Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Експеримент с кондензатори
vsl:
Идеата за малък Ван дер Грааф генератор е чудесна.
Експериментът става все по труден за осъществяване според стр.43 от картинката на ми68. Аз мислех обектът който ще бъде поставен бобината да не бъде по-голям от топче за пинг-понг. Според написаното там сферата ще се разреди в околната атмосфера.
Бих искал да изясня нещо. Това което казваш ми68 е, че ще успея да индуцирам ток в бобината, като движа вътре в нея сфера със заряд? Аз имах предвид аксиално движение на сферата по оста на бобината (напред назад).
mi68:
Колега това са опитите за електромагнитна индукция.
Първо магнит, надлъжно движение, после електромагнит. Електромагнита искаш да го замениш със заредена сфера или електрет.
По-лесно е статично променя се заряда на сферата.
При висока честота електромагнитната индукция е силна, така че, параметрите на опита трябва да са прецизни. Установката ми с индуктор излиза най-подходяща, работи на 25Хц, заряден кондензатор 1мкФ, имам апериодично разреждане.
По дефиниция тесловите токове са с висока честота, високо напрежение. Тук имам ниска честота, високо напрежение.
П.П. На отговор №55 в раздел" Тестатика - принцип на работа и основни схеми" съм дал снимка на теслов трансформатор с капацитивна решетка за възбуждане.
От изложеното е ясно, променливото електрично поле възбужда магнитно. Теория и количествени изчисления няма. Подхода трябва да е комбиниран за решение на задачата:
-теоретичен
-практичен
Взима се хартиен кондензатор 20мкФ, примерно от асинхронен двигател за 250 В ефективна стойност и се навива върху бобината на мрежов Ш образен трансформатор. Незнам как да направя изводите на кондензатора от алуминиевото фолио? Магнитното и електричното поле са на 90 градуса, резултантното еднородно поле ще е кръгово както учи Лисажу (фигури на Лисажу), може и осморка. Стойностите могат да се настроят и да стане резонас. Въртенето на еднородното поле може да съвпадне с резонасната честота (синхронизиране). Имаме параметрично усилване или резонанс със средата това са теоретични виждания.
mi68:
Здравейте,
Ако се пусне променлив ток през един кондензатор, се вижда следното равенство, токът на проводимост е = на тока на разместване, неразклонена (затворена) електрическа верига. Преносният (конвекционен ) ток е частен случей на тока на разместване. Той създава същото магнитно поле както тока на проводимост.
Капацитивният трансформатор може да се смята като обикновен индуктивен. Предимството е, че може да имаме резонанс на двата тока, в едно пространство (проводимост и разместване - Съединението прави силата). При това съвмесно действие се очакват нови явления.
Практически как да свързвам алуминиево фолио с изводи да имам надежден кондензатор? Ще мина на висока честота с медно фолио (ламарина) или бяло тенеке от консервени кутии.
Радико:
--- Цитат ---магнитното поле се изчислява по закона на Био – Савар - Лаплас
--- Край на цитат ---
не виждам връзката в случая по точно виждам, че ако изчисляваме индукцията предизвикана от движещ се наелектризиран обект около проводник е равна на нула. Аз лично залагам на такъв резултат от експеримента.
hyparh:
--- Цитат на: mi68 в Юни 05, 2013, 11:24:13 pm ---Практически как да свързвам алуминиево фолио с изводи да имам надежден кондензатор? Ще мина на висока честота с медно фолио (ламарина) или бяло тенеке от консервени кутии.
--- Край на цитат ---
Аз оголвам 7-8 см от проводника, "разпервам" жилата във формата на ветрило и го лепя с тиксо/изолирбанд към фолиото. Но моите ги правя ролкови (3.5nF/60kV) и проводниците са здраво притиснати от стегнатото руло. Днес очаквам да ми пристигнат 200 бр. прозрачни листа за принтер и се почва работа по изработката на още (поне) 15 такива кондензатора :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия