с Ubuntu и Wine. Има си всичко - достъп до бази данни, управление на принтери, VoIP и друга периферия. Спестяват се разходите за Windows-инсталация (~$150), а обикновено и за MS-Office (~$450) и понеже обикновено става въпрос за специализирани приложения - всички са много доволни и щастливи!...
giunal:
--- Цитат на: getca в Ноември 17, 2011, 02:04:13 pm ---
1. БЕЗ ВИРУСИ, СПАМ, РЕКЛАМНИ СЪОБЩЕНИЯ
Това значи, че всеки нежелан софтуер, домогнал се до машината ви, автоматично придобива същите права. За да се защитите, вие трябва да си инсталирате най-малкото:
а) защитна стена (firewall) – първа стъпка към защита. Често след инсталирането и сте затрупани от куп въпроси на кои точно програми да разреши достъп до Интернет, локална мрежа и т.н.;
б) антивирусна програма – наистина хубавите са платени. Знам, може да се открадне, но необходимо ли е?
в) антиспам програма – има толкова много, че си е цяло приключение да се намери най-подходящата;
г) програма за защита от троянски коне, червеи и други гадини, изплъзващи се от обхвата на горните две.
Сложно звучи осигуряването на защита нали? Е, така си е. Като имате предвид, че по-горе са споменати само началните стъпки за защита. Спор няма… освен ако не ползвате Линукс!
Източник http://skss.learnfree.eu/archives/20
--- Край на цитат ---
За всичко това си има лечение а то се казва - COMODO Internet Security.Аз я ползвам почти от самото и създаване(повече от 10 години) и мога да кажа че е много добра(не че и правя реклама) :) :). Освен това е напълно безплатна, свободно можеш по всяко време да си обновяваш базата с антивирусни програми и др. Сега нямам повече време за да пиша че имам ангажимент. Но темата е интересна и може да продължим по нататък.!!!!
velstar:
От администратора: изтрити снимки, защото са твърде големи по обем. Прочети темата в началото на форума как се редактират снимки с програмата www.getpaint.net
Защо линукс няма вируси... Има много информация по темата, но ето как стоят нещата с вирусите в линукс:
http://www.vbox7.com/play:e0a75352
Ето и предимствата на линукс, в отговор на въпроса: "Защо линукс не струва?
"http://www.vbox7.com/play:8d303754 Малко снимки на Kubuntu, от моя компютър. :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия