Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори

Магнитни взаимодействия - графики, схеми, решения

<< < (16/21) > >>

valex:
Иван БГ
Според мен отговора е много прост. Защо като намагнитиш една отверка след време губи магнитните си свойства?
За мен отговора е въпрос на материал и на начин на намагнитване. По скоро какво става с неодимовите магнити след време поставени с едноименните полюси един към друг?

Vector
Има на такъв принцип и магнитни двигатели, не знам точно къде бяха. В отговор 10 при правилата има някои насоки.
Имам идея да иследвам и този начин на взеимодействие, но нямам подходящи магнити.

Иван БГ:
Здравейте valex
темата ви е много интересна и вярна. Аз отначало избрах "Тема за размисъл" като мислих че така по-бързо ще стигна до онзи момент за който може да оправдае присъствието ми тук, но уви. Вие точно отговаряте - "3а мен отговора е въпрос на материал и на начин на намагнитване" - по втория въпрос мога да ви кажа следното:
- Няма разлика между тях от гледна точка на размагнитване. Има разлика само в количеството напрегнатост което е 1:10 спрямо обема.
Моите опити ме карат да мисля следното:
- когато ДВА магнита се поставят с едноименните си полюси един срещу друг с известно отстояние между тях, те запазват своите свойства.
-когато ДВА магнита се поставят един до друг, като полюсите са в една равнина и посока, а отстоянието между тях е по-малко от тяхната ширина или дължина те се размагнитват.
- един магнит вече намагнитен с N количество енергия, едната му страна независимо коя, може да се увеличи напрегнатостта и то без допълнително намагнитване. И обратното.
Бъдете!
Иван

valex:
Иван БГ
Мисля, че твоите изводи косвено имат връзка с картинката 4 от отговор 66 на темата, а тя е от форума  http://realstrannik.ru/forum/82-magnity-magnitnye-sistemy/120641-magnity-skalyarnye-magnity.html. Конкретно за разстоянието междумагнитите >= на дължината/ширината на магнита

Иван БГ:
Здравейте Валех,
разгледах снимката във форума. Според мен самите скици и описанията на полюсите с тези зачерквания и така неглиже направени са меко казано подвеждащи. Да вземем например самото наименование "скалар"? Какво се влага в това наименование. До колкото си спомням скаларът е променлива величина по големина и по направление, или и двете и по големина и по направление. Моето твърдение е по-близко до пост 57 снимка 3. Съберете мислено двата магнита, като се знае, че магнитните линии не се пресичат. Това имах предвид.
Бъдете.
Иван

valex:
Покрай заигравката с магнитите забелязаах следното:
Примерно (доколкото може да им се вярва) в http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5 'магнитното поле е силово поле'. И съответно има навсякъде картинки като тази, която се получава при насипването на железни стружки върху лист хартия, а отдолу е магнита. Да, но тези железни стружки визуализират само магнитните линии. А силовите линии са други!!!! Имам в предвид силовото поле, което изобразява графично местата с еднаква СИЛА на привличане. Показвам 'магнитното поле' (с черните линии) и 'силовото поле' (зелени линии) на моята картинка. Най-простия начин да се убеди човек е да се прекара железен предмет по дължината на пръчковиден магнит. С ръка се усеща промяната на силата на привличане по дължината на магнита. В средата е най-малка или я няма, а в краищата е най-голяма.
Така, че това което се изобразява обикновенно са само магнитните линии на магнита, а не 'магнитно-силовото поле'.
Нас ни интересува силата на привличане/отблъскване на магнитите така, че трябва да се работи с изображението на 'силовото поле' на магнитите. И съоветните вектори на това поле.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия