Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене
Доказано: ГМО храните = затлъстяване и инфекции
juliang:
Е то кило тоалетна хартия не е ли по-скъпа от кило кренвирши? :)
angelmr:
--- Цитат на: Радико в Ноември 05, 2015, 07:46:41 pm ---angelmr Ти провокира с това изказване много голям интерес в мен. Явно си капацитет в този бизнес, ще споделиш ли какво е останалото което слагат в колбасите. До сега винаги съм си мислел, че соята е повече от 90% а ти ми говориш за 1-2% какво е другото освен вода, сол. За месо е ясно, че са още не повече от 1-2%.
Да уточня питам за колбасите "народен тип" дето са в пластмасова опаковка и име я Камчия я Хамбургски я Телешки колбас.
Ще се радвам, и не само аз ако споделиш някой тайни от бранша.
--- Край на цитат ---
Основния компонент на колбасите са различни животински субпродукти като сланина и машинно добито месо, а в кремвиршите се слага и кожа (заради колагена, но там кожата си е част от рецептата). В по-нискокачествените колбаси от машинно добитото месо могат да попаднат и части от костите на животните (тогава се усеща че леко хруска при дъвчене). Ниската цена се постига с влагане на вода. Всъщност водата е основния компонент на малотрайните колбаси. За да бъде задържана водата обаче се влагат различни добавки от растителен произход. Най-вече се използват различни полизахариди извлечени от семена (например гума гуар, нишесте и други подобни), и някои неорганични добавки като полифосфатите (които също имат биологична роля в човешкия организъм). Вкуса се подсилва със свободни аминокиселини като пречистена глутаминова киселина, или с дрождев изолат. Соевия изолат се слага за да се повиши белтъчното съдържание (понякога слагат и слънчогледов), но количеството му както написах е малко. За да се получи по-интензивен вкус, подправките понякога се влагат под формата на екстракти.
angelmr:
--- Цитат на: smsi-h в Ноември 05, 2015, 08:55:59 pm ---angelmr,
Предварително се извинявам за спама по темата!
Какво ти е мнението за домашно приготвеното вино? В смисъл, кои основни съставки в него вредят и кои са полезни и "задължителни" за поемане. От тази гледна точка, какво дневно, дебело подчертавам, количество е полезно и какво вредно. Предполагам, разбираш, че става дума за вино направено от полудиви сортове грозде собствено производство без чепките и един два пъти в годината пръскано с медни препарати, т.е. вино, напълно натурално. Предполагам, че е излишно да коментирам, в какъв екстаз изпадам, когато усещам аромата и вкуса на винцето! ;D
--- Край на цитат ---
Съжалявам, института в който работя е по храните а не по виното и нямам професионални наблюдения по въпроса. Но в къщи си правим вино и до колкото знам нито един от традиционно използваните компоненти не ми е известно да създава проблем, дори и сулфитирането. По конференциите на които съм бил специалисти са споделяли че е полезно около 200 милилитра дневно да се консумира. И то ограничението което дават е само заради алкохола. Иначе червените багрила във виното са много силни антиоксиданти и са много полезни за здравето.
angelmr:
--- Цитат на: juliang в Ноември 06, 2015, 12:27:19 am ---Каква е разликата между това да пиеш кило вино и да изядеш 2 кила грозде? Имам предвид в съдържанието на вредни съставки, които не са плод на ферментацията? Ако ги е има във виното, то ги е имало и в гроздето... А не съм чувал някой да слага ограничение на количеството грозде което може да се яде...
А това, че във винцето се образува етилов алкохол... той сам по себе си е вреден, и въпроса "какво количество вино е вредно" опира до "колко етилов алкохол може да ти преработи дробчето". Защото етиловия алкохол е единственото "в повече" от това което е в гроздето.
От личен опит мога да ти кажа, че кило вино дневно (дори бих казал в рамките на 3-4 часа) не води до някакви директни поражения върху организма, дори и при повтаряне на упражнението ежедневно в продължение на години. Да, дробчето вижда малко зор, на сутринта малко боли глава, но се оживява.
--- Край на цитат ---
Проблема с гроздето е че 20% от него са разтворими захари. А прекаляването със разтворими захари е причината за част от съвременните здравословни проблеми. Така че 1кг. грозде си е много. Както и 1 литър вино де. :) С нищо не е хубаво да се прекалява.
А алкохола във виното помага да бъдат екстрахирани ралзични вещества от ципата и смеката на гроздето, така че вероятно се увеличава усвояемостта им, но конкретно този проблем не съм го проучвал и не съм сигурен. Освен това някои метаболити отделени от дрождите при преработването на захарта също са полезни. Глутатиона за който се спомена по-горе е основен компонент който дрождите натрупват. Проблема е че тези неща остават в утайката и много малко от тях всъщност се отделят, така че не знам дали има значение. Както написах вече, с вино не съм се занимавал.
Радико:
--- Цитат ---Основния компонент на колбасите са различни животински субпродукти като сланина и машинно добито месо
--- Край на цитат ---
Много странно. Ти дане работиш и живееш в Германия. за там може и така да е. Тук в България... Без да претендирам, че съм специалист по въпроса и нещата са ми ясни из основи, но знам една фирма в която можеш да си купиш гореспоменатите колбаси пакетирани в чували по 30 килограма. В този си вид те представляват бяла прахообразна субстанция към която е необходимо да се добави само вода и определено количество течнокристална боя. Става дума за боя с цвят на салам и със свойства на боята по етикетите на "Каменница" Променя си цвета при промяна на температурата. Изискват я от ДВСК като индикатор дали колбасите са съхранявани на достатъчно хладно. Както и да е този бял, белезникав прах ли, брашно ли аз не бих го нарекъл "машинно добито месо" По ми прилича на "Машинно произведен" месозаместител. Сурогат. Това с тоалетната хартия отдавна вече никой не го прави ;D ;D
Тя сигурно е ползвана някога да доставя фибри в салама. В този ред на мисли:
Дали Активията не я правят от мляко и тоалетна хартия ;D ;D ;D
П.П. Отхвърлям възможността това в чувалите да е лиофилизирано месо защото въобще не се връзва като цена.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия