Точно така е, ELPUNTO. Много е лесно да бъдат сбъркани причината и следствието, особено за неща, които не можем да наблюдаваме пряко, като недрата на нашата планета. Всъщност много от причинно-следствените връзки се бъркат дори за ежедневно наблюдавани природни явления, пък какво остава за тези, до които нямаме пряк достъп.
Не съм сигурен дали може да се проследи къде се е намирало мястото на изригването тогава, понеже слънчевата повърхност е твърде динамична и всичко се променя за броени дни. Трябва да се има предвид, че на потоците изхвърлени частици им отнема известно време (1-2-3 дни) докато достигнат Земята, в зависимост от скоростта им на придвижване.
Ще се опитам да навляза по-дълбоко в процеса, който наричаш етерно сгъстяване.
Когато етерът бива възбуден от някакъв интензивен процес, както в случая от слънчевото изригване, той се динамизира - заедно с изхвърлените лъчения и частици от Слънцето, започват да се образуват нови фотони (вид етерни сгъстявания), които се комбинират и формират конгломерати или т.нар. меки частици, слабо взаимодействащи си с материята и имащи голяма проникваща способност. Тези меки частици могат да улавят в себе си все по-твърди с различен заряд, които по-късно да освободят, разпадайки се в материята. Такава дезинтеграция съответно се съпровожда от светлина, освобождаване на заряди и възникване на топлина. Тези заряди от своя страна могат да бъдат най-различни видове (като вибрация, размер и плътност на съставните токоносители). Например Луи Рота успява да регистрира над 300 вида земни токове.
По този начин меките частици играят ролята на троянски коне, които могат да вкарат огромни количества твърди заряди в земните недра или пък в някакъв предмет и да ги освободят при определени условия.
С две думи - при динамизиране възникват етерни сгъстявания, турбуленции и микрозавихряния, и се зараждат нови фотони и частици, които могат да си взаимодействат с материята.
Аз лично виждам връзката между слънчевите изригвания и земетресенията, но не мога да хвана такава между троицата проявления слънчево затъмнение-слънчево изригване-земетресение. За да има такава връзка, означава, че нещо трябва да повлияе на Слънцето по време на слънчево затъмнение, което да предизвика изригване. Основните лъчения идват от Слънцето и всякакви планетарни излъчвания струва ми се са твърде слаби, за да му повлияят по такъв начин, независимо как са подредени Земята и Луната.
Покрай последното пълно затъмнение над Щатите, баща ми ми разказа какво са си приказвали негови колеги по време на пълното затъмнение над България на 11.08.1999г. Някой казал, че е вредно да се стои навън по време на затъмнението, понеже лъчите ставали опасни. От къде го е знаел/чул това този негов колега - само той си знае.
Нека анализираме какво се случва със слънчевите лъчи по време на слънчево затъмнение. При бомбардирането на Луната от обратната й страна с лъчи и частици, ръбовете на лунния диск стават вторични източници на светлина, както при процепите на една дифракционна решетка. Пораждат се меки частици, които по пътя си към Земята могат да се делят, рекомбинират и да улавят в себе си по-твърди заряди. Възможно е меките частици да се разпаднат, прониквайки в организма, освобождавайки тези заряди, които може да не повлияят добре на по-чувствителни организми.
А конкретно по темата:
https://www.styleglassbg.com/wordpress/?p=2572И тук:
http://www.heliotaraxy.com/Ново силно слънчево изригване от клас Х, насочено до голяма степен към Земята. Това означава, че севсем скоро (да речем в интервал от четири дни) може да възникне ново силно земетресение някъде по света.