Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (23/103) > >>

GTV:
Валекс, съжалявам, че стария вариант на последния линк вече не е активен от два-три месеца. Много хубава работа ми вършеше още от 2006г. Този вариант е доста осакатен, но пък можеш от сателитната карта да си забиеш маркера точно върху къщата и да получиш много точни данни за хоризонта. Другото полезно е, че се дава вариант за 50-Ватов фотоволтаик. Ако не ме лъже паметта, ти също имаш такъв. Направи засечка на твоите данни от панела с тези от соларния калкулатор и МТО, като екстраполираш данните впоследствие. Не съм забравил, че имаш данни за Варна. Трудно ще ти е само с една вакуумна тръба без съпътстваща инсталация, измервателни уреди и логер да постигнеш точни резултати. Не забравяй, че година с година не си приличат. По спомен данните от метеорологичния сайт са от 2004г., а от сл.калкулатор - 2002г. Може би е време за тема "СЛЪНЧЕВО ЕНЕРГИЕН ОДИТ"
  Поздрави!

valex:
По-скоро аз се притеснявам за писанията относно заледяването на вакуумните тръби. Заснежаването не е проблем. Тук не повече от 10-15 дена са опасно снежни. Но влагата е доста и сутрин има доста скреж. А мисля мощностите на панела да ги смятам за зимни условия. В момента меря ъгъл към 65 градуса на оптимум за панел. Е, остава си проблема лятото какво ще правя с евентуално преоразмерената мощност. :(

ELPUNTO:
valex аз все още съм във Варна и имам поглед върху условията за слънчева енергетика. За сега няма причина за притеснение относно зимата. Във Варна зимата е мека (ако изобщо можем да говорим за зима), сняг няма, а заскрежаването НЕ  е проблем. Ледът се стапя най-късно до
10:00 часа. То-та през деня винаги е положителна.

Водя статистика за слънчевото греене във Варна от 01 май до днес т.е. 20 декември 2013 г. Имам и данните за София, може да се направи сравнение.
Получават се интересни резултати, които мен лично ме изненадват. Мога да ги пусна във Форума, ако представляват интерес. Мисля, че данните за слънчевото греене в сайтовете НЕ са достатъчно прецизни. Твоят фотоволтаик ще свърши по-добра работа, ако замерваш мощността под товар разбира се.

Същото измерване трябва да се направи и за другите региони в България, Пловдив, Бургас, Ст. Загора, Плевен, Благоевград и т.н.
От това което наблюдавам, за Варна, мисля, че е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да си монтираш и ветрогенератор, мощност от 2 до 5 кВт ще  е достатъчна за твоето домакинство, през зимата когато няма слънце ти имаш вятър.

valex:
ELPUNTO
Май се обезмислят тестовете ми :)
Мисля и за ветрогенератор естествено. Но смятам, че мие достатъчна мощност 500-1000W.
Поскоро проблема е с акумулирането на енергията. Вчера говорихме по този повод с колега от форума и май се оказа водата като най-добър акумулатор и за ветрогенератор.

ELPUNTO:

Честита 2014 Година !  Колеги, вие спечелихте чисто Нова Година! Тази е модел 2014-та. Гаранцията й е 12 месеца. Карайте я със здраве безаварийно, с много любов, страст, късмет и лични успехи.    :)     

Правя обобщение на данните за работата на Солара през 2013 г.
Статистиката показва следното.

През 2013 г. слънчевата активност в района на София е :
 146 слънчеви дни
 114 дни с разкъсана облачност
 105 облачни дни

Соларът е работил в режим слънчев бойлер           . . . . .    134 дни
Соларът е работил в режим слънчево парно           . . . . .    947 часа

Газовият котел е работил в режим бойлер              . . . . . .   197  дни
Газовият котел е работил в режим парно                . . . . . .   151  дни

През 2013 г. домакинството е изразходвало газ за отопление, топла вода и
готвене      . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  1 038 куб.м.
Разход за газ в лева . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 152,04 лв.

От 2005 г. до 2013 г. , имам най-нисък разход на газ  през 2013 година.   :o

Желая на всички спорна, здравоносна и СЛЪНЧЕВА 2014 година !

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия