Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
Българският Магнитен Двигател "AMAG - Tornado"
Радико:
--- Цитат ---Здравей.Помисли как да разположиш магнитите на това рамо че то да стане диск,който да се върти в една посока.Това дето искаш да сменяш посоката на движение на рейката с тегло 5кг.е многа трудно.В ДВГ това са клапаните но те са с тегло 100гр.Мисля че при високи обороти нямя начин реиката да издаржи при каквато и да е конструкция.Поне аз не се сещам някъде в машинариите да е използвано такова нещо.
--- Край на цитат ---
Това е погрешното обяснение което си представят всички и което може да се окаже малкото камъче дето ще преобърне колата. Малко по нагоре вметнах, че е неподходящо да се ползва електрозадвижване. това е така защото рейката не е само разпределител. Магнитните полета на рейката и на ротора създават наклонени равнини които избутват ротора напред. рейката се явява опората на която стъпва ротора за да се завърти и съответно изпитва същият, ако не и по голям товар. Същият проблем ще се появи и при новата ти концепция Майсторе. Каквато и да е концепцията рейката трябва да е най здравият и надежден елемент. Статичният товар върху нея е в пъти по голям от силата на въртенето. Сметките на силите при наклонени равнини не са много по различни от тези при лост от втори род. А тук рейката се явява опората на лоста.
mi68:
Здравейте,
Гледам отговор №61 и правя следното допълнение. Наклонените колелета, водещи страничния магнит, трябва да са във форма на латинското "V". За един оборот, два пъти (удвоена честота) магнита ще измине разтоянието от ДМТ до ГМТ. Така се постига параметричен резонанс. Друго решение е редуктор 1:2 така, че наклонените колелета да се въртят с удвоена честота.
getca:
Радико, айде поспри малко :) Не ви ли се струва, че на гадаене отива работата каква била тая сила, оная сила. Колко му е да се закачи някакво кантарче и да се добие представа за усилията в конструкцията. Върху рейката най-вече. Ние с МЗК носехме, но се унесохме в приказки. Електрозадвижването осигурява:
- Проста и надеждна механика с КММ(коляно-мотовилков механизъм);
- Регулиране на скоростта и оттам оборотите на въртене;
- Възможност за изследване на цялата конструкция в реални условия без обратна връзка за автономия и преценка на възможностите.
След окончателно изясняване на ситуацията може да се мисли за чисто механичен вариант на управление или хибриден - електромеханичен. Емоциите и бързането(прекаленото желание за автономия) са вредни в подобни ситуации.
В крайна сметка аз го виждам така тунингования мотор:
> Нови конусно-ролкови лагери на оста;
> Нови направляващи релси на рейката с линейни лагери - продават се на метър, но трябва малка инвестиция(около 50лв за два лагера и релса);
> Ново ел. задвижване на рейката - ел. мотор с регулатор на оборотите, предавка за повишаване на момента, КММ, рейка. Могат да се ползват готови детайли.
Майсторе, не се отказвай от тоя проект, щото си доста напреднал. Има реален шанс да заработи, според мен. Дай да го направим като хората, но без влагане на малко средства няма да мине. Това може да се реши лесно, като гледам активността по темата ;D.
Поздрави...
Добавка: Прикачвам картинки на лагери и направляваща. Това е възможно най-евтиния вариант.
пламгаз:
Поздрави Майсторе и ЧЕСТИТ светъл празник на всички!!! Седя, гледам, чета, мисля; чета, мисля, гледам; и колкото повече чета, толкова повече се обърквам. Мисля, че така дистанционно дискутиране няма да е от полза. Моята идея е да се съберем на място, да огледаме модела и да преценим кои с какво може да помогне. Идват доста почивни дни и ако има съфорумци от София, които са навити да се съберем и да отидем на място при Майстора да ударим по едно рамо. Аз мога да взема още трима с мен, транспорта е за моя сметка. Пишете ми на Л.С. за координация.
Радико:
--- Цитат ---ПОЗДРАВЛЕНИЯ МАЙСТОРЕ !!!
От няколко години следя редовно форума от чисто "техничарски" интерес, въпреки многото интересни теми които се изписаха смятам, че това е най-реалното постижение. Браво!!! Смятам, че всички трябва да те подкрепим, кой с каквото може. Аз не разбирам много от магнити и няма да се опитвам да давам идеи, но имам струг и мога да помогна с реална работа и с някои материали, така че давай ... ние сме зад тебе. Ако имаш реално задание може да ми го пратиш на този мейл peter_3@mail.bg
--- Край на цитат ---
Струва ми се,че за доброто на каузата е по добре всичко да се споделя тук в форума за да се види, че някой помага наистина. Да не забравяме, че примерът е заразителен.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия