Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори

Магнитни взаимодействия - графики, схеми, решения

<< < (12/21) > >>

valex:
Преди 2 седмици си бях поръчал датчик на хол от tpetrov SS49.
Днес ми остана време да го пробвам.
Много ми хареса.
При захранване с 5 волта и въздействие с неодимов магнит 5х5х5 мм:
- при  липса на въздействие изходното напрежение е около 3 волта. а при максимално и минимално доближаване на магнита е 1.4 - 4.4 волта.
Мисля че този чип е много добър за тестване и измерване на магнити. Има насоченост по вертикала на плоскостта му.
Проблема му е, че не е температурно стабилен. Може да се въведе температурна корекция. И доброто е линейната му характиристика. Дават го +- 400 гауса, но на графиката характеристиката му е линейна +-1000 гауса.
И цената му е никаква 5.5 лв

valex:
Свързване на SS49

valex:
Някъде в темите стана на въпрос за "магнитна яма" или "магнитен капан" и както му казват "особени точки" на магнит.
В това филмче : http://tube.sfu-kras.ru/video/271 след 6.00 мин. добре е обяснен ефекта.
В тези магнитни ями магнитен материал (в случая е желязно топче с ториодален магнит) стои на определено разстояние от магнита без да се привлича или отблъсква. Свалил съм от филмчето местата на "магнитните ями"  (отбелязани са с червено) при тороид и при два тороида.
Същото би трябвало да се получи и с правоъгълни магнити (точно както е представен  разреза на тороида), но тогава "ямата" няма да е точка в пространството, а линия по протежение на магнитите.
Възможно е да се използва ефекта за "левитация" на железни предмети!

fade:
Гледай ти какво съвпадение :)
И аз снощи го гледах това филмче, защото отдавна ми се върти идеята за магнитен лагер, имам магнитите за малък прототип, но за съжаление последните няколко месеца имах доста работа и не ми остана време да работя по този проект. Сега обаче нещата са се "поолабили" през лятото и мисля да го направя. След този филм идеята за магнитният лагер ми се оформи окончателно и мисля, че ще се справя. Големият въпрос е дали ще му е необходима аксиална опора, както на повечето които съм виждал YouTube. Ще ми се да стане като на Николаев, без аксиална опора. Всъщност, то не е ясно дали неговите, имат или нямат аксиална опора, защото са затворени и не е много ясна конфигурацията на магнитите вътре и дали има или няма опора може само да се гадае.
П.П.
 Между впрочем аз успях да направя магнитна яма, но доста импровизирано и не беше много устойчива. От време на време единият дипол успяваше да се "лепне" за другия.

valex:
Според мен и на Николаев имат аксиялна опора. Като се заклаща оста се държи много "твърдо" по остта на оста, а би трябвало ако може да се клати по едната посока да може и по другата да се мърда. Все пак е магнитно окачване.
Според мен двигатели с магнитно окачване може да имат проблем при режим на пуск и стоп. Тогава се получават несиметрични сили, които могат да "издърпат" оста в някоя посока.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия