Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Експеримент с кондензатори
@praktik:
Кажете как да си направя кондензатор с голям капацитет от подръчни материали . МИ 68 спомена нещо за крушка и фолио , но как се прави .
mi68:
Здравейте,
Над 1 200В електроните изтичат от острие и връзка с алуминиевото фолио има. При ниски напрежения трябва да имаме искра за спояване.
За това имам лентов проводник за компютър с 30 жила и от него ще правя биполярен конданзатор. Не трябва се прекарява с капацитета да се ми падне качествения фактор на кръга.
Ако електричното поле е хомогенно, така е и с магнитното-униполярна индукция, то няма да индуцира =0, ако нехомогенно ще индуцира, ползваме сфера за опита. Пример, в електрофилтрите имаме радиално поле, прахта се наелектризира и трупа на външния цилиндър (поляритета е така настроена) - нехомогенно поле.
Капацитет на сфера зависи от радиуса на сферата. 1см=1,1пФ, може се ползва кофа или кашон облепен с алуминиево фолио и се пршровни към сфера-изчисление. Ако се доближи друго тяло напрежението пада, заряда е същия, имаме увеличаване на капацитета. За малки размери в техниката се ползва биполярен конданзитор.
Колега какъв кондензатор изскаш да правиш? Все пак нещата са крайни, то и скоростта на светлината е крайна.
@praktik:
Униполярен , но да не е с много голям обем , абе нали спомена за един тъкъв от крушка и фолио . Ако се напласти много диелектрик и метално фолио , какво ще стане с капацитета ?
Радико:
като увеличаваш площта на фолиото увеличаваш капацитета. Като увеличаваш дебелината на диелектрика намаляваш капацитета, но увеличаваш пробивното напрежение. И накрая въпроса с качественния фактор на диелектрика е много сложен, някои качества на диелектриците увеличават капацитета други го намаляват.
@praktik:
Явно е по добре да си купя готови кондензатори и да си ги навържа .
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия