Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.
Linux
PyroVeso:
Колега getca,
Изглежда по въпросите за Операционните Системи (ОС) с отворен код и СЕ цари пълно единомислие. Мен обаче вятърът ме отвя в съвсем друга (хардуерна) посока. Вместо да наблегна на старата, изпитана, доказала се и добра техника - хвърлих се надолу с главата на съвсем нова китайска разработка. За безкрайна изненада и на мен самия, взе че се получи!
Тази глуповато изглеждаща джаджа, малко по-голяма от стандартна флашка, всъщност е компютър с двуядрен ARM (Advancen RISC Machine)-процесор на 1,6GHz (RK3066), с 1GB DDR3 RAM и 8GB-flash-памет (все едно 8GB SSD). Видеоускорителен HD 3D чип Mali-400 с хардуерна декомпресия на MPEG, H264, XviD и повечето от нещата за които се сетите. Има слот за MicroSD-карта до 64GB. Вграден WiFi 802n (150Mbit/s), 2 USB-слота и HDMI-изход! ДЗВЕР!!! Към него могат да се вържат безжична клавиатура и мишка, както и жични USB-такива през USB-хъб.
На него без проблеми се качва точно Ubuntu 12.04 с XFCE (може и с Gnome), а след това и MySQL-сървър, Apache, PHP, играе се дори Quake на 3D! Истинска жестока Linux-машина, която можеш да си прибереш в малкия джоб! Този сайт, примерно, се търкаля на подобна свирка, като в Real time info можете да видите разпределението на ресурсите... :)
От Нова Година насам няколко подобни джаджи го играят основни DB-сървъри на: верига ателиета за химическо чистене, верига мини-маркети и т.н. на клиенти, като в момента готвя и за едно предприятие. Абсолютно надеждни са. Струват ~$40 парчето (пристига безплатно и без мито/ДДС от Hong Kong). В стандартен (ненатоварен) режим харчат около 1,5-2W електрическа мощност (може да се регулира честотата на процесорните ядра и да се мери софтуерно температурата им). С един малък акумулатор 6-7Ah, зарядното на EDM или на Майстора и едно DC-DC на 5V става UPS за... дни наред! :)
Съвсем наскоро излезе и 4-ядрената версия на съответната джаджа - с процесор RK3188. Очаквайте скоро включване и от там.
Seeker:
Дай линк към сайто за пазарене на РС-то.
Ksurnev:
Брей, открили сте топлата вода. От вече не знам колко години използвам Виндоза само ако е наложително. Е, аз работя на MINT с дългите дистрибуции и DEBIAN, в дстрибуциите им има над 40000 пакета с приложения. Най-важното е, че не им пука от Биловите вируси, и когато нещо вирусяса, и е трудно под Виндовза да се оправи, с ЛИНУКСА става със строева крачка. Има още едно много голямо предимство - няма невидими виндозки неща.
За някои хора ще е непривично, но се свиква бързо, особено за хора, които правят интернет търговия е много-по сигурно.
Не харесва SiS чипсет и някои от VIA-та. За Ubuntu - малко нещо напудрено ми се струва, ама и тази ОС става за всичко.
За регулиранията на хардуера нямам думи - може да се настройва почти всичко. Другото, което може да се каже е, че няма значение каква е машината стига да е с INTEL никога не съм имал проблеми.
Ето и един добър антивирус Bitdefender for Unices
getca и Радев специални пздрави!
Михаил Кузмов:
Като начинаещ, установих че може веднага да се започне с Linux OS. Рабира се далеч не с нещата с които сме свикнали и боравим под windows. Но с основните да. Наличието на графичен интерфейс улеснява. В ровенето из нета, попаднах на ръководство което мисля е добро, макар и от 2011г. Това е линк към сайта, и по точно към абревиатурата УСУ която не разбрах какво точно значи.
http://help.learnfree.eu/7/?page_id=48
В ляво е целият наличен списък с материалите, които можем да четем. Надявам се повечето да са актуални, но тук имат думата напредналите в Linux. От тук започвам с основните неща step by step!
Поздрави на Linux общество!
getca:
Здрасти, Михаиле,
УСУ е българска дистрибуция, базирана на Kubuntu и се превежда като Учи Свободен с Убунту. Пробвал съм я преди време, но се отказах поради проблеми и недоработки. За жалост KDE средата е тежичка, иска ресурси и лично за мен натруфена с излишни неща. Цитираното от теб ръководство е от времето, когато работната среда на УСУ е била Gnome 2 и версиите на някои от програмите са стари, но въпреки това има доста полезна обща информация.
Давай, чети, щракай с мишката и ще коментираме :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия