Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
СЛЪНЧЕВО ПАРНО
PyroVeso:
EL, за да има (съвсем конкретен) интерес към контролера, хората трябва да имат системи, подобни на твоята, изградени, на които само контролерът им е проблема, дето се вика. Иначе на всеки е ясно, че с прецизен мениджмънт на ресурсите може да се постигне по-добър резултат отколкото с никакъв, или с нещо управлявано на ръка...
Та не е като да няма интерес, но той по-скоро е от типа "ако един ден нещо, евентуално..." или "До там да я докараме!".
Ако искаш - дай подробности.
Vetap:
Поздравления за положения труд колега. Преди два - три дни намерих време за изследване възможностите на един покупен контролер LD 2420C. Според мен много тъпо е разработен и горещо препоръчвам на всеки, който иска да направи нещо интелигентно да тръгне по пътя на ELPUNTO.
За сега имам 4 панела по 250W, акумулатор на 48V. Намерих и сравнително евтин инвертор 5kW. От инвертора има какво да се желае. КПД - само , (както са се изразили в описанието) - повече от 76%. Не знам какво ще покажат измерванията, но не ми звучи много оптимистично. Намерих един "step-up DC to DC convertor", който смятам да използвам в системата. При предварителните проби показа добри резултати. Напрежението на слънчевите панели ( 2 за експеримента) падна на 15V а той продължи да поддържа 51V на изхода си. Мощността му също е порядъчна - 1500W. Така смятам да " изстисквам" колкото се може повече от панелите. Предвиждам, да използвам енергията от панелите след като акумулатора е напълно зареден за загряване на вода в слънчевия бойлер. Логиката на системата може да се направи с Ардуино или с интелигентно реле (PLC) от типа " Нано" на Сименс или "Алфа 2" на Мутсибиши. Аз имам едно "Алфа", но напоследък виждам, че поскъпнаха. Ардуино Нано е напълно достатъчно за целта, но естествено ще трябва да се направи малко допълнителен хардуер.
Колега ELPUNTO, къде живееш? В България ли е системата? Бих се радвал да обменим опит!
ELPUNTO:
--- Цитат на: Vetap в Юли 16, 2019, 02:13:11 pm ---. . . . . . . . .
Колега ELPUNTO, къде живееш? В България ли е системата? Бих се радвал да обменим опит!
--- Край на цитат ---
Vetap аз живея в София - гр. Банкя. В къщата, която обитавам е инсталирано Слънчевото
парно, както и системата за Мониторинг & Контрол (М & К).
Предлагам на личния адрес да уточним подробности за среща.
ELPUNTO:
В тези горещи августовски дни на бял свят се появи още едно Слънчево парно . . . . :)
Моят съсед в Банкя след "само" 5 - 6 години гледане и умуване реши да изгради своя
соларна инсталация или Слънчево парно 2.
Слънчево парно 2 включва:
- плосък колектор . . . . 1 бр.
- бойлер с две серпентини 120 л.
- циркулационна помпа за "слънчевия кръг"
- контролер на ИНТИЕЛ - Поморие
- медни тръби около 30 м.
- съдове за доливане . . . . 2 бр.
Новата система е от отворен тип, за сега външния "слънчев" кръг работи с вода.
Предвижда се за зимата да се налее студоустойчива течност - етиленгликол.
БГВ от бойлера се използва за битови нужди в домакинството (2 души).
Слънчевото парно 2 работи вече 10 - на дена и Т* та в бойлера достига до 70* C.
Съседката сияе от щастие . . . . . но усмивката и ще се стопи когато дойде отоплителния сезон . . . . :(
Моите щастливи съседи смятат да използват Слънчевото си парно за . . . . ОТОПЛЕНИЕ . . . . ???
Аз от самото начало ги предупреждавах, че с 1 панел и със 120 л. бойлер НЕ могат да отопляват близо 100 м2
приземен етаж, или отоплението ще трае не повече от 1 час.
"Може, ако ситемата работи добре, ще добавим още панели, втори, трети и т.н. бойлери . . . " - това бе техния отговор.
"Може, може тоспожо . . . ама козата си сака пръч . . . " - така би отговорил малкият Иванчо от вица.
Пускам снимков материал за Слънчево парно 2.
шоп:
--- Цитат на: ELPUNTO в Август 20, 2019, 08:33:35 pm ---
Съседката сияе от щастие . . . . . но усмивката и ще се стопи когато дойде отоплителния сезон . . . . :(
Моите щастливи съседи смятат да използват Слънчевото си парно за . . . . ОТОПЛЕНИЕ . . . . ???
Аз от самото начало ги предупреждавах, че с 1 панел и със 120 л. бойлер НЕ могат да отопляват близо 100 м2
--- Край на цитат ---
Правилно сте ги информирали.
От снимката не се вижда какъв е колектора, но ако е някое 1,5-1,8м2 недоразумение или проста турска алуминка то и късна есен и ранна пролет няма да могат да се радват на БГВ или ще я пестят и дозагряват с ел.енергия.
Ако е бош 7000 може и да са доволни за 120л БГВ. Предполагам и тръбното траасе е дълго и става една...
Иначе е разбираемо, че в момента се радват. То и черен маркуч хвърлен в тревата топли водата август месец.
Хубавото е, че системата може да се надгражда.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия