Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (58/102) > >>

epwpixieq-1:

--- Цитат на: ELPUNTO в Август 07, 2018, 09:43:57 pm ---Жалко само, че не мога да "складирам" излишната топлина за отоплителния сезон . . . .     :(

--- Край на цитат ---

А интересното е, че природата е решила този проблем на Земята от стотици милиони ( ако ли не и милиард ) години.

montanar:
най елементарното  - вода 1.16 вата за градус за килограм :)
демек 1000 литра за 1 градус да вдигнеш отиват 1.16КВ
бойлер 1000 литра при 70 градуса темппературен диапазон събира 81.2КВ енергия.

при добра изолация на дома и самият бойлер е добър буфер - комбиниран с фотоволтаИци е прекрасно решение за зимата

а ако се ползва парафинен буфер топлинния капацитет е близо Х2 за същата маса

ЗаЙци и фотоволтаИци не са аналогични съществителни и се изписват по различен (желателно - правилен) начин в множествено число!/А/

epwpixieq-1:

--- Цитат на: montanar в Септември 17, 2018, 12:43:32 am ---
демек 1000 литра за 1 градус да вдигнеш отиват 1.16КВ
бойлер 1000 литра при 70 градуса темппературен диапазон събира 81.2КВ енергия.

при добра изолация на дома и самият бойлер е добър буфер - комбиниран с фотоволтаИци е прекрасно решение за зимата

--- Край на цитат ---

Със 1.16 KW няма да може да се стопли тази вода, виж със 1.16 KW на час ( 4.176 МW ) или 4.186 МJ ще се получи.

От друга страна, това складиране е само за период от 2-3 дни, след това отново чакаме да има слънце и се надяваме да е достатъчно за да възобнови системата (лятото това е прагматично, зимата по-скоро проблематично). Природата е намерила начин да складира, лесно и ефективно, топлинна енергия и това решение се нарича карбонатни горива. Въпросът е те да се използват ефективно а не с абсолютно разхищение което се прави сега.
Какъвто и да е складиращ механизмът за топлина не се доближава до ефективността и икономичността (на складиране ) на карбонатните горива. За съжаление от тях само дървото се явява като възобновим ( поне в човешка времева линия ). Една цепеница от 5 кг има (приблизително) еквивалентното енергийно съдържание 80 MJ ( 25 KW/ч ), изключвам вариацията на дървения материал както и влажността. Тази енергия, газовете в дървото, които са всъщност горивната част, а целулозата, каквато я знаем е просто мрежестата структура държаща тези газове, ще си остане в такова състояние (заключена) със стотици ако не и хиляди години ( при липса на влага или дървеници  ;D ), и сравнително лесно може да се извлече даже и в домашни условия ефективно. Точно в ефективното извличане на тази енергия е важната част на процеса, иначе природата си е свършила работата за иновативното складиране на топлинна преди стотици милиони години.

montanar:
описано е количествено - часовете нямат значение - вникни малко
количеството енергия можеш да го вкарваш и за 5 минути и за 50 часа
а и се подразбира че за часове става дума

ELPUNTO:
Имам доста ясна идея за направата на топлинен акумулатор,
който да "складира" излишната лятна топлинна енергия от Солара и да
съхранява тази топлинна енергия за есенно - зимния сезон.

За да започна експериментите, ми е нужен многоканален термометър с обхват
0 - 250* C , без особена прецизност.Няколко (2 - 3) отделни термометъра също
ще ми свършат работа, без значение дали са цифрови, стрелкови и пр.

Трябва ми също уред за измерване на влажност (влагометър   ??? ).

Ако някой от форума има тези уреди, моля да се свърже с мен на личния, за да
уточним вида на уредите и начина на ползване, дали ще е на заем, под наем, продажба и пр.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия