Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
Магнитни взаимодействия - графики, схеми, решения
valex:
Това мисля че е задължително да се прочете : http://realstrannik.ru/forum/82-magnity-magnitnye-sistemy/120641-magnity-skalyarnye-magnity.html
http://realstrannik.ru/forum/82-magnity-magnitnye-sistemy/134477-magnitnaya-sborka-odnopolyusnoe-soedinenie.html
valex:
Малко картинки от горните сайтове.
valex:
Пробвах тъй наречените скаларни магнити.
Идеята ми е, че ако има усилване на магнитното поле може да се ползва при магнитните двигатели. Тогава ще може да се получи допълнителна енергия от магнитите. А и евентуална промяна на формата на магнитното поле в наша полза.
Пробвах 2 картинка от предния пост. Първо експериментирах с неодимови магнитчета 5х5мм. Не се получи усилване в средата. Пробвах с парчета железни пластини помежду магнитите. Пак не се получи нещо добро. Най-ефективно стана с пластина 10х5х2 между магнитите, а самите магнити в единия край на пластината. Ефекта е изнесен магнитен полюс в другия край на пластината, но с 80-90% от силата на сбора на двата магнита.
Пробвах и с обикновени магнити 10х15х8мм. Ефекта е намаляване на силата на магнитите по всички направления.
Извода ми е, че ефект има или само при магнити с голяма площ (нямам такива за проба) или сметките на руснака не са верни. По-скоро е второто защото да мериш със стрелка на компас сила на магнити не мисля, че е сериозно. Аз меря с едно магнитче поставено в разграфена прозрачна химикалка на отблъскване (тоест колко се вдига нагоре магнитчето в дадено положение). И последно руснака прави огромна грешка като смята, че силата на два магнита се събират директно аритметически.
Ако иска някой да пробва скаларни магнити и да сподели.
Vector:
--- Цитат на: valex в Февруари 03, 2014, 03:06:47 pm ---
Най-ефективно стана с пластина 10х5х2 между магнитите, а самите магнити в единия край на пластината. Ефекта е изнесен магнитен полюс в другия край на пластината, но с 80-90% от силата на сбора на двата магнита.
--- Край на цитат ---
Преди време се заиграх с един магнит от високоговорител ,
Залепих 2 дълги ,метални пластини (около 200мм х 40мм)за магнита ,като пластините бяха паралелно залепени на малко разстояние м/у тях (2-3мм),явно се получаваше това което ти наричаш "Ефекта е изнесен магнитен полюс в другия край на пластината" понеже пластините не само че не се привличаха ,но и се отблъскваха една от друга -като ги побутвах ,ест. се залепяха една за друга ...
valex:
Такъв вид изнесен полюс може да се използва за концентрация в по-малка площ на магнитно поле.
Винаги съм си мислел, че при магнитните двигатели няма значение дали магнитите ще работят на привличане или отблъскване. По логика силата на привличане и отблъскване е една и съща. НО пускам една картинка грубо и грозно начертана която има 'фундаментална идея':)
С тънките червени и сини линии съм начертал силовите линии на съответните полюси на магнитите без да си взаимодействат. Със зелените и оранжевите дебели линии съм начертал еквивалентните получени силови полета от взаимодействието на магнитите.
Получава се следното:
При взаимодействие на магнити на привличане по оста между магнитите (черната линия, по нея може да се движат магнитите) се получава, че има много малка или никаква резултантна сила. Тя естествено няма как да въздейства на малкото магнитче вляво.
При дясната картинка се получава резултантно поле по оста на движението, което е по-голямо от това на отделния магнит и полето вече може да достигне малкото магнитче и да взаимодейства с него.
Какво се получава:
Малкото магнитче може да е съседен магнит на статор или ротор и без да сме мислили ще се получи взаимодействие!
Значи при повече магнити не е едно и също дали ще работят на отблъскване или привличане!
Може този ефект да се използва за преодоляване на 'мъртвата точка', чрез 'издърпване' в момента на най-голямо отблъскване!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия