Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (67/102) > >>

ELPUNTO:
Изпратихме 2018 г.  . . . вече сме в 2019 г.    Да ни е честита !

Правя обзор на работата на Слънчевото парно през 2018 г.
За моя приятна изненада, оказва се, че 2018 г. е НАЙ добрата от всички години считано от 2010 г.

Ето какво показва статистиката :
през 2018 г. край София е имало  слънчеви дни  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  157 дни
                                                полуслънчеви дни с разкъсана облачност . . . . . .   90 дни
                                                облачни и дъждовни (снежни) дни . . . . . . . . . . .  118 дни

През 2018 г. домакинството (трима души)
е изразходвало газ метан за готвене, БГВ и отопление . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 994 куб. м.

През 2018 г. Соларът е произвел топлинна енергия > . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2 100 кВт/часа

През 2018 г. слънчевият бойлер е работил  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .141 дни
През 2018 г. слънчевото парно е работило . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 659 часа
През 2018 г. газ бойлерът е работил . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  206 дни
През 2018 г. газ парното е работило . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  173 дни

Разходът на газ от 994 куб. м.  е  НАЙ - НИСКИЯТ разход за 1 година, от 2005 г.
    или от както е газифицирана къщата.

Разходът на газ никога не е падал под 1 000 куб. м. от 2005 г.  т.е. за 14 години.
През 2017 г. разходът е . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . 1 211 куб. м.
През 2016 г. разходът е . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . 1 160 куб. м.
През 2015 г. разходът е . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . 1 108 куб. м.
През 2014 г. разходът е . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . 1 119 куб.м.

Честно казано, аз нямам еднозначно обяснение на какво се дължи този нисък разход.
Температурният комфорт на жилището през 2018 г. според моята нежна половинка е бил един от най
добрите, или къщата е отоплявана много добре.Това може да се види и от графиките на сайта
ThingSpeak.com    средната температура в стаите е от 21,5*C до 22,5*C без значение от външната Т*.

Ще се опитам да направя анализ на работата и подобренията на Солара в следващия пост,
този стана прекалено дълъг и отегчителен     8)       :)

J-P:
Прекрасна тема! Няколко дена я чета и вече стигнах до края. Направи ми впечатление, че ползвате отоплението и през късна пролет, когато температурите са вече високи. Но никъде не видях да е упоменато къщата каква изолация има и сменени ли са дограмите. От снимките се вижда нещо, но не може да съм сигурен. Таваните на стаите изолирани ли са? Взети ли са някакви други (и какви) мерки за съхраняване на топлината вътре в къщата? Имам предвид остъклявания, херметизация на врати, комини, вентилационни отвори...

Кога е строена къщата, какви тухли и дебелина на стените, изложение на стаите, дълбочина на основите...

Интересно ми е да разкажете как се топлихте преди да инсталирате газовото отопление и да направите сравнението между двата периода

поздрави

ELPUNTO:
От няколко дни, по точно от 27 април 2019 г. изцяло съм в летен режим.
Газ котелът е изключен, а Слънчевото парно осигурява домакинството с
БГВ и отопление.

През деня слънцето успява да нагрее буферния съд до 60* - 65* C, което
е напълно достатъчно за да имам топла вода, а през нощта пускам Слънчевото парно
и в стаите T*- та се поддържа в интервала 21*-22*C.

На следващия ден слънцето затопля колекторите и така цикълът се повтаря отново . . . .
Когато енергията е FREE не се замислям . . . . пускам Слънчевото парно и се грея . . . .  ;D

J-P аз използвам безплатната слънчева енергия за отопление през преходните периоди
пролет - есен, както и през лятото след дъжд.Мястото където живея, т.е. в Банкя близо до реката
има висока влажност.Нощно време температурата спада под 10*C  и определено отоплението
през нощта не е лукс, а необходимост.Това важи особено за жената и детето.

J-P къщата където живея и където е изградено Слънчевото парно е строена през 1990 г.
Материалите са такива, каквито се намираха по складовете през соц. времето, използвани са
основно тухли "четворки".

Дограмата е дървена, прозорците и вратите са двойни, без стъклопакети.Доволен съм от дограмата,
защото тя "диша", в стаите няма конденз и мухъл.В кухнята, в приземния етаж дограмата е PVC,
там всяка зима има конденз и мухъл около PVC вратата.

Къщата има топлоизолация 8 см. стиропор  +  мрежа + мазилка.Всичко това е нанесено външно, върху
старата варово-циментова мазилка.Топлоизолацията е направена през есента на 2011 г.
Топлоизолацията рязко подобри комфорта, в стаите температурата се повиши с 2-3 градуса.
Освен това от вътре в стаите върху северните стени положих 2,5 см топлоизолация - фибран.
Това още повече подобри температурния комфорт.

Таваните на стаите имат топлоизолационно покритие "термошилд".Това е нещо като латекс, в който
са разтворени микрокапсули които създават топлоизолационен слой.Нанася се с дълговлакнесто "мече",
подобно на латекса."Термошилда" не е използван масово в БГ, не може да се намери в строителните
хипермаркети, скъп е, но според мен върши добра работа и си струва.

Други особени мерки за топлоизолация няма.Прозорците и вратите са уплътнени с гумени уплътнения,
които се продават във всяка железария.
Разбира се може да се направи още в тази насока, например да се направи топлоизолация
под терасата и балкона.Да се топлоизолират таваните на мазетата и т.н.
Вероятно има нови технологии с които не съм запознат, но . . . нямам претенции да знам всичко . . . . ???

J-P останаха още въпроси, за тях в следващия пост.

ELPUNTO:
На 05 май 2010 г. Слънчевото парно бе завършено изцяло и пуснато в експлоатация.
От тогава до днес, Соларът работи безотказно, целогодишно и тихо, незабележимо, без
вредни емисии произвежда безплатна топлина за домакинството ми.Топлината използвам за
парно отопление и БГВ.

За периода 05.05.2010 г. - 05.05.2019 г. Соларът е произвел над 22 800 кВт/ч топлинна енергия.
Обръщам внимание, че тези 22 800 кВт/ч това е енергията ПРОИЗВЕДЕНА и ОПОЛЗОТВОРЕНА от домакинството.
Действителната топлинна енергия произведена от Солара е много повече, вероятно над 50 000 кВт/ч.
Но през лятото имам излишък от топлина, който излишък не използвам, нито мога да "складирам".

Освен произведената безплатна енергия, Соларът дава икономия на вода, разходът на "слънчева" гореща вода е
почти два пъти по малък от разхода на гореща вода получена от Газ бойлера.
Друг бонус от Солара е увеличаване ресурса на работа на Газ котела, който почти шест месеца е във ваканция
през летния сезон.

Екологичния ефект е още една страна от работота на Солара.Аз съзнателно не засягам тази страна, но
кой знае защо никой от Форума, нито от страничните наблюдатели не обръщат внимание на екологичния
ефект, на екологичната чиста топлинна енергия.

Така или иначе, за тези 9 години се наслушах на "компетентни" мнения от теоритици, скептици, критици
и пр. че Соларът няма да работи ефективно, че това е една неефективна инвестиция, която няма да се
изплати и т.н. и т.н. . . . . .

За мен въпросът е решен, Соларът работи целогодишно и тихо, чисто произвежда FREE топлина . . .  ;D
Топлинния комфорт на къщата е несравнимо по добър . . . . ;D
Цените на енергоносителите растат всяка година, а инвестицията в Солара с всяка година намалява,
с времето Соларът ще се изплати . . .  ;D

С въвеждането на системата за Мониторинг & Контрол (М & К) работата на Солара стана още по ефективна,
може да се наблюдава в реално време и да се пресмята по точно произведената топлинна енергия.
Използването на слънчевата енергия, както и други ВЕИ е един от начините за постигане на енергонезависима
къща.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: ELPUNTO в Май 06, 2019, 06:21:52 pm ---Екологичния ефект е още една страна от работота на Солара.Аз съзнателно не засягам тази страна, но кой знае защо никой от Форума, нито от страничните наблюдатели не обръщат внимание на екологичния ефект, на екологичната чиста топлинна енергия.

--- Край на цитат ---
ELPUNTO, много прав сте да засегнете този въпрос. Всеки Joule или да кажем BTU, който произвеждате локално, е такъв който не трябва да премине през преносната мрежа била тя електрическа, газова или някаква друга. В други теми посочих че най-прахосническия (и съответно мръсен) метод за отопление в съвременната цивилизация е посредством електричество като ефективността е между 5-7%, на това което достига до консуматора, отнесено към първоначално започнатата енергия. Всеки които си мисли че е "екологично чист" като си топли водата (за каквито и да са нужди) с електричество, всъщност всъщност прави точно обратното, разхищава природни ресурси. Газовото отопление е много по-добър вариант за извличане на топлина от електричеството, но това което правите със "слънчевото парно", както сте озаглавил темата, е най-доброто и е прекрасно че споделяте опита си. Само трябва да експериментирате със складирането, за което вече много се дискутирало в темата. Поздравления за труда и характера.

Наскоро попаднах на колеги от Аляска, където както знаем си е доста студено, които са успели, с термослънчева инсталация да захранят целогодиншно 75% (при тежка Аляскина зима, когато температурата може да достигне до -50 С) от нуждите на домакинството от топла вода и топлина в къщата: https://www.youtube.com/watch?v=eJMOM01NA40
Разбира се това не идва даром, като те са направили приблизително 20 м3 буферна система за складиране на топлината, от през летните месеци на Аляска, за извличането и през зимата.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия