Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Запалителни системи
Корекция на ДВГ предварението за газово гориво
Seeker:
--- Цитат на: getca в Март 25, 2013, 11:33:37 pm --- Seeker, уважавам те като грамотен колега, но моля те не ми разправяй "мисля, предполагам, сигурно и тям подобни", а дай твоите източници.
Идеята на темата беше да се коментира корекцията на аванса на конвертиран класически бензинов ДВГ, свързана с по-малката скорост на разпространение на пламъчния фронт при газовото гориво в оборотен диапазон 1000-4000об/мин.
--- Край на цитат ---
Критики няма, изясняваме си достоверността на данните. Без вярна входна информация няма как да получим верни крайни резултати.
Как да ти обясня 10 години практика по газотурбинни двигатели, какви са ми източниците? Много от информацията ми е емпирична затова без "мисля и предполагам" няма как да се премине. Друг е въпроса ако почнем да вадим разни авторитети и научни трудове и да им мерим пишките. Нищо няма да излезе от това. Ще стане като надлъгване от Ютуб. И стига толкова коментари кой кой е. Това не производително.
Дадената от теб графика за горене на газ при какви условия е свалена? Ламинарно горене, ок, обаче при какви температури и налягане? Това е много важно, защото аз лично никъде в литературата не съм срещал такива малко скорости на горене в цилиндри.
Първи се опариха от бавната скорост на горене на газта собствениците на лади и жигулита от преди 30 години, когато пропана започна да навлиза в употреба. Прегаряха клапаните и вложките на изпускателния тракт , поради качеството на материала и горене по време на изпускането. Това е една от причините да се гони увеличаване на изпреварнето на искрата. Но това не помогна много защото има предел по обратен удар на буталото. Имаше една странна конструкция на камерна свещ, при която скороста на горене се вдига за сметка получаване на 5 отделни факела, но това остана като удачен експеримент и толкова.
По-бавното движение на фронта на запалване може да се компенсира по няколко начина, единия е с конструктивни промени по двигателя (добавяне на още свещи, преправяне в дългоходов, създаване две зони на горене и други) или с промяна на типа запалване или енергетиката на горивната смес. Но при всички случаи доработката няма да е козметична. Всъщност практиката доказва че универсални неща няма, двигателите трябва да се правят или за газ, или за бензин, ако искаме да изстискаме максимум от двигателя.
Ksurnev:
Четох, четох, и ме досърбя, та реших да ви пиша.
Преди около 30г. си поиграх доста с тези неща и извода, който си направих след доста измервания, възможни за онова време бяха, че горивото не е най-важния фактор. Направих едно тиристорно запалване с обратно вързан тиристор, на което искрата е значително по-дълга - измерено с осцилоскоп - 0.87мс. Енергията по сметка беше около 1.3 mJ и то при запалването на ДВГ. При работа се вдигаше на 1.5. Нямаше стандартна бобина, която да отнесе напрежението. Кабелите бяха от неоново осветление - другите пробиваха. За бобина използвах бобина от ЗИЛ 130 с дебелия изолатор, свещи с 1.2мм хлабина.
Ефекта беше поразителен. С лека корекция на предварението - намаляване с около 3-5 градуса достигнах обедняване с 15%. Това се отнасяше за всички бензини и газ. Не съм установявал детонации или забавено горене.
И тогава можеха да се мерят детонации с пиезокристал.
Свещите бяха най-натоварения елемент. Скапваха се преди 10 000 км.
Ако обаче искате академични изследвания те сигурно вече са направени и трябва да се порови в нета - особено при руснаците. Там публикуват повече.
nedbmw:
И аз да се намеся, в темата. :) Та, ако след края на такт "издухване" или по точно, след като се отвори изпускателния клапан няма пламък значи горивния процес е приключил, това трябва да се случва при всички режими на двигателя независимо от оборотите. Просто трябва да излизат само нагорещени газове и нищо повече, никакъв пламък. Мислил съм за изобретяването на някакъв сензор, който следи на изхода на цил. глава дали има пламък и чрез този сензор се управлява запалването. Това, ще е най-точното и просто нещо само с един датчик да може да се управляват много неща.
valex:
nedbmw
Пламък ще има само ако има късно запалване. Всички останали случаи няма да има пламък на изхода. Това е и недостатъка на метода.
Може да се следи изходната температура на газовете, но изменението и е доста инертно и не може да се направи моментална корекция на запалването.
nedbmw:
Колега Valex дали е така, както казваш може да се провери, но мен доста ме съмнява да е така, иначе не виждам причина да се правят разни самоделни запалвания щом оригиналните съвременни запалителни системи запалват сместа и горенето приключва при всички режими значи запалителната система си е свършила работа и тогава няма нужда от усъвършенстване.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия