Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене

Хомеопатията - Наука, Религия или алтернативно Лечение

<< < (10/18) > >>

svetlio760:
Знам, че няма да се вразумят, но бих посъветвал противниците на хомеопатията (какъвто явно е и Ангел) просто да я пробват- от опит глава не боли и това особено точно се отнася до хомеопатията- наскоро един тип по телевизията изгълта цяло флаконче, за да докаже, че нищо не лекува- сякаш като не трови, не трябва и да лекува ;D И кому беше нужно, като до сега не съм чувал хомеопат да говори за опасност от натравяне? Просто хората прекарали над бумагите малко повечко време са си такива- вярват на онова, което им носи добри оценки в училище и подлагат на съмнение всичко останало! Има, обаче, и такива, които знаят защо учат - заради добрите оценки - а знанията ги търсят другаде- в реалния живот и личния опит и ако твърдят нещо с огромната доза сигурност, то е така, защото са го опитали лично! Адмирации и на двата типа хора, но когато ти трябва съвет, е ясно от кого ще го потърсиш!!!

edin:
По телевизията, периодично се появяват, от посочените типове. И какво от това? НИЩО!
В интерес на истината, хомеопатията може да бъде опасна и да предизвика нежелани симптоми, ако не се даде подходящото лекарство! Точно затова се прави, обстоен преглед и се установява, точното лекарство, за конкретния момент. Ако не се внимава, може да се проявят, спящи миазми например, което изобщо не е приятно и желателно.

svetlio760:
Да има нещо вярно, но това може да се случи при болнави или възрастни хора- при здрави хора, и особено при здрави деца нямащи нищо хронично, няма какво да се обърка! Може да се объркат нещата с кърмата при кърмачките- да секне с грешна хомеопатия! Може също да се подсили възпалителен процес! И това само с грешка в разрежданията! Но здрав човек не може да засегне!

angelmr:

--- Цитат на: EDM electronics в Април 02, 2013, 05:19:59 pm ---За клинични изследвания и доказателства, едва ли обикновения пациент го интересуват, щом болестта - болката е изчезнала от подобно лечение. Давам пример със себе си преди доста години: тежка форма на алергичен всесезонен ринит - няма го. Синузит - няма го, доказано с няколко рентгенови снимки. И т.н. Как така няма клинични изследвания. Това, че въпросното списание не ме е потърсило да си дам изследванията, не значи че няма такива. А не е изключена и хипотезата, списанието да не иска да публикува такива изследвания. Затова пък има доста учебници по хомеопатия.

Например, при посещение при лекар-хомеопат се правят клинични изследвания преди лечението и след това. Поне моят лекар така практикува. Ако поговориш с такъв лекар, със сигурност ще ти даде клинични изследвания на стотици излекувани или най-малкото повлияни пациенти.

Колега, ако търсиш итината само с публикации в списания, без да имаш собствена практика и пряко наблюдение по даден въпрос, няма как да я достигнеш.
Ако аз започна да се интересувам за клиничните изследвания след употребата на медикаменти от апеките, сигурен съм, трудно ще намеря случай с доказано излекуване. Например майка ми пие цял живот лекарства, и нищо от това което лекува не се е повлияло.

--- Край на цитат ---

При мен същите заболявания изчезнаха да кажем след като спрях вегетарианството. Трябва ли от това да си правя извода, че месото лекува? Точно това ти обяснявам, че от индивидуално събитие не може да се вади генерален извод. Хората са различни, едни са с по-силна имунна система, други с по-слаба. Човешкия организъм не е машина за да можеш да наблюдаваш една реакция и по нея да си вадиш генерални изводи за всички останали хора. Именно за това се правят изследвания включващи големи групи от тестови обекти и субекти. Така, че този подход е единствения работещ, чрез който можеш да се доближиш до реалността (или истината както я наричаш).

--- Цитат ---И т.н. Как така няма клинични изследвания. Това, че въпросното списание не ме е потърсило да си дам изследванията, не значи че няма такива. А не е изключена и хипотезата, списанието да не иска да публикува такива изследвания. Затова пък има доста учебници по хомеопатия.
--- Край на цитат ---

Не схващаш какво се има предвид под клинични изследвания. Никой не се и интересува от едни хвърчащи лабораторни резултати или от един случайно излекувал се човек. Целта на клиничните изпитвания е да докажат, че точно изследвания медикамент, а не някакъв случаен фактор от средата, е причина да се повлияе дадена болест. И нека да повторя, не ми е известно до сега да има дори едно клинично изпитване, което да покаже статистически значима разлика между въздействието на хомеопатията и плацебо ефекта. А в науката работим с доказателства, а не с голи твърдения.

--- Цитат ---Като каза за налепа по езика, че не бил от токсините, щеше да е добре да се доизкажеш.
--- Край на цитат ---

Налепите в устната кухина се дължат на бактериални колонии, развиващи се върху остатъци от храната. Поне до колкото аз знам, честно казано не съм чел литература по темата. Но принципно въпроса с токсините е много по-сложен от колкото повечето хора смятат и по тази причина има много глупави митове по темата. Принципно митовете за лечение, чрез изчистване на токсините не се различават като идеология, от лечението с кръвопускане през средновековието. Не можеш да говориш за токсини като общ термин. Трябва да се коментира конкретен токсин, а чак тогава да се коментират конкретните методи за неговото очистване. Няма такова животно като общо очистване на всички възможно токсини. Също така няма никаква гаранция, че конкретния човек въобще има токсични вещества за чистене в организма.

angelmr:

--- Цитат на: miromad в Април 02, 2013, 06:52:06 pm ---Руска статия относно хомеопатията: http://x-faq.ru/index.php?topic=2189.0

--- Край на цитат ---

Във вести.ру, или във жълт труд могат да напишат, че са открили зелени човечета играещи футбол на марс. Статиите които коментираме са публикувани в реферирани списания, минали са първо през квалифицирани редактори, които са проверили достоверността на написаното, а в последствие публикуваната в тях информация може да бъде проверена и потвърдена или отхвърлена от други учени. Спомням си, че преди година или две някакви френски изследователи бяха публикували различен от плацебото резултат на хомеопатични средства. В последствие обаче опитите за повторение на резултата от независими изследователи не го потвърдиха, а след това пък се оказа, че въпросните французи не са си изпапали работата и не са направили изследванията с достатъчно голяма група опитни животни, за да може резултатите им да имат статистическа достоверност.
Ето защо научния подход работи, защото всеки може да напише всичко, но след това гарантирано няколко човека ще се опитат да повторят изследването и ако се окаже, че данните са манипулирани, манипулатора ще пострада. Така самата система се самоконтрола, понеже няма корпорация, или правителство което да купи и заглуши устите на всички възможни списания, конференции и изследователи по цял свят. А едновременно с това огромния брой изследователи е способен да генерира и най-чудатите идеи, които общността в последствие да провери. Именно хората с чудати но защитени идеи, получават най-голямо признание.

--- Цитат на: svetlio760 в Април 03, 2013, 03:00:32 am ---Знам, че няма да се вразумят, но бих посъветвал противниците на хомеопатията (какъвто явно е и Ангел) просто да я пробват- от опит глава не боли и това особено точно се отнася до хомеопатията- наскоро един тип по телевизията изгълта цяло флаконче, за да докаже, че нищо не лекува- сякаш като не трови, не трябва и да лекува ;D И кому беше нужно, като до сега не съм чувал хомеопат да говори за опасност от натравяне? Просто хората прекарали над бумагите малко повечко време са си такива- вярват на онова, което им носи добри оценки в училище и подлагат на съмнение всичко останало! Има, обаче, и такива, които знаят защо учат - заради добрите оценки - а знанията ги търсят другаде- в реалния живот и личния опит и ако твърдят нещо с огромната доза сигурност, то е така, защото са го опитали лично! Адмирации и на двата типа хора, но когато ти трябва съвет, е ясно от кого ще го потърсиш!!!

--- Край на цитат ---

А защо да пробваме? Първо е много скъпо. Второ няма как да установим, че именно хомеопатията е излекувала състоянието, а не нещо друго. Което пък обезсмисля експеримента изцяло. И трето, до колкото си спомням основно изискване на хомеопатията е да се спре всякакво конвенционално лечение (иначе не била действала), а при сериозно заболяване последното място където бих отишъл е при хомеопат.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия