Аз за първи път използвах термина "линейна скорост", който наистина е грешен. И това ми недоглеждане е подвело Seeker.
Не, valex, не си използвал грешно термина "линейна скорост", нито си ме подвеждал.
Лаиците, които нямат представа от аеродинамика могат само да те объркат.
Линейната скорост се определя от радиуса на поставяне разглеждания профил и оборотите на въртене . Една лопата се разглежда като сума от елементарни профили подредени по оста на коравина. Така при въртене, поради различните радиуси на поставяне, всеки профил ще има различна линейна скорост. Съответно и аеродинамичните сили ще бъдат различни.
Центробежното изтичане е свързано с центробежна сила при наличие на ъглова скорост. Тоест при въртене на лопатата, повърхностния слой се стреми да изтече радиално от периферния ръб на лопатата. В зависимост от грапавината на покритието се определя и дебелината на повърхностния слой.
Толкова по основи на аеродинамиката.
Сега да обърна внимание на колегата Радико, относно направата на вятърен агрегат с мощност 500Вт при 0,5м/с. Нека да направим едни сметки в обратен порядък.
1- определяме енергията и КПД: 500Вт ел. мощност по КПД на генератора 95% получаваме 526 Вт на вала на пропелера. Движителя(пропелера) има КПД около 30%, така че мощността от въздуха е 1753 Вт. Определяме енергията на база на мощността 1753Вт х 1с = 1753Дж. По известната формула за кинетична енергия Е= V^2 x m/2 => 1753=0,5^2 x m/2 =>
m= 2x1753/0,25= 14026kg въздух. Определяме омитаемата площ на пропелера при плътност на въздуха приблизително 1,29кг/м^3, площ=маса х плътноста / скорост =14026х1,29/0,5= 36187м^2 Така радиуса на работното колело(дължина на лопатата) става 107m !
Излиза доста голямо съоръжение, даже да допускам грешка от 10%
Ако някой иска да коментира, моля да го изпише с формули, а не да ми пуска линкове от сайтове или клипове!