Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Запалителни системи
Корекция на ДВГ предварението за газово гориво
Markony_RS:
Хич няма да спорим.В научните среди му казват приятелска размяна на нецензурирани думички....хахах
Аз съм свикнал да изслушвам и да се уча от всички и от всичко.Доказан парадокс:Наложи ми се да участвам в строежа на МОЛ преди 8-9 месеца в Банско,като общо взето ме поканиха защото имам опит в проектирането на дискотеки.След 3 месеца работа на обекта работниците...цигани от околните села ми викаха началник,докато лееха бетон,на шестия месец инвеститорите уволниха техническия директор,щото напрактика всички питаха мен какво да правят за неща, дето даже не съм си помислял,че мога да отговоря.
Та извода е: като имаш логическо технично мислене и държиш едни аргументи с двете си ръце и господ си мълчи.Пък как ми трябваше специалист по котли ако знаеш ,че един котел ме отрови... :)
Едит:Пропуснал съм един въпрос:
1 поколение плочка вакуумен изпарител
2 поколение плочка с електрически изпарител с ламда контрол
3 поколение централен разпределител с електронно управление
4 поколение ГИ с последователно впръскване ел дюзи
5 поколение Адаптивно впръскване директно в цилиндъра,течна фаза
caduceus:
--- Цитат на: Markony_RS в Декември 10, 2015, 07:00:00 pm ---...........
Господин Caduceus. Имате ли име,че това се изписва трудно...
В поста си казах само че съм се смял с глас.Как това прозвуча като нападка,обида или нещо лошо?Смехът е хубаво нещо господине.:)
Ако трябва да съм честен, не разбирам вашите вуду магии,но ще си направя труда да попрочета ,защото вие буквално сте на всяка тенджера мерудия и сте компетентен по всички теми, а те са много.
Това, че съм се смял значи много-имам отношение.Това е Хубаво!
Относно Оптимизатора Ви ще кажа следното. Бих искал надълго и нашироко да ми обясните как работи и защо работи, след това аз ще ви обясня ,къде може да го ползвате. Моля ви не го монтирайте на автомобили, защото там нищо не разбирате, а това може да е опасно. Уважавам труда ви, но си има начин от яйцето да стане кокошка. Вземете пример от колегата Джулианг. Момчето е много начетено и работи това от което разбира. Всички нововъедения на горивните процеси са започнали на стендове като неговите горелки///за котлите имам предвид.Това е един строго статичен или малко динамичен режим, при който резултатите от вашата разработка могат да се проверят, оптимизират или донастроят. Стойте далеч от автомобилите,защото не ги разбирате.
..........
--- Край на цитат ---
Благодаря за поста Ви. Нека отговоря по реда на въпросите:
1. Кадуцеус е никнейм също както и Маркони ЕрЕс. За целите на такива форуми това е достатъчно - ако имате някакви намерения да си приказваме на живо, дал съм в сайта ми данни къде ми е офиса в Ловеч със снимки и адрес, ел.поща, както и два телефона за връзка.
2. Смехът не е лошо нещо и е полезен за здравето. Никакъв проблем - просто всички нови неща минават през такъв етап, особено когато хората не са запознати с темата от личен опит.
3. Благодаря за оценката, вероятно наистина съм компетентен по определени "странни" теми :) Който трябва, ще го разбере. Няма никакви вуду магии, проста физика - малко по-напреднала от тази, която се учи в училище. Иначе развивана от 150-200 години насам, в цял свят - много инфо има, стига да го потърсиш.
4. Надълго и нашироко във форума няма как да стане, част от технологията е защитена. Няма нужда Вие да ми казвате къде да я ползвам - това се е видяло ясно в практиката за последните седем години /откакто започнах/, а и има области на приложение, информация за които не е публикувана никъде.
5. Яйцето е на път да се излюпи и да излезе щраусово :) И то не в България - слава Богу, тук е пълно с многознайковци и книжни специалисти.
6. Няма как да стоя далеч от автомобилите - това е основна област на приложение на полевата катализа на горивните процеси. Но сте прав, че се минава през стенд - прави се в момента и се донастройват параметрите така, че да се вкара като софтуер в ECU на двигателя. Така ще се постигне максимизиране на ефекта във всички режими.
7. На карбураторна Лада с делко като на Гецата обаче оптимизацията не става, слаб и е компютъра ;D Там трябва специална система и газов инжекцион от шесто поколение ;D ;D ;D
Поздрави!
mzk:
Здравейте, против съм да се пише в чата. Добре е информацията да е достъпна в произволен интервал от време за всички.
Тъй като не съм много вещ по газовите въпроси, моля да потвърдиш дали правилно разбирам поколенията:
3 поколение централен разпределител с електронно управление = газов моноинжекцион
4 поколение ГИ с последователно впръскване ел дюзи = газов инжекцион, мултипликатор на бензиновите дюзи
5 поколение Адаптивно впръскване директно в цилиндъра,течна фаза = същото като 4, но с адаптация по trim-овете (е, и течната фаза де, макар че при мен е обикновен ГИ с адаптацията).
А сега за запалванията - в действителност е доста дразнещо изоставането с 1 оборот на вала. При мен се яви и този проблем - на мотора има датчици на коляновия (60-2 ли беше) и на разпределителния вал. Доста си играх с предварението, като имаше различни ефекти (най-вече звуците от мотора, които не бяха много приятни) и в крайна сметка един VW разбирач предположи, че размествайки информацията за позицията на зъбите на коляновия вал води до объркване на ЕКУ-то (заради позицията от разпределителния). Тогава се отказах и подарих аванс процесора на nedbmw (нещо такова му беше nick-а) и от тогава вести от него за цялата работа няма... :(
Смяташ ли, че си заслужава да се направи директно управление на запалването? Мераклия съм, макар и познанията ми да не се простират толкова далеч в аналоговата и цифровата схемотехника.
ПС: адресът на форума е analogov.com. Надявам се да не се стреснеш от условията.
juliang:
--- Цитат на: mzk в Декември 11, 2015, 09:30:58 am ---...А сега за запалванията - в действителност е доста дразнещо изоставането с 1 оборот на вала. При мен се яви и този проблем - на мотора има датчици на коляновия (60-2 ли беше) и на разпределителния вал. Доста си играх с предварението, като имаше различни ефекти (най-вече звуците от мотора, които не бяха много приятни) и в крайна сметка един VW разбирач предположи, че размествайки информацията за позицията на зъбите на коляновия вал води до объркване на ЕКУ-то (заради позицията от разпределителния). Тогава се отказах и подарих аванс процесора на nedbmw (нещо такова му беше nick-а) и от тогава вести от него за цялата работа няма... :( ...
--- Край на цитат ---
Не си мисли, че оригиналния бензинов компютър на колата не работи със това закъснение от 1 оборот. И там го има, но неговия алгоритъм е да бутва по мъничко предварението и да се "ослушва" няколко оборота преди следващата корекция. Ако няма детонации - подбутва още. Ако има - връща на предишната стойност, за която знае че не е имало детонации.
Няма начин да изчислиш аванса предварително и той да е точен. Затова и се монтира тоя детонационен датчик, който да дава обратна връзка на компа.
За 2-та датчика ... тях ги има при коли с променливо газоразпределение. При него фазите на коляновия вал и на разпределителния вал /разпределителните валове могат да се изместват с някакви градуси в зависимост от оборотите. Доста сложно е за обяснение, но същевременно сравнително просто като конструкция. Накратко в зъбното колело на разпределителния вал има маслено бутало, което при увеличаване на оборотите (а оттам следва и увеличаване на налягането на маслото) измества разпределителния вал спрямо зъбното колело. Така при високи обороти клапаните отварят и затварят малко по-рано, отколкото при ниски обороти. Нещо като аванса за запалването, но действа на клапаните.
За да може компа на колата да е уведомен колко е текущото отместване на фазите на разпределителните валове му трябва втори датчик. А той му е необходим, защото въз основа И на тази информация се изчислява времето за подаване на искрата към свещите.
Когато имаш такава конструкция, не е много идейно да се "буташ между шамарите" с аванс процесор, защото ти следиш датчика на коляновия вал, но не знаеш колко е допълнителния аванс добавен от променливото газоразпределение. Тоест аванс процесора или трябва да се сложи на по-консервативни стойности (особено на високите обороти), или да имаш много-много сериозен аванс процесор, който взима данни и от двата датчика и да прави сложни сметки, предугаждащи поведението на компа на колата (аз лично за такъв не съм чувал).
Така че в твоя случай аз лично предполагам че с поставянето на аванс процесор си шашнал тотално компа на колата, който е получавал сигнал за детонации там, където не би трябвало да ги има. Компа си е правил корекции въз основа на датчика на разпределителния вал, а твоя аванс процесор понеже няма тази информация е набивал още едно предверение и нещата са ставали много по-зле, отколкото без аванс процесор.
Markony_RS:
Здравейте нови приятели!Радвам се да ви видя :)
Този път ще отговоря набързо на разсейващите въпроси:
Cadaceus:Попрочетох малко по-сериозно темата за оптимизатора ти.Предлагам за в бъдеще да не пишеш в мои теми и аз в твои.Ок ли сме?Приятели?
Един жокер още към теб.Хидравличната спирачка в ТУ е моя дипломна работа от далечната 94 година.На година има 200-300 заявки за изпитания на разни частни разработки.Отначало наистина се проведоха няколко теста,но после управата на университета забрани такива експерименти по прости финансови причини,вследствие на 3 повредени двигателя.МОЛЯ не ми отговаряй.
MZK: Пробвах снощи чата..не става за работа:към полунощ обсъждахме фотоапаратите ,а към 3:30 улавяхме космически дъжд с антени на кило ракия.. :o
Поколенията аз не съм ги обяснил правилно,затова не се разбира:
4-то поколение е ГИ с 23456-8 ел.дюзи/клапани,впръскващи изпарена газ в пълнителния колектор,дали има ОБД и дали са адаптивни няма значение.
5-то поколение впръсква директно в цилиндъра-дали през бензиновите дюзи или през отделни газови пак няма значение.При тях фазата е задължително течна.
По въпроса за зъбите на к.вал:Тук приеми като аксиома ,че няма кола с кола една еднакви.При мен компа пали на 3-ти оборот,демек 2 оборота смята при 250 об/мин.Толкоз ми е процесорчето бързо.При теб може да са 1-2-3,в зависимост от запалването и ЕКУ-то.Абсурд е да говорим за универсално устройство,но за мен,както казах вече е по- важно да формираме процеса на определяне на резултата при промяна на параметъра предварение.Основното тук е различните горивни камери изискващи различно горене и фронт.Тук съм много напред с материала.Полирал съм портове,глава,бутала.Сменях степен на сгъстяване 3 пъти,в момента съм на 10,6:1 и май иска още...тая думичка "май" ме убива.Сондите на катализатора са две + температурен датчик за изгорели газове...там поне виждам всичко.
За фабричното предварение не си прав или поне не мога да докажа обратното.ЕКУ OBD 0(90-95г) е с 3Д карта на предварение по максимални стойности измерени с лабораторен бензин А91.Като нараснаха малко епромовете добавиха джъмпер за още 3 карти92,95,98 октана.96 година (ОБД 1) видяха ,че номера с джъмпера не минава,щото клиента налива едно пък то друго до ден днешен и сложиха нок сензор,който дава само закъснение!Казвам от 96 до 98 картата за предварението е има получена с обратен инженеринг.За съжаление навремето като се занимавах с тунинг и коли за рали шампионата изобщо не съм гледал с око за икономия или околна среда.Гонеше се само мощност.Там се ползваха 105-110 октана горива,които имаха малко бензин вътре.Детонациите се решаваха с добавки,нок сензора се изхвърляше и се караше само в лютеницата.Двигател се отваряше всяка седмица,ако не се отвoреше сам по време на състезанието.Демек опита ми е нулев
ОБД2-след 2000 година.Мистерия,още не разбит кода или поне го няма в нета.Може компа да дава аванс и да слуша нок сензора,че да се спре,но няма как да го докажа.Трябва като променлива величина да сменям октановото число на бензина и да гледам на осцилоскопа дали аванса не идва в плюс.При газ не го прави,,което ме навежда на мисълта ,че пак караме по карта ико налеем лошо горива пускаме само закъснение.И пак казвам това е само на моята кола.
Проблема с + един оборот.Моя компютър има функция следене и определя missfire на конкретен цилиндър.Това става на база на много датчици или поне още един от основните.С купешкия авансатор аз му бъркам в здравето с грешка Missfire in any cylinder...
Тук идва момента да спомена за колегите разработващи ТАП от съседната тема,че трябва да се преосмисли първоначалното задание...и там имам идея ,но не разбирам от софтуер..модерен поне.
За шамарите отдавна съм се бутнал..карам Хонда от 19 години.Витеците са 3 вида-пълнителен по ход на клапана,изпускателен по ход на клапана и фазов смукателен.Това е трудна ,дълга и друга тема,но да кажем ,че основно ми трябва закъснение на запалването след витек режим,които пък си избирам с бутон от таблото кога да тръгне,значи...след 2500 трябва да мога да пусна закъснение от ТАП-а.
Универсалния ТАП ми върши работа от 1250 до 2500 оборота,но с грешката спомената по-горе.Над 2500 големия аванс спъва мотора и няма нищо общо с работата на бензин със 105 октана.
Смятам ,че трябва и може да се направи ТАП под конкретен мотор,според неговите изисквания от към горивна камера и бензинов комп.Няма универсално решение.
Цъкнах на форума ви ,но регистрациите са прекратени...не стигнах до кандидатстване :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия