Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (59/102) > >>

gvg:
Потърси тук; https://www.zahranvane.com/%D0%98%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B8/%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8/%D0%94%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80

PyroVeso:
ELPUNTO, мирише ми на подземен резервоар с рамерите на малък басейн или поне на голяма стая... облицован от всички страни с дебел слой стиропор (поне 50 см.) или неопрен. Самият басейн може да е от хидрофобен (водонепропусклив) бетон, или обикновен железобетон с водонепропусклив слой отвътре.
По дъното и по "тавана" - по една серпентина от неръждавейка с диаметър, съобразен със скоростта и количеството топлина, което ще се вкарва/изкарва за единица време...
Цялата тази работа затворена отвсякъде, само 2 двойки дебело-изолирани тръби излизат от нея...
Вътре във водата - сребро или някаква силна химия, та да не блатясва с годините.
Другото е въпрос на сметки - за 3-4 месеца през лятото трябва да се вкара толкова топлина, колкото ще се изразходва през зимата (5-6 месеца) + загубите, така че да поддържа температурата вкъщи 18-22'С. Максимална t' на водата в резервоара - 70-75'С, не повече, защото нагоре започват проблеми...

Хех, пък ако направиш 2 такива басейна, и втория го охлаждаш през зимата почти до 0'С, лятото ще можеш да си хладиш от него! :)

ELPUNTO:
Есента дойде и безцеремонно избута лятото . . .  :(
Температурите рязко паднаха, а нощните клонят към 0* C    брр...р..р.р     :(

Тази вечер 26.09.2018 г. открих новия отоплителен сезон . . . разбира се пуснах Слънчевото парно   ;D
Слънчевото парно работи и приятно сгрява жилището с мека топлина.
Новото е, че системата за Мониторинг & Контрол управлява Слънчевото парно.

Системата М & К следи шест датчика за Т*-ра, (описано е в Мониторинг & Контрол на слънчева инсталация)
като включва/изключва циркулационната помпа в зависимост от стайната  Т*-ра.
Така в стаите се поддържа Т*-ра около 22* - 23,5* C при външна Т*-ра  +6* C

Системата М & К за мен е нова и още не съм оптимизирал настройките, но първите впечатления са
че системата работи добре.В стаята се поддържа Т*-ра 22* - 23* C и по моя преценка, топлинната
енергия в буферния съд ще стигне за цялата нощ т.е. до сутринта.

Това се вижда на графиката в сайта . . . thingspeak.com
T Room се колебае около 22,5* С  , това е приятна стайна температура,
а като си помисля, че топлинната енергия е слънчева и FREE направо се разтапям   ;D     ;D     ;D

Ако есента дай Боже е слънчева, то и отоплението ще е слънчево и FREE . . .
Така серията от пет слънчеви месеца продължава и навлиза в шестия слънчев месец,
това е един малък рекорд, но не е пределът, крайната цел е 12 слънчеви месеца . . .   :)   

технократ:

--- Цитат на: ELPUNTO в Септември 26, 2018, 11:55:38 pm ---Есента дойде и безцеремонно избута лятото . . .  :(
Температурите рязко паднаха, а нощните клонят към 0* C    брр...р..р.р     :(

Тази вечер 26.09.2018 г. открих новия отоплителен сезон . . . разбира се пуснах Слънчевото парно   ;D
Слънчевото парно работи и приятно сгрява жилището с мека топлина.
Новото е, че системата за Мониторинг & Контрол управлява Слънчевото парно.

Системата М & К следи шест датчика за Т*-ра, (описано е в Мониторинг & Контрол на слънчева инсталация)
като включва/изключва циркулационната помпа в зависимост от стайната  Т*-ра.
Така в стаите се поддържа Т*-ра около 22* - 23,5* C при външна Т*-ра  +6* C

Системата М & К за мен е нова и още не съм оптимизирал настройките, но първите впечатления са
че системата работи добре.В стаята се поддържа Т*-ра 22* - 23* C и по моя преценка, топлинната
енергия в буферния съд ще стигне за цялата нощ т.е. до сутринта.

Това се вижда на графиката в сайта . . . thingspeak.com
T Room се колебае около 22,5* С  , това е приятна стайна температура,
а като си помисля, че топлинната енергия е слънчева и FREE направо се разтапям   ;D     ;D     ;D

Ако есента дай Боже е слънчева, то и отоплението ще е слънчево и FREE . . .
Така серията от пет слънчеви месеца продължава и навлиза в шестия слънчев месец,
това е един малък рекорд, но не е пределът, крайната цел е 12 слънчеви месеца . . .   :)   

--- Край на цитат ---

И аз съм мераклия да имам слънчево парно, как се прави, или се закупува готово?

juliang:

--- Цитат на: технократ в Септември 27, 2018, 01:12:45 pm ---И аз съм мераклия да имам слънчево парно, как се прави, или се закупува готово?

--- Край на цитат ---
И двата варианта са възможни :) Реално най-ефективно излиза да наемеш фирма (фирми) които да направят съответните изчисления и проекти и да изградят системата от доказани компоненти и с подходящи инструменти, а също така и със знанията и опита които притежават.
Можеш да се пробваш и сам, но ще е по метода "проба - грешка". А всяка грешка струва пари.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия