Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
СЛЪНЧЕВО ПАРНО
ELPUNTO:
--- Цитат на: miro13 в Март 05, 2015, 07:30:35 am ---Елпунто напълно те подкрепям.Моята система е с 4 вакумни /96 общо/тръби,буферен 400л,бойлер 200л и водно подово 2по90м2 работи вече 4г. перфекно.☺
--- Край на цитат ---
miro 13 радвам се, че и ти си в групата на "соларните маняци" :)
miro 13 ако обичаш, пусни повече инфо за твоя Солар във Форума.
В кой регион се намира Солара? Какво е жилището, къща, или апартамент?
Освен Солара, какъв източник за отопление ползваш?
Как се държи твоя Солар през четирите сезона, пролет, лято, есен и зима?
Каква автоматика (контролери) ползваш?
miro13:
Здравейте колеги.Додавам инфо- споменатия солар е на къща в Димитровград,отоплението е водно подово 2 етажа по 90м2 /1800м pexal / +1 в.конвектор 5квт на Клима2000 в приземния.Котела е 25квт на Термодинамик /твърдо гориво/,контролера е Интел. В буфера съм вкарал серпентина 22м ф22мм мед захранвана от солара,бойлера е Sunsystem 200л с 2серпентини.Превключванията бойлер котел се изпълняват от 2трипътни смесителя с ел.глави.Направията е моя.
miro13:
Общо системата е перфектна с една забележка-лятото се налага покриване на 2/3 от инсталацията поради това,че липса басейна който щеше да подгрява.На дадения етап разполагам с 6 ФВ по240вт ,направена е стойката на юг,но не са монтирани поради липса на акумулатори....Надявам се Аз.скелета да додаде скоро инфо за нови успехи в рециклирането на стари акумулатори с бединито и ги подхващам..Поздрави и успех.
Vector:
--- Цитат на: miro13 в Март 06, 2015, 06:31:47 pm ---Надявам се Аз.скелета да додаде скоро инфо за нови успехи в рециклирането на стари акомулатори с бендинито и ги подхващам..Поздрави и успех.
--- Край на цитат ---
ELPUNTO:
--- Цитат на: miro13 в Март 06, 2015, 06:31:47 pm ---. . . На дадения етап разполагам с 6 ФВ по240вт ,направена е стойката на юг,но не са монтирани поради липса на акумулатори....Надявам се Аз.скелета да додаде скоро инфо за нови успехи в рециклирането на стари акумулатори с бединито и ги подхващам..Поздрави и успех.
--- Край на цитат ---
miro 13 ти можеш да ползваш ФВ и без акумулатори.Просто ги монтирай, по възможност с ориентация на юг, свържи ги последователно и изтегли един кабел. 6 бр. ФВ ще ти захранват
ел. уред с мощност 1 000 - 1 200 Вт. Това може да е ел. печка или нагревател за бойлер
или акумулираща ел. печка. ФВ ще дават 130 - 150 V под товар, а при товар под 500 Вт. ще
дават около 200 V. Сложи и един стопяем предпазител 6 А или 10 А, за безопасност.
Това направих аз, с моите 8 бр. ФВ (виж тема "Домашна електроцентрала"). В слънчев ден
ФВ захранват акумулираща ел. печка 1 000 Вт. и маслен радиатор 500 Вт.
Акумулаторите, ако са оловни би трябвало да са тягови. Това ти дава 1 000 - 1 500 цикъла
заряд/разряд. Това не е много, като време 3 - 4 години, ако всеки ден има заряд/разряд.
Когато акумулаторите захранват ел. печка, ел. фурна или пералня, ще имаш дълбок разряд
и вероятно те няма да издържат 1 000 цикъла.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия