Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (66/102) > >>

GreenHulk:

--- Цитат на: atos в Ноември 18, 2018, 08:55:35 pm ---Хълк, не разбираш ли наистина?
Можеш ли да сравниш енергията използвана за нагряване до 200 градуса с тази, която получаваш после от 17 до 22?

--- Край на цитат ---

в единия случай се загряват 30 гр. сол до 200 гр., в другия случай се загряват 500 мл вода до 22 - различни вещества с различна маса и топлинен коефициент. И е възможно зависимостта да не е линейна.
Готов съм да инвестирам в закупуване на английска сол:)

Радико:
Мисля тези дни да пробвам със 30 гр. Каустик пак в толкова вода да има нещо за сравняване.

Аtos:

--- Цитат на: GreenHulk в Ноември 18, 2018, 09:06:44 pm ---в единия случай се загряват 30 гр. сол до 200 гр., в другия случай се загряват 500 мл вода до 22 - различни вещества с различна маса и топлинен коефициент. И е възможно зависимостта да не е линейна.
Готов съм да инвестирам в закупуване на английска сол:)

--- Край на цитат ---
Да, редно би било да се измери първо количеството на отделената вода и после да се добави същото количество.
Когато си прав - прав си  ;)
Само не я ползвай орално :D

GreenHulk:

--- Цитат на: atos в Ноември 18, 2018, 09:43:13 pm ---
Само не я ползвай орално :D

--- Край на цитат ---

тогава ще трябва да се замерват други неща  ;D

ELPUNTO:
В wikipedia попаднах на списък на системи за "складиране" на енергия.
Списъкът включва около 130 промишлени инсталации за "складиране" на енергия,
системите са изградени (само няколко са в процес на проектиране или изграждане) и работят от години,
някои работят повече от 10 години.

Изненадан съм . . .   :o   не очаквах толкова много и толкова мащабни проекти за "складиране" да
работят по белия свят . . .
В проектите са инвестирани милиони $$$ . . . . ама много милиони $$$ . . . .

Явно проблемът за "складиране" на енергията от ВЕИ (и не само) е световен,
мислех, че аз и още няколко соларни маняци като мен от форума си блъскаме главите
в проблема за "складиране" на топлинна и ел. енергия. Вече съм по спокоен за енергийното бъдеще
на планетата . . .    :)     :)      :)

В същност "складирането" на енергията от ВЕИ засяга пряко всеки гражданин на БГ, без значение
дали има система от ВЕИ.От години в БГ всеки божи ден 20 - 25 % от ел. енергията се добива от
ВЕИ като ВЕЦ, вятърни или соларни паркове, био-газ централи.Ако към тях се добави и енергията от
домашните инсталации за топло и ел. енергия, процентът в БГ може да надхвърли 30%.
Искам да кажа, че "складирането" на енергия е от съществено значение за БГ, защото част от енергията
на ВЕИ се разпилява, когато няма консуматори и няма системи за "складиране".

Повечето системи от списъка са "класически" т.е. използват киселинни оловни акумулатори, литий-йон или
др. акумулатори.Но има и екзотики, като системи с маховици, системи с течен въздух и др.
Интересно е да се намерят статистическите данни за работата на системите през годините, КПД,
ефективност, надежност и пр.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_energy_storage_projects

Списък на проектите за енергийни "складове".

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия