Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
СЛЪНЧЕВО ПАРНО
шоп:
Аз също съм на темата топлоакумулатор.
Засега съм се спрял на вода. 10 резервоара по 1000л и също като теб нямам много време от многото задачи.
Май ще се работи по проекта и зимата и всичко ще е модулно с надграждане.
Варианта за латентен акумулатор засега отпада. Имам само 100 кг парафин.
Аtos:
Ако ползваш вода, имай в предвид, че топлоакумулиращите и свойства се повишават пропорционално на солта, разтворена в нея! Ако имаш резервоар с преситен солен разтвор, а работната серпентина просто да минава през него (без смесване на течностите), може и да се получи добре.
Остава проблемът с по-голямата корозия (освен ако не ползваш пластмасови контейнери).
Изолацията е в основата на ефективността, мисля?
Парафинът има аморфна структура и не е подходящ...
epwpixieq-1:
--- Цитат на: ELPUNTO в Октомври 07, 2018, 09:13:18 pm ---Цената на слънчевата енергия неизменно е постоянна от . . . . милиони години . . . . .
слънцето свети и грее за всички . . . . . безплатно, FREE . . . . . :)
--- Край на цитат ---
Не мисля че някой разумен, а и неразумен човек би оспорил това твърдение.
--- Цитат на: ELPUNTO в Октомври 07, 2018, 09:13:18 pm ---От 01.01. до 30.09. 2018 г. домакинството е изразходвало . . . 647 м.куб. газ = около 6 000 кВт/ч топл.енергия
От 01.01. до 30.09. 2018 г. Соларът е произвел и е оползотворена
. . . . 1 700 кВт/ч топл. енергия = 183 м.куб. газ
--- Край на цитат ---
"1 700 кВт/ч топл. енергия = 183 м.куб. газ" или около 380 кг дървесина, при ефективност на горенето 90%, или 200 кг въглища. Според пазарните цени, това не трябва да надвишава 80-90 лева за дървения материал. Като обем нямам представа колко ще дойде, но сигурно няма да е повече от кубик.
В допълнение ако давате информацията в Joules, ще бъде по-универсално възприето. Все пак кВт/ч, или както един друг колега си позволи да напише кВт без времева единица, не е универсална скала за измерване енергиен разход или енергийна плътност.
dymelsoft:
Една новина, която не е много по-темата, но засяга косвено идеята за слънчево парно :) : https://it.dir.bg/tehnologii/povishavat-pochti-dvoyno-efektivnostta-na-solarnite-paneli
П.П. Фотоволтаик + климатик + нагревател и топлинен акумулатор за излишната енергия през деня, за мен е добро решение макар и не много евтино за момента :)
шоп:
--- Цитат на: atos в Октомври 10, 2018, 05:32:15 pm ---Ако ползваш вода, имай в предвид, че топлоакумулиращите и свойства се повишават пропорционално на солта, разтворена в нея! Ако имаш резервоар с преситен солен разтвор, а работната серпентина просто да минава през него (без смесване на течностите), може и да се получи добре.
Остава проблемът с по-голямата корозия (освен ако не ползваш пластмасови контейнери).
Изолацията е в основата на ефективността, мисля?
Парафинът има аморфна структура и не е подходящ...
--- Край на цитат ---
Резервоарите засега са 10 бр налични пласмасови. Проблеми с корозията няма да има. Няма да ползвам серпентини ами външни неръждаеми пластинчати топлообменници с площ над 6,5м2
Не ми се иска да използвам разсол, защото трябва да ползвам неръждаеми цирк. помпи ( имам такива, но ги ползвам за рециркулация на БГВ) и по големия проблем е, че не знам как ще се държат пластинчатите топлообменници с разсол.
Като цяло идеята ми е слънцето да загрява 10000 вода през деня с вакуумни колектори и нощно време с евтина ел енергия тази топлина да я използвам за термопомпа вода вода и охладя до 8-9 градуса
ТП е налична и работи идеално със сондажна вода, просто си чеша крастата за максимално оползотворяване на безплатната енергия :-))))
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия