Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (32/103) > >>

ELPUNTO:
Днес 21 януари, край София имаше слънце и висока облачност.
Тънкият слой облаци поглъщаше 30 % – 40 % от слънчевата радиация.
Соларът започна да произвежда топлина при Т* в буферния съд 30* C.

В 15:00 ч , когато плътни облаци покриха слънцето, Соларът качи Т*
в буфера до 41* С. Това значи, че той произведе топлинна енергия
за 6 кВтч.

Слънчевото парно работи от 15:00 ч. до 17:00 ч. Т* в буфера спадна до
35* С, това значи че 3 кВтч топлинна енергия бе вкарана в жилището, free  :)

Останалите 3 кВтч произведена енергия остана акумулирана в буферния съд. Ако утре 22 януари  денят е слънчев, тази акумулирана енергия ще се
събере с новата енергия и ще влезе като топлина в жилището.
Ако денят е облачен, буферът ще изстива и енергията ще се загуби.  :(

valex:
ELPUNTO
Във връзка с това, че в буфера ти остават 3kW топлина не е ли логично да намалиш долната граница на температурата на буфера примерно до 25 градуса и да изтеглиш повече енергия?

Зелен Калчо:
@ Валекс,
 25 гр. вършат работа само за подово и то не съвсем. Трябва си термопомпа и тогава ще теглиш до към 5гр.

ELPUNTO:
valex при Т* на буфера от 35*C и по ниска, водата която идва от буфера и постъпва в
радиаторите практически НЕ вкарва топлина в жилището.Поне през зимата границата на топлообмена е 34 - 35*C.През преходните сезони пролет/есен и през лятото може да се използва и T* 31 - 32*C, за изсушаване на въздуха при висока влажност след дъжд.

Зелен Калчо нямам подово отопление. Имам алум. радиатори монтирани на стена.
Възможно е с термопомпа да се използва по ефективно топлинната енергия в буфера,
но аз нямам опит с термопомпи.Не знам какво трябва да се промени за да станат съвместими
системите на газ котела, Солара и Термопомпата.
Готов съм да обсъдя възможност за добавяне на термопомпа с колегите от Форума, които
имат практически опит с термопомпи.Не е без значение и инвестицията, моите финансови възможности са ограничени  :-\ .

Днес 22 януари, край София имаше мъгла и облаци до 12:00 ч.След това мъглата се вдигна
и облачността се разкъса.Оскъдното слънце което пробиваше през облаците успя да качи
T* в буфера до 35*C.Така се компенсира загубата от 2*C, с толкова изстина буферният съд през нощта.В крайна сметка имам отново 35*C в буфера на 22 януари.  :)

Зелен Калчо:
@ ЕЛПУНТО,
 направата на термопомпа не е проблем. С удоволствие бих се ангажирал в практическата и най вече в теоретичната и част! Ако намериш съвместимост в системите  бих помогнал с готово изделие или съвети!
   Поздрави!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия