Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (62/102) > >>

ELPUNTO:
Моята идея за термичен ак-тор се базира на веществото MgSO4 (MgSO4 7H2O) т.е. магнезиев
сулфат.Инфото което изрових от И-НЕТА е, че при намокряне,  MgSO4 влиза в хим. реакция
с водата и се отделя топлина. Посочват се Т* от порядъка на 120 - 150* C, дали това е така . . .
ще покажат експериментите   ???      ???      ???

При нагряване, водата се изпарява и MgSO4 се връща в първоначалното си състояние на кристалчета.
Така MgSO4 акумулира топлинна енергия и този цикъл се повтаря.Колко цикъла намокряне/изсушаване
може да издържи MgSO4 ? Нямам представа, опитът ще покаже . . .  ???     ???     ???

По този начин сухият MgSO4 ще съхранява топлинна енергия достатъчно дълго време, например от лятото
до есента и зимата.Извличането на топлина от "магнезиевия топл. акумулатор" ще става чрез топлообменник.
Акумулираната топлина ще се прехвърля в буферния съд на Слънчевото парно и от там . . . . от там ще потече
мека топлина и вероятно това ще активира някои колеги (Atos) да последват този пример    :)

Нямам условия да правя резервоари с голям обем като колегата шоп.
Освен това не мисля, че с голям обем вода може да се съхранява дългосрочно (няколко месеца)
топлинна енергия.

НО . . . . какъвто и да е по вид топлинния акумулатор, ако той ефективен и работи добре,
това ще е поредната крачка към овладяване на слънчевата енергия !
Успех на всички които работят в тази посока !

epwpixieq-1:

--- Цитат на: ELPUNTO в Октомври 13, 2018, 11:34:30 am ---При нагряване, водата се изпарява и MgSO4 се връща в първоначалното си състояние на кристалчета.

--- Край на цитат ---
Ако системата ви не хваща, и използва тази пара по някакъв начин, за да извлече до кондензация на топллиния и потенциал, това ще е чиста енергиина загуба, минимум равняваща се на 2.26 MJ ( или 0.628 кВ/ч по народни мерни еденици ) на литър изпарена вода, с някаква концентрация на MgSO4. Максимума на такава загуба би се равнявал на на 3.1 MJ ( или 0.86 кВ/ч ) на литър изпарена чиста вода, без разтвор на MgSO4. Това което посочвате като информация за температурно отдаване на MgSO4, ще бъде определящо, в зависимост предполагам най-вече от концентрацията на разтвора,  за тов къде вашите потенциални загуби, от този процес ще, попаднат на скалата от 2.26 MJ до 3.1 MJ за литър.

Bat_Vanko:
Според мен системата ще е неефективна. При разтварянето на 1 мол MgSO4 се получават 88 kJ топлинна енергия. При разтварянето на 1 тон MgSO4 се получава 733 MJ енергия. А това се равнява на 200 kWh. Толкова топлина би могла да се получи от 40 - 50 м2 слънчеви панели за един ден.
Някъде бях чел, че в Австралия се правят опити с такива термични акумулатори, но използваните вещества бяха други.

ELPUNTO:
Идеята за Топлинен Акумулатор - ТА не е моя, но потребност от ТА да - за моето Слънчево парно.
Дълго време рових из И-нета докато стигна до ТА с магнезиев сулфат. . . .  MgSO4 7H2O.
В един доклад на  IEA-ETSAP and IRENA бегло се споменаваше за маг.сулфат като вещество с най голям
топлинен капацитет, около 600 - 700 кВтч/м.куб. В доклада нямаше подробности за технологията на акумулиране.

Продължих да търся и попаднах на два доклада за лабораторни изпитания на MgSO4 7H2O.
Изпитанията са правени в Холандия -екип на van Essen и Франция - екип на Л.Окрименко.
Докладите са на английски, написани са на висок академичен стил, трудни са за превод и
поне аз не мога да вникна във всичко, не съм химик . . .  :(

Това което разбрах е :  MgSO4 7H2O е химическо съединение, това в-во НЕ е разтвор.
при нагряване от него се отделят една по една молекулите на 7H2O, при което се акумулира
топлинна енергия т.е. извършва се дехидратация.

При навлажняване молекулите на H2O се присъединяват към MgSO4 и се отделя топлина т.е.
става хидратация на MgSO4.

Има разминаване м/у двата доклада, в доклада на van Essen се говори, че теоритично MgSO4 7H2O
може да акумулира 2,2 GJ/м.куб. топлина а на практика да отдаде до 1,8 GJ/м.куб. или 88% от
теоритичното количество.

В доклада на Л.Окрименко се посочва цифрата 2,8 GJ/м.куб. акумулирана енергия и ???? GJ/м.куб. отдадена.

Разминаване има и в Т* , van Essen посочва температура на разлагане от 30* до 300*,
Л.Окрименко от 30* до 80* но така или иначе хидратната сол MgSO4 7H2O може да се използва за
ТА.Никъде в докладите не се говори за броя цикли дехидрация/хидрация ??? . . . .  ???

Това е нещото, което ме кара да мисля, че може да се направи ТА на базата на MgSO4 7H2O.
И за това реших да направя експеримент с хидратната сол MgSO4 7H2O.

Моля колегите, които посочват разни цифри за изразходвана и получена енергия от MgSO4 7H2O
да посочат методиката по която работят, както се прави в белите държави от нормални хора . . . .  8)
Ако ползват метода на ВУТЕ (шопа от вицовете) " Те таков звер нема, оти у наше село нема . . . "
ги съветвам да не заблуждават форума и да спрат със свободните си съчинения.

Докладите на van Essen и Л. Окрименко на английски.

Vetap:
Искам да добавя малко информация: magnesium sulfate
heptahydrate е известен като "Английска сол". Използва се в градинарството и в медицината. Не знам до колко ще бъде "икономически" изгодно да се ползва като топлинен акумулатор. Температура от 170-180 градуса С теоретически е постижима с вакуумирани тръби, но при моите експерименти при такива температури вече успях да счупя две тръби, което показва,че на практика това не е решение. Моят съвет е да си ползваш добрата стара H2O. "И дешево , и сердито", както казват северните славяни.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия