Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромотоциклети

Идея за електро-мотопед

<< < (3/13) > >>

Seeker:

--- Цитат на: nikolos в Април 20, 2009, 08:27:10 pm ---чета и ми стана интересно...

Аз от години изследвам темата за електроколело. Изпробвал съм дори два мотора при различно разположение на двигателя. За съжаление не с особен успех.
Но ми направи впечатление Seeker:

"  Необходимо е да се сглоби управляваща електроника за трифазно управление (DC-AC converter) "

Може ли да поясниш какво точно имаш предвид, че не ми е много ясно как искаш на велосипед да имаш трифазен асинхронен двигател с управляваща електроника?

Поздрави

--- Край на цитат ---
Здравей , нямам представа до колко си запознат с електрониката , но ще пробвам да ти опиша как работи преобразувателя. Естествено това е валидно за трифазни асинхронни или синхронни двигатели , за обикновенните четково-колекторни двигатели не е приложимо. Но поради факта че се използва алтернатор за кола преправен като синхронен двигател е наложително да се използва преобразувател. За да се завърти ротора на двигателя е необходимо въртящо магнитно поле създадено от трите групи статорни намотки на двигателя. Те се управляват от три транзисторни моста които се захранват от последователно свързани акумулатори - примерно общо 48 В. Газта представлява потенциометър с който се променя честотата на задаващия генератор , а от него сигнала постъпва към дефазатор на +-120 градуса . Така мостовете се управляват от три отделни сигнала дефазирани на 120 гр. и с една честота. Отделно възбудителната намотка се захранва с напрежение което е във функция от натоварването на двигателя.
Надявам се да съм бил изчерпателен.

gotiniq7:
Това е най-елегантното решение. И най-икономичното. Алтернаторите са по 1 киловат за дизелите, и без проблем ще дадат 3-4 киловата за няколко минути. Управлението с ротора е още по-лесно.

Seeker:

--- Цитат на: gotiniq7 в Май 31, 2009, 12:04:44 am ---Това е най-елегантното решение. И най-икономичното. Алтернаторите са по 1 киловат за дизелите, и без проблем ще дадат 3-4 киловата за няколко минути. Управлението с ротора е още по-лесно.

--- Край на цитат ---
Алтернатор от 1кВт за 24В( от камион) ще има магнитна система като за 6кВт двигател. Единственият проблем пак си остава източника на енергия : може би литиево-полимерни акумулатори? За да може бързо да се усвоява енергията при спиране . Така разхода на енергия ще само за аеродинамично съпротивление. При добро въздушно охлаждане алтернатора може да работи без ограничение , за разлика от използване на стартер - където е работата е ограничена от лагерите на статора и четките. За електро-мотопед е достатъчно алтернатор от автомобил с мощност 500Вт / 12В - магнитната система е като 3 кВт ел.двигател.

gotiniq7:
Да те питам нещо по задачата, управлението как ще е най-удачно? Да кажем за начало 4 бр тягови по 50 амперчаса, 48 волта общо. С честотно регулируем трифазен инвертор е ясно, но ако инвертора дава 20 волта на фаза спрямо нула постоянно, а регулирането на въртящия момент става само от ротора? Добре ли ще е? Или ще трябва заедно с трифазното  ??? То на майтап ще подкарам един мотопед на ток, но поне да е както трябва направен.

getca:
Здравейте, що такива сложнотии, бе хора, не че не може да стане, де... ;) Едно време в гр.Сливен правеха страхотни ел. мотори по японски лиценз, четкови, с възбуждане от ПМ. Имам един на 48в, има страхотен въртящ момент и лесно се управлява с ШИМ. Отпадат всякакви генератори на 3фази, инвертори и т.н. Е, ще трябва редуктор, щото оборотите са доста високи, но може да стане. Я, намерих ги...http://www.dynamo-bg.com/e2/e1235/e1280/e1427/index_bul.html...викали им Динамо-Сливен... ;D На 48в са до 300Вт мощност и 4000об/мин, нагоре напрежението се увеличава, а оборотите спадат. Допускат 5-кратно краткотрайно претоварване по ток и тия 300Вт стават примерно 1.5кВт, което си е 2к.с., а теглото е само 5кг. Е, акумулаторите са тежички, поне засега, докато не пуснем някой източник на св.енергия... ;)

Идеята е ясна, мисля, така че смело напред... ;D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия