Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
СЛЪНЧЕВО ПАРНО
getca:
шоп, за действието си прав, но все пак малко мисъл предварително не е излишна, нали :) Дай малко подробности за серпентините в бидоните, ако имаш желание, де...и още - отнетата топлина само м бойлера ли я пращаш като подгрята входяща вода или подпомагаш и отоплението?..
ELPUNTO, проблеми има, така е...важното е, че системата ти работи и информацията, която споделяш е много ценна за хора с желание да я повторят и ползват FREE енергия от сълнцето. Корозията в отоплителните системи и сериозен проблем, който не се решава лесно и евтино за съжаление. Вариантите са буферни съдове от некородиращ материа (нераждаема ламарина или черна с покритие, пластмаса), серпентини от нераждаемо гофре (като на шоп) или външни такива топлообменници. Е, има варианти с добавяне на разни химии във водата, магнезиеви електроди и подбни.
Благодаря и на двама ви за желанието да споделяте инфо, което е много ценно, поне за мен. От известно време съм в размисъл за бъдеща реализация на подобна система, затова питам и чета с цел избягване на вече допуснати грешки. Мисля да пусна отделна тема за дане цапаме тази.
Поздрави !..
Добавка: Защита от корозия - материали и технологии
шоп:
getca, предполагам си чел темите ми в другият форум, където стъпка по стъпка и подплатено с много снимки съм показал всичко. Серпентините са от ф20 тръба с ал. вложка с дължина всяка по 50 метра. Гофрето има голямо вътрешно съпротивление и го ползвам в участъците с огромни температурни натоварвания ( във вакумна тръба при слънчево време температурата надминава 250 градуса, ако не пусна помпата водата в гофрето се изпарява и няма проблеми)
Серпентината с ал.вложка е евтина ( 30 лв бр) и топлоносителя, въпреки по-лошият коефициент на топлопроводимост на пластмасата заради дългият път има време да отдаде топлината си.
Пак в тези мои теми съм и показал как съм вързал две подови отопления, защото заради оптималният зимен ъгъл зимата имам по-голям добив от лятото.
ELPUNTO:
getca днес 15 февруари температурата но водата в буфера достигна 59* С.
За твое успокоение, ако има някакви гадини във водата на кръга за парното, то те са се
сварили на бульон.Утре 16 февруари, вероятно Т* на буфера ще бъде още по висока.
Няма как гадините да оцелеят когато няколко последователни дни се варят при Т* 60* С
или по висока.
На 15 февруари Соларът произведе 16 кВат/часа топлинна енергия.Топлината изцяло се
акумулира в буферния съд.Соларът и ДЕЦ произведоха над 20 кВат/часа топлинна и ел. енергия FREE ;D
Включих Слънчевото парно в 18:00 ч. и то ще отоплява къщата до към 04:00 ч. сутринта.Този режим на работа на
Солара е типичен за пролетния сезон, необичайно е за м. февруари да има такива топли и слънчеви дни.
Но когато зимата дава такива бонуси . . . взимам . . . ;D
getca:
Здрасти, ELPUNTO, благородно ти завиждам на отоплението FREE :) Мисля да драсна една схемка на твоята инсталация, че с тия писаници не е много ясно. Та заради тия ми мераци би ли могъл да поясниш кръга за БГВ как точно е вързан - проточно пускаш входящата студена вода през серпентината на буфера или имаш отделна помпа, която върти през бойлер със серпентина и в него евентуално доподгряваш до нужната темепература с ток или от газовия котел?.. Въпреки, че споменаваш само две помпи по 60Вт, аз да питам за по-сигурно :) А, и още...контролера в соларния кръг следи ли температурата в буфера освен тази в колекторите с идеята да спре циркулацията под някаква делта Т?..
Поздрави!..
ELPUNTO:
--- Цитат на: getca в Февруари 17, 2016, 11:09:00 am ---. . . би ли могъл да поясниш кръга за БГВ как точно е вързан - проточно пускаш входящата студена вода през серпентината на буфера или имаш отделна помпа, която върти през бойлер със серпентина и в него евентуално доподгряваш до нужната темепература с ток или от газовия котел?.. Въпреки, че споменаваш само две помпи по 60Вт, аз да питам за по-сигурно :) А, и още...контролера в соларния кръг следи ли температурата в буфера освен тази в колекторите с идеята да спре циркулацията под някаква делта Т?..
Поздрави!..
--- Край на цитат ---
getca правилно си разбрал, кръгът за БГВ е ПРОТОЧЕН.Студената вода от водопровода влиза в долния край на серпентината,
от горния край излиза ГОРЕЩА СЛЪНЧЕВА вода . . . ГОРЕЩА СЛЪНЧЕВА вода безкрай . . . ;D
НЯМА помпа, НЯМА подгряване.Когато водата в буфера е 50*С или повече от серпентината се лее вода с часове.
Топлообменът е достатъчен и студената вода се загрява за времето което минава през серпентината.
Когато в буфера имаме 43* С, тогава се налага известно чакане, БГВ тече но постепенно се охлажда, трябва да се изчака 2-3 мин. за да
се подгрее, след това отново потича топла вода.Но ние се "разглезихме" и когато водата в буфера е 45* С, смятаме че е "студена" и
не става за къпане а само за миене. :(
При мен контролерът в соларният кръг следи САМО температурата на колекторите.Контролерът е просто един цифров термостат.
През 2009 г. когато изграждах солара в "ИНТИЕЛ" - Поморие (производителя на контролера) имаше само този модел.
Сега гледам, че има по - добри контролери които са като диференциални регуратори и са ЗНАЧИТЕЛНО по добри от моя.
Измерват няколко температури, както и разликата в T*.
Когато разликата в T* на колекторите и в буфера е 2 - 3* С практически няма топлообмен, и помпата трябва да се спре.
Новите контролери имат тази функция, съветвам те да вземеш от новите.
getca в моя Солар никъде НЯМА подгряване т.е. газовият котел и Соларът работят независимо един от друг.
Това е така защото котелът ми НЕ Е ПРИГОДЕН да работи със Солар, такива котли имаше на пазара в 2009 г.
Но ако котелът или бойлерът са пригодени да работят със Солар, системата ще работи ПО ЕФЕКТИВНО, защото
ще използва и водата в буфера при T* под 35 *С т.е. ще работи с подгряване.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия