хипарх, не ми се занимава да ровя в форума за постовете на teofilius по темата за това явление.
Технократ, ако ти сам не се потрудиш да се сдобиеш с необходимата информация, няма кой да се занимава да го прави вместо теб, още повече, че тези неща отдавна сме ги разисквали. При желание да се научи или направи нещо "не ми се занимава" нали се сещаш, че не е оправдание
Човек, ако е надъхан и иска да узнае нещо, което го интересува, той ще обърне библиотеките или интернета (или и двете), за да се сдобие с колкото се може повече информация. Във форума има достатъчно инфо по въпроса под формата на текст и видео (при това озвучено на български).
Когато проводниците са оголени и ги дели въздушна среда (като диелектрик) има йонен вятър, който според мен само спомага тяговия процес, а не го причинява. В няколко видеа teofilius обяснява подробно за явлението и разглежда най-различни установки (с различни диелектрици и конструкция), които сам е направил. След като човек ги изгледа и изслуша, може да си направи собствени изводи.
Аз съм правил лифтери, както и тягови кондензатори с различни диелектрици като епоксидна смола, пластмаса, бариев титанат (имам няколко видеа с демонстрации) - при всичките възниква тяга, така че като отговор на основния въпрос - да, ефектът го има. Само, че е доста слаб и не ми се мисли каква трябва да е конструкцията, за да може тя да носи собственото си тегло + захранването. Затова аз прекратих експериментите по Т. Браун и се пренасочих към други, където електричеството не е основно работно средство, а само подпомагащо.