Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (21/103) > >>

Радико:
Със червено съм оградил единственият полезен детайл на графиката. Това е размера на тръбите които се ползват, и оттам избираш по коя скала да се ориентираш. Това "4 метра" е височина на входа," тоест на засмукване ???"
изобщо таблицата е направена като за градинска помпа, то като се замислиш не биха могли и да я дадат по друг начин защото никой не знае колко ще е хидравличното съпротивление на системата към която ще се включи.     

Петър:
Радико е типичен пример (за нашия форум) за оная приказка: На всеко гърне мерудия!

--- Цитат на: Радико в Декември 12, 2013, 10:44:12 am ---Със червено съм оградил единственият полезен детайл на графиката. Това е размера на тръбите които се ползват, и оттам избираш по коя скала да се ориентираш.     

--- Край на цитат ---

Това е много относително понятие - за една маймуна мислиш ли, че ще има нещо полезно на графиката.

--- Цитат на: Радико в Декември 12, 2013, 10:44:12 am ---Това "4 метра" е височина на входа," тоест на засмукване ???"

--- Край на цитат ---
Имаш много здраве - това не е смукателна височина - това е диференциално налягане, демек разлика изход-вход.

--- Цитат на: Радико в Декември 12, 2013, 10:44:12 am ---изобщо таблицата е направена като за градинска помпа, то като се замислиш не биха могли и да я дадат по друг начин защото никой не знае колко ще е хидравличното съпротивление на системата към която ще се включи.     

--- Край на цитат ---
То много ясно, че таблицата не е направена за тебе, но с тази помпа може да си поливаш градината, може да си претакаш зелевата чорба или виното, но тази помпа не е градинска!
 :o >:( :( :) ;D

GTV:
Колега Петър....+++ ;D
 Всъщност Радико налапа въдицата на Валекс с първото хвърляне, защото сигурен съм че няма как да е пропуснал това, както и други подобни.
   http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=10&t=33453

Радико:
Не знам каква въдица съм налапал, Верно всеки разбрал недоразбрал критикува и се прави на остроумен. В публикацията в линка посочен от GTV на практика се твърди абсолютно същото което твърдя и аз но с по сложни думи:

--- Цитат ---Височината на инсталацията не е параметър, по който да се подбират помпите. Това е така, защото водата се качва по една от тръбите, но слиза по друга. Т.е. имаш нещо като скачени съдове и не се налага помпата да има толкова висок напор, че да качва водата до горе - слизащата вода неутрализира (балансира) качващата се.
Помпите се оразмеряват по дебит и напор, като дебита е функция на мощността на инсталацията и желаната температурна разлика, а напора зависи от пада на налягане в тръбната мрежа (и съоръженията) при желания дебит.

Дебита се определя по формулата: G=(3600.W)/(c.Δt.ρ); [m³/h], където:
W – топлинна мощност във ватове (на котела).
c=4200 kJ/kg – специфичен топлинен капацитет в случая на вода. Ако е антифриз е по-малко – зависи от вида му.
Δt=20° - температурна разлика. Най-често инсталациите се оразмеряват за 80-60=20°.
ρ=975 kg/ m³ - плътност на топлоносителя при средна температура (80+60)/2=70°С.
Като се заместят числата по-горе формулата може да се опрости до:
G=0,04396.W; [литра/час] или ако котела е 20kW (грубо толкова ти трябва за отопление на 2 етажа по 100 квадрата) се получава:
G=0,04396.20000=880 литра/час.

За пада на налагане нещата са по-сложни! Дълго е за обясняване за това ще ти дам някои практични съвети за груб избор на напор на помпа. Обикновено загубите в тръбите на инсталация работеща при Δt=20° е под 1,2 м.в.с (метра воден стълб). Пада на налягане в радиаторите и котела е общо под 2 м.в.с, а във филтъра е от 1,5 до 2,5 м.в.с. Т.е. тези инсталации изискват напор на помпата между 4 и 6 м.в.с – средно 5 м.в.с.

Помпа която дава дебит 880 литра при напор 5 м.в.с. е Grundfos UPS 25-60 180

--- Край на цитат ---

valex:
Има ли някой на ми каже каква топлинна 'мощност' може да 'мине' през стандартната 1/2" алуминиева с пластмасова вложка тръба? Идеята ми е да ползвам такива тръби за топлинния акумулатор. Но от него после трябва да се вади цялото количество топлина (вода) към всичките радиатори.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия