Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (47/103) > >>

шоп:
ELPUNTO, позволи ми един съвет!

Сложи си диференциален терморегулатор. Цените са повече от поносими. Например аз ползвам диференциални терморегулатори за  около 30 лв, който могат да работят и на 12 волта прав ток и на 220 променлив.
С 2 датчика са и използвам всеки слънчев лъч. Не съм съгласен с теб, че при 2 градуса разлика няма топлообмен ( мога да го регулирам от 2 до 20 ) и знам, че при 2 градуса разлика в ден с променлива облачност се акумулира доста енергия.

Един такъв терморегулатор при мен е за 6 бр колектори и 1 помпа.

На снимката диференциалният терморегулатор е включен и показва 58 градуса
по средата е обикновен за 10 лв с един датчик, а от другара страна още един не свързан за нови соларни полета.
Успехи!

gvg:
Ето ви нещо като диференциален датчик който е лесен за изработка и което е най важно не се разваля така лесно.Купувах два или три готови но при токов удар или гръм лесно дефектираха. С това нещо нямам проблем повече от 10 години.

getca:
Здрасти, ELPUNTO, днеска ми дойде музата и си поиграх малко с Libre Office. Резултатът е в прикачената картинка. Ако има грешки свиркай да ги оправям  :) Покрай рисуването ми се въртяха разни идеи в главата за подобрения в инсталацията. Би могло без особени трудности да се добави още една помпа само за газовия котел плюс два възвратни(еднопосочни) клапана с цел паралелна работа на соларния буфер и котела. Когато температурата на буфера е по-висока от заданието на котела, той не работи. Помпата на буфера сега може да върти до доста по-ниска температура на водата в него, като тя ще се доподгрява от котела с минимум енергия. Това ще повищи и КПД на соларните панели и акумулираната соларна енелгия. Е, малко ще се промени хидравличната схема и ще се добави още едно управление по делта Т на водата от радиаторите за котелната помпа. Не е голямо усложнение мисля, но би трябвало значително да се подобри работата на цялата система. Дотук написаното важи само ако котела няма вградена помпа със собствено управление. Много други неща също могат да се  подобрят, БГВто например, но засега толкова :) Та идеата си е идея, но нещата трябва да се обмислят все пак.  ???
Поздрави !..

ELPUNTO:
getca ти си направил принципна схема на Солара - картина, която има художествена стойност.  :)
Не знам какъв си по професия, но успешно може да работиш компютърна графика . . .  :) 
Картината си е картина, принц. схема си е схема, имам дребни забележки по схемата :
- "кръгът парно" черпи нагрятата вода направо от буферния съд, не минава през серпентина (писах за това преди)
   оказа се, че така е по - ефективно, помпата работи по малко, печелят се 1 - 2*С заради
   топлинното съпротивление на серпентината, използват се ниските температури в буфера 35 - 36*С.
- газ котелът има своя собствена циркулационна помпа, а  "кръгът парно" своя т.е. имам ДВЕ циркулационни помпи
  поради това котелът и Соларът при мен работят РАЗДЕЛНО, пречат си ако работят едновременно.
- не е нанесен разширителният съд на външния кръг, няма ги елементите на помпената група на "слънчевата помпа",
  но това са дребни пропуски.

getca твоята принц. схема отразява схемата на моя Солар.Разбира се това НЕ е единствената възможна схема.
Възможни са други схемни решения, например колегата miro 13 (пост 170) има друга схема, колегата шоп
е направил Солара с подово отопление и т.н.

Няма една обща рецепта за Солари, всеки обект си е сам за себе си.Много е важно да се направи точна монтажна схема,
която да отразява особеностите на конкретния обект.Това ще ти спести време, труд, пари, нерви и т.н.
Тук могат да ти помогнат "соларните маняци"  miro 13, шоп, моя милост и др. които имат опит в изграждане
и експлоатация на Солари.
getca дерзай смело !  :)

getca:
ELPUNTO, колега...темата е за твоята соларна инсталация, тъй че идеята ми беше да нарисувам нейната хидравлична схема. Ето, сам виждаш, от толкова писаници досега още не са напълно ясни нещата. Беше писал за буфер с три серпентини и проблем с тази за БГВ кръга, сега казваш, че водата от буфера директно се ползва. За помпите също - споменаваш два броя, а се оказва, че са три с тази на газ-котела. Това, че не са показани допълнителните елементи по инсталацията като разширителни съдове, предпазни клапани, обезвъздушители и подобни не е толкова важно. По-важно е да се изясни принципно как точно са свързани при теб нещата, предимставата и недостатъците на конкретната схема. Не става въпрос за някаква рецепта, просто споделения от теб опит при експлоатацията на солара е ценен за хора, решили да градят подобна система. Конкретната схема може да се надгражда, да се ползват други топлоизточници (термопомпа, камина), като се отчетат посочените досега проблеми и недостатъци. Рисуването на схемата ми загуби известно време, но пък с един поглед само чавек схваща идеята. Шоп-а също не обеча схемите  ;D и въпреки камарата снимки и писания в другия форум се налага да се пишат маса букви за изясняване кое-как-защо. Смятам се за човек техничар и мисля досега съм го отразил в коментарите си във форума.
Сега давай пак да конкретизираме нещата при теб, за да коригирам схемата. Помпи - соларен кръг колектори-буфер, кръг отопление и кръг газ-котел. Буфер - серпентина колектори, серпентина отопление и директно БГВ. Ако е така давай одобрение, ако не коригирай  :)
А относно паралелната работа на солара и котела не разбирам защо да си пречат. Ето ти един пример за паралелна работа на буфер и газ-котел в долното видео. Въпреки, че иде реч за захранване на буфера от котел с твърдо гориво, принципът е важен. Еднопосочните вентили позволяват независимата работа на двата топлоизточника - буфер и газ-котел според заданията им.

https://www.youtube.com/v/pg7CSV5QBO4

Поздрави!..

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия