Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори

Експеримент с кондензатори

<< < (6/9) > >>

@praktik:
Кажете  как  да  си  направя  кондензатор  с  голям  капацитет  от  подръчни  материали .  МИ 68  спомена  нещо  за  крушка  и  фолио , но  как  се  прави .

mi68:
Здравейте,
  Над 1 200В електроните изтичат от острие и връзка с алуминиевото фолио има. При ниски напрежения трябва да имаме искра за спояване.
За това имам лентов проводник за компютър с 30 жила и от него ще правя биполярен конданзатор. Не трябва се прекарява с капацитета да се ми падне качествения фактор на кръга.
  Ако електричното поле е хомогенно, така е и с магнитното-униполярна индукция, то няма да индуцира =0, ако нехомогенно ще индуцира, ползваме сфера за опита. Пример, в електрофилтрите имаме радиално поле, прахта се наелектризира и трупа на външния цилиндър (поляритета е така настроена) - нехомогенно поле.
   Капацитет на сфера зависи от радиуса на сферата. 1см=1,1пФ, може се ползва кофа или кашон облепен с алуминиево фолио и се пршровни към сфера-изчисление.  Ако се доближи друго тяло напрежението пада, заряда е същия, имаме увеличаване на капацитета. За малки размери в техниката се ползва биполярен конданзитор.
Колега какъв кондензатор изскаш да правиш? Все пак нещата са крайни, то и скоростта на светлината е крайна. 

@praktik:
Униполярен , но  да  не  е  с  много  голям  обем , абе  нали  спомена  за  един  тъкъв  от  крушка  и  фолио . Ако  се  напласти  много  диелектрик  и  метално  фолио , какво  ще  стане  с  капацитета ?

Радико:
като увеличаваш площта на фолиото увеличаваш капацитета. Като увеличаваш дебелината на диелектрика намаляваш капацитета, но увеличаваш пробивното напрежение. И накрая въпроса с качественния фактор на диелектрика е много сложен, някои качества на диелектриците увеличават капацитета други го намаляват.   

@praktik:
Явно  е  по  добре  да  си  купя  готови  кондензатори  и  да  си  ги  навържа .

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия