Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
СЛЪНЧЕВО ПАРНО
ELPUNTO:
GTV БЛАГОДАРЯ ТИ за линковете и за музикалните поздрави. Допадат ми.
Радико БЛАГОДАРЯ за кварца.
Вероятно ще имам още въпроси, но по късно когато започна да правя инертен буфер.
VALEX
За икономическата обосновка. Очаквах този въпрос значително по рано. Разбира се че съм правил. Ще отговоря, но ще започна отдалече, за да е по нагледно.
През 2004 г. направих локалното парно в къщата. Почти всичко което успях да припечеля за 2 години митарства като ХЪШ из Европата инвестирах в парната инсталация. Не съжалявам за това. Газовото парно ме топли вече 9 години. Цялото удоволствие ми струваше 8 500 лв. В тази сума влиза вкарването на газ в къщата, узаконяване, газ котел, радиатори, тръби, труд и т.н.
Ще отбележа че през 2004 г. 1 куб. м. метан за битови нужди струваше 0,53 лв. сега е над 1 лв.
VALEX задавам следния въпрос : кога ще се изплати тази инвестиция, кога ще се върнат тези 8 500 лв?
Отговор : НИКОГА !
Тази сума от 8 500 лв. няма да се изплати, а ще се увеличава всяка година с 1 500 - 1 700 лв. Толкова пари давах за газ до 2010 г. т.е. до направата на солара.
Сега за солара. Цялата слънчева инсталация ми струва 8 500 лв. по цени от 2009 г. Пресмятането на ефективността на солара се оказа доста сложно. По теория, за повишаване на температурата в буфера с 50С са нужни малко под 3 кВтч. По аналогия, за понижаване с 50С сме извадили 3 кВтч. До тук добре, но когато едновременно вкарваме топлина в буфера и изваждаме топлина, аритметиката става доста по-сложна. Най-точно пресмятането става, когато има топломер на входа и на изхода на буфера. Нямам топломер. Имам водомери на изходите на буфера. Така по аналогия с газовия котел, по водомерите и температурата на буфера, за 2012 г. соларът е произвел енергия над 3 000 кВтч. Тази енергия е занижена, в действителност е повече, но през лятото имам излишък от топлина, който не използвам и не го броя като произведена енергия.
3 000 кВтч. Х 0,18 лв. = . . . . . това е сумата която може да се приеме като реална. Има и разход на енергия от солара. Това са двете помпи по 60 Вт. всяка. Средно разходът за помпите в слънчев ден е около 500 Втч. или 0,5 кВтч.
Сметката вече е проста. Соларът произвежда енергия средногодишно за 500 лв. Значи за 17 год. ще изплати инвестицията . . . ако цената на тока остане НЕПРОМЕНЕНА ?!
На някого този срок може да изглежда дълъг. Но соларът ПРОИЗВЕЖДА енергия и след 15 - 17 г. ще се изплати.
Газовият котел само КОНСУМИРА газ, котелът НЕ произвежда енергия, той НИКОГА няма да се изплати.
Цената на газта ще се повишава. Отделянето на емисии СО2 не го броя, това е друга тема.
valex:
ELPUNTO
Благодаря за отговора. Предполагах горе-долу такива сметки за слънчевата инсталация. Само дето си мисля,че има и загуби и инертност при съхранението на топлината. Добре е само излишъка на топлина да се вкарва за съхранение, а иначе директно да се загряват радиаторите и бойлера.
Аз имам разход : 40 лв./месец за бойлер, зимни месеци (5 примерно) средно 200лв.
За отопление: Ако за отоплението половината да ми е от слънчева енергия излиза към 1000лв. (12*40+5*100) икономия на година. Ако системата излезе към 5000 (сега цените вече са по-ниски) това са 5 години изплащане, за да минем на печалба. Това е при условие, че не се смята труда за изграждането й. А има някаква сума и за подръжка. А ако стане авария (няма вечни неща) ще се увеличи срока на изплащане :(
GTV:
--- Цитат на: Радико в Юли 26, 2013, 10:37:08 pm ---.... При тази едрина коефициента на запълване е достатъчно добър за да се използва максимално обема, освен това остава достатъчно място за да се провира топлият въздух между песъчинките за да се получи конвекция и да отива температурата от едната серпентина към другата...... И ВСИЧКО ТОВА В ШАХТА С РАЗМЕРИ 1/1/2,5 МЕТРИ
--- Край на цитат ---
БА...СИ МАМУТА ;D
Радико откри Вторият Закон на Термодинамиката. Ще дочакаме ли за енталпията и ентропията?
Имаше един филм с бащата на Андрей Слабаков, който открива през 19-ти век, че отношението на радиуса към обиколката е 22/7... Т.Е. има нещо вярно но не съвсем ;D ;D ;D
Каква конвекция на въздуха в купчина пясък. Я си свери часовника.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8_%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0
Радико:
GTV
Ако нямаш какво да казваш не го казвай тука. Единственият закон който открих е, че желанието ти за изява в форума е обратно пропорционално на компетентността ти по дадения въпрос.
Защо не се изказваш само по въпроси по които си наистина компетентен. Аман вече от плява в този форум. Майстора трябва да почне да трие, че и рейтинга в Гугъла падна от тази плява.
Майсторе, ако започнеш от това заядливо послание ще е едно добро начало.
Maistora52:
По-полека момчета... на всички ни е жега...
GTV се опитва да е ироничен, но пък то се превръща в сарказъм...
На мен пък ми е паднало кръвното (от жегата) и въобще не ми е смешно...
Ради, ти пък опъни по яко платната и карай срещу вятъра... изкажи се и ти "по-така" - пък който не разбира, а и дори да разбира - к,во ти пука?!
Форума ни е като нашия парламент - пълно е с простотия... и няма спасение!
Само д-р Ливайн ще ни оправи с неговите наколенки... пазят кокалчетата и от ритници!
Пийте всички повече айрян! - полезно е! ;D ;D ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия